Pereiti į pagrindinį turinį

Irake nukautas „Islamo valstybės“ finansų vadovas

2015-12-11 06:14
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Irake per praeitą mėnesį surengtą koalicijos aviacijos smūgį žuvo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) finansų vadovas, ketvirtadienį pranešė JAV kariškiai, girdami šį pasiekimą kaip dar svarbų žingsnį pastangose išardyti tos ekstremistų grupuotės finansavimo tinklą.

Džihadistų „iždininkas“ Abu Salehas buvo nukautas lapkričio pabaigoje, JAV kariuomenės atstovas Steve'as Warrenas (Stivas Vorenas) sakė per vaizdo konferenciją Bagdade, pridūręs, kad jis buvo „vienas ir aukščiausio rango ir labiausiai patyrusių narių“ IS nusikalstamoje finansų sistemoje.

„Abu Salehas buvo jau trečias finansų tinklo narys, kurį mes nukovėme“ per pastarąjį laikotarpį, pažymėjo S.Warrenas, aiškindamas, kad šis veikėjas vykdė į finansų ministro panašias pareigas savo grupuotėje, užgrobusioje dideles teritorijas Irake ir Sirijoje per žiaurų puolimą, kurį lydėjo masinės belaisvių egzekucijos ir priverstiniai atvertimai į islamą.

Abu Salehas buvo nukautas kartu su dviem savo padėjėjais per JAV vadovaujamos koalicijos kampaniją, kurios tikslas – sunaikinti ekstremistų finansų infrastruktūrą, savo „Twitter“ žinutėje rašo Brettas McGurkas (Bretas Magerkas), Vašingtono pasiuntinys kovos su IS reikalams.

Tikrasis to veikėjo vardas – Muwaffaqas Mustafa Muhammadas al Karmushas (Muvafakas Mustafa Muhamadas Karmušas), o JAV valstybės departamento paskelbtame įtariamų teroristų sąraše jis įvardijamas kaip 42 metų irakietis.

„Jo ir jo pirmtakų nužudymas eliminuoja žinias ir talentą, reikalingą šios organizacijos finansų koordinavimui“, – aiškino S.Warrenas ir pridūrė, kad du kiti IS lėšų rinkimų tinklų pareigūnai taip pat buvo nukauti per koalicijos oro pajėgų smūgius Irake lapkričio pabaigoje.

Jie buvo įvardyti kaip Abu Mariamas, „Islamo valstybės“ vadovybės įsakymų vykdytojas ir svarbus šios grupuotės vykdomo turto prievartavimo tinklo veikėjas, taip pat Abu Waqmanas al Tunisas (Abu Vakmanas Tunisas), kuris, anot S.Warreno, koordinavo IS žmonių, ginklų ir informacijos logistiką.

Abu Mariamas JAV Valstybės departamento sąraše įvardijamas kaip 32 metų tunisietis Mouniras Ben Dhaou Ben Brahimas Ben Helalas (Muniras Ben Zau Ben Brahimas Ben Helalas).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų