Pereiti į pagrindinį turinį

Rusijoje – mįslinga karinės žvalgybos vado mirtis

2016-01-05 13:00
BNS inf.
Igoris Sergunas
Igoris Sergunas / Scanpix nuotr.

Rusijos slaptos karinės žvalgybos tarnybos viršininkas Igoris Sergunas mirė dėl neįvardytų priežasčių, būdamas 58 metų, pranešė Kremlius.

Igoris Sergunas, vadovavęs Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) nuo 2011 metų, buvo įtrauktas į JAV ir Europos Sąjungos sankcijų sąrašus dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2014 metų kovą.

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad I.Sergunas buvo „tikras karininkas, patyręs ir kompetentingas vadas, itin narsu žmogus ir tikras patriotas“.

Gynybos ministerija paskelbė, kad I.Sergunas mirė sekmadienį, bet mirties priežasties neįvardijo. Taip pat kol kas nebuvo paskelbtas jo įpėdinis.

ES padarė išvadą, kad I.Sergunas buvo „atsakingas už GRU karininkų veiklą Rytų Ukrainoje“.

Vakarų šalys kaltino Rusiją padedant ginkluotiems separatistams Ukrainos rytuose per konfliktą, nuo 2014-ųjų balandžio nusinešusį daugiau negu 9 tūkst. žmonių gyvybių.

Maskva neigia, kad Ukrainoje veikia jos reguliarioji kariuomenė, bet pripažino, kad kai kurie rusai savanoriai galėjo dalyvauti vykdant karines užduotis tame regione.

GRU, kuri yra slapiausia Rusijos vyriausybės agentūra, buvo įkurta dar 1918 metais, praėjus keliems mėnesiams po bolševikų revoliucijos. Kitaip negu kitos Rusijos slaptosios tarnybos, ji nepakeitė savo pavadinimo po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Manoma, kad GRU turi daugiau agentų užsienyje negu sovietinės KGB paveldėtoja – Užsienio žvalgybos tarnyba (SVR). Be to, ji aktyviai naudoja karinių žvalgybos palydovų tinklą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų