Paryžiaus atakų sumanytojo likimas nežinomas

  • Teksto dydis:

Įtariamo Paryžiaus teroro atakų sumanytojo Abdelhamido Abaaoudo (Abdelhamido Abaudo) likimas tebėra nežinomas po trečiadienį įvykusio didelio policijos reido Prancūzijos sostinės priemiestyje, per kurį žuvo bent du žmonės, įskaitant susisprogdinusią moterį.

Remdamiesi žvalgybos duomenimis, tyrėjai laikosi nuomonės, kad Belgijos pilietybę turintis įtariamasis buvo bute Sen Deni rajone į šiaurę nuo Paryžiaus, kur trečiadienį paryčiais prasidėjo įnirtingas susišaudymas su policija, trukęs septynias valandas.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas (Fransua Molenas) sakė, kad per tą reidą buvo likviduota „teroristų komanda, kuri ... būtų galėjusi (vėl) smogti“.

Pasak prokuroro, per tą reidą žuvo mažiausiai du žmonės: moteris, kuri, kaip manoma, detonavo prie kūno pritvirtintus sprogmenis, ir kulkomis suvarpytas vyras.

Policija apipylė tą pastatą daugiau negu 5 tūkst. kulkų po to, kai vietos gyventojai buvo evakuoti iš to kvartalo netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono.

Policijai pradėjus buto šturmą, pasigirdo virtinė sprogimų, o vienas įtariamasis buvo pastebėtas velkamas šalin apnuogintais sėdmenimis.

Smarkiai nuniokotame pastate buvo rasti bent du lavonai, bet juos atpažinti buvo sunku, F.Molinsas sakė per spaudos konferenciją.

Vyro kūnas buvo smarkiai suvarpytas kulkomis, todėl jo „būklė nėra tokia, kuri leistų jį atpažinti“, pridūrė pareigūnas.

Pastatas buvo smarkiai apgadintas, todėl kol kas neįmanoma nustatyti, kiek žmonių iš viso ten žuvo ir kas jie tokie buvo, aiškino prokuroras.

„Nepateiksiu jums tikslaus nukautųjų skaičiaus ir tapatybės. Yra mažiausiai du žuvusieji, o tikrinimai tikriausiai truks ilgiau negu tikėtasi, – pridūrė jis. – Nauja teroristų komanda buvo neutralizuota, ir visi požymiai – jų ginklai, jų organizacinė struktūra ir jų ryžtas – rodo, kad šie komandosai galėjo (vėl) smogti“, – pažymėjo F.Molinsas.

Buvo suimti aštuoni žmonės, bet tarp jų nebuvo nei A.Abaaoudo, nei 26 metų Salaho Abdeslamo (Salaho Abdislamo), tikriausiai dalyvavusio Paryžiaus atakose su savo broliu Brahimu, kuris susisprogdino netoli nacionalinio stadiono, sakė prokuroras.

A.Abaaoudas yra 28 metų „Islamo valstybės“ kovotojas. Anksčiau manyta, kad jis yra išvykęs į Sirija, kai pabėgo iš savo gimtosios Belgijos anksčiau šiais metais, saugumo tarnyboms išardžius jo ankstesnę ekstremistų kuopelę.

Manoma, kad jis suplanavo kelias atakas, įskaitant ginkluotų užpuolikų ir mirtininkų sprogdintojų išpuolius prieš barus ir restoranus, prie nacionalinio stadiono ir koncertų salėje „Bataclan“, per kuriuos penktadienį žuvo iš viso 129 žmonės.

Svarbiu įkalčiu šiame tyrime tapo mobilusis telefonas, rastas vienoje šiukšliadėžėje netoli „Bataclan“, kur įvyko didžiausias smurto išpuolis, nusinešęs 89 žmonių gyvybes.

Vienas per trečiadienį surengtą reidą suimtas vyras sakė naujienų agentūrai AFP, kad jis išnuomojo savo butą dviem žmonėms iš Belgijos.

„Draugas paprašė, kad kelioms dienoms apgyvendinčiau porą jo draugų“, – Jawadas Bendaoudas (Džavadas Bendaudas) sakė žurnalistams prieš jį suimant.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių