Meksikoje suimtas iš kalėjimo pabėgusio narkotikų barono svainis

  • Teksto dydis:

Meksikos pareigūnai areštavo narkotikų kontrabandos barono Joaquino Guzmano (Choakino Gusmano), pravarde El Chapo (Neužauga), svainį, kuris jam padėjo liepą pabėgti iš kalėjimo, taip pat pilotą, kuris, kaip įtariama, išskraidino nusikaltėlių vadeivą, trečiadienį pranešė prokurorai.

Jiedu buvo tarp šešių žmonių, suimtų dėl J.Guzmano pabėgimo iš kalėjimo, generalinė prokurorė Arely Gomez (Areli Gomes) sakė per spaudos konferenciją.

„Galime pasakyti, kad grupė, atsakinga už pabėgimo planavimą, organizavimą ir įvykdymą iš išorės, buvo išardyta“, – pabrėžė A.Gomez.

Pasak jos, J.Guzmano svainis prižiūrėjo ir organizavo 1,5 km ilgio tunelio statybą ir kitus pabėgimo elementus. Tas tunelis buvo iškastas iki J.Guzmano kameros kalėjime Meksiko valstijoje šalies centrinėje dalyje, o jo anga atsivėrė dušo kabinos grindyse.

Išvaduotas iš kalėjimo J.Guzmanas buvo nuvežtas 145 km keliu į Kveretaro valstiją, kur jo laukė du lengvieji lėktuvai „Cessna“.

Vienas iš lėktuvų išskraidino J.Guzmaną į regioną, „kuriame jis rado prieglobstį“, sakė generalinė prokurorė.

J.Guzmaną išskraidinęs pilotas gabendavo narkotikus, kurių kontrabanda užsiima jo Sinaloa kartelis, pridūrė A.Gomez. Apie kito lėktuvo piloto areštą buvo paskelbta prieš dvi savaites.

A.Gomez nenurodė, kur buvo išskraidintas J.Guzmanas, bet jos pranešimas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai pareigūnai informavo, jog jūrų pėstininkų specialiosios pajėgos anksčiau šį mėnesį buvo priartėjusios prie 58 metų bėglio per reidus šalies šiaurės vakaruose – kažkur tarp Sinaloa valstijos, kuri yra jo tvirtovė, ir Durango.

Tarp suimtų įtariamųjų tai pat yra numanomas liepos 11 surengto pabėgimo „pagrindinis organizatorius“, kuris lankė J.Guzmaną kalėjime ir gaudavo iš jo nurodymų, taip pat informuodavo jį apie pažangą įgyvendinant pabėgimo planus, sakė A.Gomez.

Taip pat buvo suimtas vyras, susiderėjęs dėl žemės sklypo įsigijimo netoli kalėjimo, iš kurio buvo pradėtas kasti tunelis; tą sklypą pardavęs asmuo ir kitas vyras, kuris, kaip yra žinoma, koordinavo narkotikų kontrabandos tunelių statybą prie sienos su Jungtinėmis Valstijomis.

Taip pat buvo areštuoti daugiau negu 12 kalėjimo pareigūnų, siejamų su šiuo pabėgimu. Tarp jų buvo Altiplano griežčiausio apsaugos režimo kalėjimo direktorius ir nacionalinės kalėjimų sistemos koordinatorius.

J.Guzmano pabėgimas tapo dideliu akibrokštu prezidento Enrique Penos Nietos (Enrikės Penjos Njetos) administracijai, kuri gyrėsi pasiekusi didelį laimėjimą, kai sučiupo šį narkotikų baroną 2014 metų vasarį, po 13 metų trukusių gaudynių.

J.Guzmanas anksčiau pabėgo iš kito kalėjimo 2001 metais, pasislėpęs nešvarių skalbinių vežimėlyje.

Jo vėliausias pabėgimas išprovokavo didžiulio masto gaudynes Sinaloa ir Durango valstijų kalnuose. Vietos gyventojai praeitą savaitgalį sakė naujienų agentūrai AFP, kad jūrų pėstininkų sraigtasparniai apšaudė jų namus ir automobilius.

J.Guzmanas sugebėjo išvengti arešto, bet susižeidė koją ir veidą, pargriuvęs kalnuotoje vietovėje, kai spruko nuo persekiotojų, pareigūnai sakė AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių