Pereiti į pagrindinį turinį

Šalis, kur negalioja įstatymai

Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) – neregėti žiaurumai. Vienas garsiausių šalies gydytojų, gydantis seksualinę prievartą per konfliktą patyrusias moteris, perspėjo dėl šalies rytinėje dalyje tebesitęsiančių nepakenčiamų žiaurumų, įskaitant kūdikių luošinimą ir nėščių moterų skrodimus.

Žymus Afrikos gydytojas D. Mukwege paragino pasaulį atkreipti dėmesį į masines žudynes Kongo Demokratinėje Respublikoje
Žymus Afrikos gydytojas D. Mukwege paragino pasaulį atkreipti dėmesį į masines žudynes Kongo Demokratinėje Respublikoje / Scanpix nuotr.

Denisas Mukwege, kuriam 2014 m. buvo įteikta prestižinė Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija, už jo pagalbą tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų KDR, sakė, kad nuo 2014 m. spalio žuvo daugiau nei 600 žmonių.

"Žvėriškumo vaizdai yra nepakenčiami: mėsinėjamos nėščios moterys, luošinami kūdikiai, žmonės skerdžiami peiliais", – rašė jis.

Ginekologas D.Mukwege, KDR rytinėje dalyje esančioje Pietų Kivu provincijoje įkurtos "Panzi" ligoninės vadovas, paragino radikaliai keisti dabartinę sistemą. Pasak jo, "nusikaltimai ir žiaurumas, kurie vyksta rytiniame Konge pastaruosius 20 metų, atgimė su nauja jėga".

Du dešimtmečius nerimstančius neramumus regione kursto etniniai nesutarimai ir kovos dėl žemės, taip pat besivaržančių regiono valstybių siekis kontroliuoti vertingų gamtos išteklių turtingus rajonus.

Niujorko universiteto Kongo tyrimų grupės kovą paskelbtoje atskaitoje apie civilių gyventojų žudymą nuo 2014 m. spalio mėnesio sakoma, kad žudynėse dalyvavo ir reguliariosios armijos kariai.

KDR yra apimta krizės nuo prezidento Josepho Kabilos perrinkimo 2011 m., kai rinkimus temdė pažeidimai ir masinis sukčiavimas. Didelė įtampa tebetvyro šalyje, o opozicija baiminasi, kad nuo 2001 m. šalį valdantis J.Kabila nenorės trauktis iš posto gruodį, kai baigsis jo kadencija.

Jungtinės Tautos kritikavo neseniai šioje šalyje buvusią opozicijos veikėjų ir protestuojančiųjų suėmimų bangą.

D.Mukwege atviravo tą pačią dieną, kai buvo švenčiamos J.Kabilos tėvo Laurent-Desire Kabilos atėjimo į valdžią 19-osios metinės. D.Mukwege sakė, kad kongiečiai jaučiasi pamiršti, bet tikisi "mobilizuotis ir pasiekti seniai trokštamų pokyčių".

2104 m. Europos Parlamentas D.Mukwegei skyrė Sacharovo premiją už jo darbą, teikiant pagalbą tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų KDR.

Belgų kino režiseriaus Thierry Michelio dokumentinis filmas "Žmogus gydantis moteris: Hipokrato priesaika" ("The Man Who Mends Women") atskleidė D.Mukwege's pastangas padėti lytinio smurto aukoms pagydyti fizines ir psichologines žaizdas. Šis filmas KDR yra uždraustas, nes valdžia jį laiko "aiškiu ketinimu pakenkti ir suteršti mūsų armijos įvaizdį".

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų