Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos saugumo pajėgos užėmė visus kontrolės postus aplink Slovjanską

2014-05-02 14:55
AFP nuotr.

Ukrainos saugumo pajėgos užėmė visus kontrolės postus aplink Slovjanską, taip pat sutrukdyta diversantams patekti į Ukrainą

Ukrainos rytuose per antiteroristinę operaciją Slovjanske pavyko užimti visus kontrolės postus aplink miestą, pareiškė Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis šalies prezidentas Oleksandras Turčynovas.

„Per dabartinį operacijos etapą pavyko užimti visus įtvirtintus atraminius punktus ir kontrolės postus aplink Slovjansko miestą“, – sakė jis kreipdamasi į tautą penktadienį.

„Puolimas tęsiasi“, – pažymėjo O.Turčynovas.

Jis vėl pakartojo, kad „pagrindinis tikslas – apginti žmones ir neleisti, jog būtų aukų tarp gyventojų“

Per antiteroristinę operaciją žuvo „daug sukilėlių“, sakė prezidentas ir patvirtino, kad gyvybes prarado ir du Ukrainos kariai.

„Nusikaltėliai patyrė didelių nuostolių: daug nukautų sužeistų ir areštuotų“, – sakė O.Turčynovas, bet konkrečių skaičių nepateikė.

„Labai gaila, bet turime informacijos apie du žuvusius ir septynis sužeistus mūsų karius“, – pabrėžė O.Turčynovas.

„Aš kreipiuosi į Rusijos Federacijos vadovybę: nutraukite isteriją dėl Ukrainos įvykių; liaukitės grasinę ir gąsdinę“, – dar pridūrė jis.

Tuo metu Slovjansko vadinamosios savigynos pajėgos tvirtino, kad Ukrainos jėgos struktūroms pavyko užimti tik dvi gatves priemiesčiuose, o kitas miesto dalis kontroliuoja liaudies savanorių kariuomenė.

Kaip praneša BBC, O.Turčynovas dar sakė, kad naktį grupė ginkluotų diversantų mėgino prasiskverbti į Ukrainos teritoriją, bet Ukrainos pasieniečiai privertė juos grįžti atgal.

Armijos veiksmai „veda Ukrainą katastrofos link“, pareiškė Maskva

Rusija penktadienį perspėjo apie gresiančią katastrofą, nes Ukrainoje panaudojamos karinės pajėgas prieš savo liaudį šalies rytuose, bei ragina Vakarus atsisakyti „griaunamosios politikos“.

„Rusijoje piktinamasi Slovjanske pradėta baudžiamąja karine operacija, pritraukiant teroristus iš „Pravyj sektor“ („Dešiniojo (teisiojo) sektoriaus“) ir kitų ultranacionalistinių organizacijų, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija. – Ukrainos armijos daliniai panaudoja tankus, kitą sunkiąją techniką, kovos sraigtasparnius, kurie raketomis smogia į protestuotojus. Gaunama informacijos apie žuvusius ir sužeistus žmones“.

„Kaip mes jau ne kartą perspėjome, kad armijos panaudojimas prie savo liaudį yra nusikaltimas ir veda Ukrainą į katastrofą“, – sakoma URM pareiškime.

„Mes ryžtingai reikalaujame, kad Vakarai atsisakytų griaunamosios politikos Ukrainos atžvilgiu ir kad tie, kurie pasiskelbė valdžia Kijeve, nedelsdami nutrauktų baudžiamąją operaciją ir bet kokį smurtą prie savą liaudį, paleistų politinius kalinius, užtikrintų visišką laisvę žurnalistų veiklai“, – nurodoma Rusijos URM pareiškime, išplatintame penktadienį.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas, savo ruožtu, ragina Vakarus imtis priemonių prieš karinį puolimą Ukrainos rytų miesto Slovjanske, kur dauguma gyventojų yra rusai.

„Mes raginame Europos sostines ir Jungtines Amerikos Valstijas tinkamai įvertinti tai, kas vyksta ir, žinoma, mes raginame visus, kurie naudoja aviacija prieš gyvenvietes persigalvoti“, – sakė Dmitrijus Peskovas, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kijevo valdžios nurodymu penktadienio rytą pradėtas karinis puolimas Slovjanske sukėlė Maskvos pasipiktinimą; Rusijos pareigūnai ir televizijos naujienų vedėjai šį puolimą iš karto pavadino „baudžiamąja akcija“.

Maskva taip pat kaltina Vakarus neramumų skatinimu Ukrainoje.

„Palaikydami valstybinio perversmo organizatorius Kijeve, kai šie jėga tramdė protestus, JAV ir ES prisiima didžiulę atsakomybę, faktiškai nukerta kelius taikaus krizės sprendimo link“, – sako Rusijos URM.

Maskva dar tvirtina itin nerimaujanti dėl pranešimų, kad eteryje per puolimą buvo girdima anglų kalba ir kad „tarp puolančiųjų Slovjanske buvo pastebėti angliškai kalbantys užsieniečiai“.

Maskva pareiškė, kad užsienio kišimasis į Ukrainos konfliktą yra nepriimtas, ir pridūrė, kad Vašingtonas gana neaiškiai neigė JAV samdinių buvimą Ukrainoje.

„Puikiai žinoma, kad vadinamosios privačios karinės organizacijos nedirba užsienyje be JAV valstybės departamento žinios“, – pažymima Rusijos URM pranešime.

Rusijos valstybinė televizija citavo Slovjansko gyventojus, kurie šį Kijevo pradėtą puolimą palygino su nacių operacijomis prieš civilius gyventojus.

„Visai kaip fašistai užpuolė Sovietų Sąjungą 1941-aisiais, taip ir šiandien baudžiamoji kariuomenė užpuolė miegantį miestą“, – sakė televizijai „Rossija 24“ vietinis gyventojas Olegas Cariovas.

Ukrainoje sukilėliai trumpam buvo sulaikę kelis Vakarų žurnalistus

Tris Vakarų žurnalistų komandas, nušviečiančias Ukrainos kariškių vykdomą Slovjansko puolimą, penktadienį kelias valandas laikė itin nervingi sukilėliai, kai kurie žurnalistai buvo sumušti.

JAV televizijos CBS ir interneto svetainės „Buzzfeed“ reporteriai, tai pat – britų „Sky News“ komanda, buvo sulaikyti prie sukilėlių patikrinimo postų, kai bandė įvažiuoti į šį Rytų Ukrainos miestą.

CBS reporterė Clarissa Ward (Klarisa Vord) savo televizijai sakė, kad po pagrobimo ji ir jos kolegos buvo nuvežti į skirtingas vietas, vienu metu – užrištomis akimis. Komandos narys vyras buvo sumuštas.

Vienas prorusiškų sukilėlių vadas jiems paaiškino, kad sukilėlių nervai yra įtempti dėl kariškių puolimo, ir patikino juos, kad jie nenukentės. Galiausiai žurnalistai buvo paleisti.

Patyręs „Buzzfeed“ korespondentas Mike‘as Giglio (Maikas Džiljas), kuris yra dirbęs „Newsweek“, „Twitter“ parašė, kad jo atvejis yra panašus.

Pasak jo, nugirsta, kaip sukilėliai kalba, jog juos reikia laikyti kaip įkaitus, o vienam iš jo grupės buvo dukart suduota kumščiu.

Kai sukilėliai nusprendė paleisti, žurnalistams buvo „mandagiai“ pasiūlyta arbatos. Tačiau sukilėliai pasiliko vineo jų šarvuotą liemenę ir šalmą, ir pasakė, kad tai bus jiems „atminimui“.

Tuo tarpu „Sky“ atstovė patvirtino: „Sky News“ komanda šį rytą Rytų Ukrainoje buvo kažkiek valandų sulaikyta. Mes patenkinti, kad jie jau paleisti ir saugūs, kad jiems viskas gerai“.

Praėjusį mėnesį sukilėliai Slovjanske pagrobė ir keturias dienas laikė amerikiečių žurnalistą Simoną Ostrovsky (Saimoną Ostrovskį) iš „VICE News“. Jis taip pat sakė, kad iš pradžių buvo sumuštas. Paskui šis 33 metų žurnalistas, paskelbtas „provokatoriumi“, buvo paleistas.

Ukrainos pajėgos sulaikė keturis asmenis, kurie įtariami apšaudę raketomis sraigtasparnius

Ukrainos vyriausybinės pajėgos penktadienį sučiupo keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, apšaudė karinius sraigtasparnius iš nešiojamųjų priešlėktuvinių raketinių sistemų netoli rytinio Slovjansko miesto, pranešė Gynybos ministerija.

„Keturi žmonės, kurie, kaip manoma, apšaudė iš nešiojamųjų zenitinių raketinių kompleksų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnius, buvo suimti prie separatistų patikros posto netoli Slovjansko, vykstant antiteroristinei operacijai“, – televizijai 112 sakė gynybos ministro patarėjas Jurijus Povchas.

Pasak jo, saugumo tarnybos, vadovaudamosi galiojančiais įstatymais, „vykdo atitinkamus veiksmus su sulaikytaisiais“.

Komentuodamas prorusiškų sukilėlių pranešimus, jog į jų rankas pateko vieno numušto sraigtasparnio pilotas, J.Povchas sakė, kad „diversantai“ sugebėjo sučiupti vieną sužeistą pilotą prieš atvykstant milicijos specialiųjų pajėgų daliniui.

„Jie iš tikrųjų laukė sraigtasparnio avarinio nusileidimo vietoje. To kariškio buvimo vieta dabar jau nustatyta, ir, kiek žinome, jis operuojamas vienoje medicinos įstaigoje“, – nurodė patarėjas.

Anksčiau buvo pranešta, jog du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nariai žuvo, o dar keli buvo sužeisti, kai du sraigtasparniai Mi-24 buvo apšaudyti netoli Slovjansko. Be to, sukilėliai apšaudė Valstybinės gelbėjimo tarnybos sraigtasparnį, atskraidinusį į įvykio vietą gydytojų komandą, turėjusią padėti evakuoti kariškius. Vienas iš medikų buvo sužeistas.

Ukrainos pajėgų puolimas sudavė galutinį smūgį taikos sutarčiai, sako Kremlius 

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas penktadienį pareiškė, kad Ukrainos karinis puolimas prieš prorusiškus sukilėlius šalies rytuose tapo galutiniu smūgiu strigusiai taikos sutarčiai, turėjusiai padėti sumažinti įtampą kaimyninėje šalyje.

„Tuo metu, kai Rusija deda pastangas deeskaluoti ir išspręsti šį konfliktą, Kijevo režimas pasiuntė karines oro pajėgas prieš taikias gyvenvietes, pradėjo baudžiamąjį reidą, faktiškai pribaigdamas paskutines viltis, kad bus įmanoma įgyvendinti Ženevos susitarimus“, – Rusijos naujienų agentūros citavo Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą.

Jis pridūrė, kad V.Putinas pasiuntė į rytų Ukrainą savo specialųjį atstovą Vladimirą Lukiną, kuris mėgins padėti susiderėti dėl septynių Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) karinių stebėtojų, sučiuptų prorusiškų sukilėlių, paleidimo. Tie pareigūnai į separatistų rankas pateko Slovjansko mieste, kai mėgino stebėti, kaip laikomasi Ženevos taikos sutarties.

Pasak D.Peskovo, Maskva „nepaprastai susirūpinusi“, jog V.Lukinas, taip pat Rusijos ir kitų šalių žurnalistai dabar dirba konflikto zonoje. 

„Žinoma, reikalaujame, kad būtų imtasi priemonių jų saugumui užtikrinti“, – sakė D.Peskovas.

Rusijos pareigūnai ir televizijos žinių vedėjai puolimą Rytų Ukrainoje apibūdino kaip „baudžiamąjį reidą“ - šį terminą pirmą kartą balandžio pabaigoje pavartojo Kremliaus lyderis, kalbėdamas apie Kijevo valdžios karinę operaciją prieš separatistus.

Terminas „baudžiamasis reidas“ dažnai aptinkamas rusų istorijos vadovėliuose, kuriuose juo apibūdinamos nacių karių operacijos prieš civilius gyventojus Antrojo pasaulinio karo metu.

Rusija penktadienį taip pat paragino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO) padėti sustabdyti Ukrainos karinį puolimą rytiniame Slovjansko mieste, pranešė valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS.

„Susisiekėme su ESBO vadovybe dėl (Ukrainos) ginkluotųjų pajėgų puolimo ir pareikalavome, kad ji imtųsi žingsnių, siekiant sustabdyti šį baudžiamąjį reidą“, – agentūrai sakė Rusijos pasiuntinys prie ESBO Andrejus Kelinas.

Pasak jo, Maskva šiuos reikalavimus pateikė ESBO generaliniam sekretoriui Lamberto Zannierui (Lambertui Zanjerui) ir Šveicarijos užsienio reikalų ministrui Didier Burkhalteriui (Didjė Burkhalteriui), kurio šalis dabar pirmininkauja šiai organizacijai.

A.Kelinas sakė, kad L.Zannieras įvykius Slovjanske apibūdino kaip „kažką siaubingo“, kas turi būti nedelsiant sustabdyta“.

„D.Burkhalteris mėgina susisiekti su Ukrainos prezidento pareigas einančiu Oleksandru Turčynovu ir Ukrainos ministru pirmininku Arsenijumi Jaceniuku, o genneralinis sekretorius - su Ukrainos laikinuoju užsienio reikalų ministru Andrijumi Deščycia“, - sakė A.Kelinas.

„Ukrainiečiai pradeda reaguoti“, - pridūrė jis.

A.Kelinas sakė, kad Ukrainos rytuose prorusiškų separatistų sulaikytų ESBO karinių stebėtojų padėtis tapo „labiau komplikuota“ ir kad jie buvo perkelti į „saugią vietą“.

Ukrainos pajėgų šturmas separatistų kontroliuojamame Slovjanske smarkiai didina įtampą

Ukraina penktadienį pradėjo didelį karinį puolimą prieš prorusiškų separatistų kontroliuojamą Slovjansko miestą, didėjant konfrontacijai su Maskva, kuri grasino „katastrofinėmis pasekmėmis“, jeigu Kijevas suintensyvins veiksmus prieš sukilėlius.

Pareigūnai Kijeve nurodė, kad sukilėliai numušė du karinius sraigtasparnius, naudodami nešiojamuosius priešlėktuvinių raketų įrenginius. Pasak jų, žuvo mažiausiai du kariai, iš jų vienas pilotas.

Prorusiškų kovotojų atstovė Stela Choroševa sakė, kad vienas iš separatistų žuvo, o kitas buvo sužeistas. Ji nepateikė daugiau detalių.

Savo ruožtu Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nurodė, kad bent vienas sraigtasparnis buvo numuštas „žemė oras“ tipo raketa.

Pasak pareigūnų, faktas, jog sukilėliai naudoja tokią modernią ginkluotę, kertasi su Rusijos pareiškimais, kad tą miestą kontroliuoja tik civiliai, kurie griebėsi ginklų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai girdėjo šaudymą ir sprogimus netoli Slovjansko, o sukilėlių atstovė sakė, kad vyksta „didelio masto ataka“.

Vienas ten esantis AFP reporteris matė aštuonių šarvuotųjų transporterių koloną, užėmusią vieną sukilėlių įrengtą patikros postą į pietus nuo Slovjansko.

Šis reidas žymi dramatišką įtampos padidėjimą Ukrainos krizėje ir kelia pavojų deryboms dėl septynių Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) karinių stebėtojų, sučiuptų separatistų Slovjanske, paleidimo.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė apie Slovjanske žuvusius karius ir pridūrė, kad per šią operaciją keli kariai taip pat buvo sužeisti.

„Vyksta tikras mūšis su profesionaliais samdiniais“, – rašė jis, perspėdamas vietos gyventojus likti namuose ir nesiartinti prie langų.

„Mūsų reikalavimai teroristams paprasti: paleisti įkaitus, sudėti ginklus ir atlaisvinti administracinius pastatus, atkurti normalų miesto infrastruktūros funkcionavimą“, – pridūrė A.Avakovas.
Tačiau ministras nurodė, kad rašė, kad nepaisydamos pasipriešinimo vyriausybės pajėgos sugebėjo užimti devynis sukilėlių postus keliuose aplink Slovjanską.

Sraigtasparniai buvo matomi skraidantys žemai virš Slovjansko, tapusio sukilėlių veiklos židiniu, didėjant sumaiščiai rytų Ukrainoje.

Vietos gyventojas Vladimiras Paderas sakė Rusijos televizijai: „Visi – tiek sukilėliai, tiek Slovjansko gyventojai – pasiryžę neatiduoti miesto.“

Atkovotame sukilėlių sargybos poste į pietus nuo 160 tūkst. gyventojų turinčio miesto pozicijas užėmė aštuoni šarvuočiai ir keli kariai, kurie perspėdavo eiti šalin visus, mėginančius prisiartinti.

Miesto prieigose girdėjosi padriki pėstininkų ginklų šūviai ir sprogimai, tačiau Slovjansko centre buvo gana ramu. Bent viename sargybos poste budintys sukilėliai padegė padangas, paskleidusias tirštus juodus dūmus, uždengusius jų pozicijas.

Prorusiškų kovotojų oficialus atstovas Vladislavas sakė, jog vyriausybės šarvuočiai buvo pastebėti keliuose, vedančiuose į Slovjanską, ir tvirtino, kad Ukrainos kariai įsiveržė į patį miestą.

Tų pareiškimų negalėjo patvirtinti nepriklausomi šaltiniai.

Slovjansko „liaudies meras“ Viačeslavas Ponomariovas jau kelias pastarąsias dienas kalbėjo, kad Vakarų šalių palaikoma Kijevo vyriausybė ketina pulti šį miestą.

Vykdydamos „antiteroristinę“ operaciją, Ukrainos pajėgos kelias dienas laikė apsupusios Slovjanską, kad sukilėliai negalėtų gauti pastiprinimų.

Rusijos URM ketvirtadienį perspėjo, kad didelio masto Ukrainos pajėgų puolimas „prieš savo žmones“ šalies rytuose gali sukelti „katastrofinių pasekmių“.

Pastarosiomis dienomis buvo padidėjusios viltys, kad sukilėliai paleis sučiuptus ESBO stebėtojus – keturis vokiečius, daną, čeką ir lenką. V.Ponomariovas sakė, kad derybos vyksta sklandžiai.

Tačiau Ukraina apkaltino sukilėlius, jog jie nori užsieniečius panaudoti kaip gyvuosius skydus.

Vokietija kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną panaudoti savo įtaką, kad stebėtojai būtų paleisti. Kremliaus lyderis atsakė, kad Kijevas turėtų baigti karinius veiksmus sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje.

Tas pareiškimas išprovokavo pašaipų Baltųjų rūmų atsaką.

„Tai buvo išties nepaprastas pareiškimas ... (reikalauti), kad Ukraina atitrauktų pajėgas iš savo šalies – kai pagalvoji, tai atrodo absurdiška“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas.

Šturmuojamame Slovjanske separatistai numušė du Ukrainos pajėgų sraigtasparnius, žuvo du kariai

Per prorusiškų separatistų kontroliuojamo rytinio Slovjansko miesto šturmą buvo numušti du Ukrainos vyriausybinių pajėgų sraigtasparniai ir žuvo mažiausiai du kariai, penktadienį pranešė Gynybos ministerija.

Ministerija nurodė, kad du sraigtasparniai Mi-24 buvo numušti nešiojamomis priešlėktuvinėmis raketomis.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas anksčiau nurodė, kad vienas iš žuvusiųjų – sraigtasparnio pilotas.

Ukrainos pajėgoms puolant separatistus Slovjanske žuvo vienas pilotas

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas penktadienį pranešė, kad vienas ginkluotųjų pajėgų pilotas žuvo, o keli kariai buvo sužeisti, šturmuojant prorusiškų separatistų kontroliuojamą rytinį Slovjansko miestą, kai sukilėliai panaudojo priešlėktuvines raketas prieš Kijevo pajėgas.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ A.Avakovas rašė: „Prieš Ukrainos specialiąsias pajėgas teroristai naudojo sunkiąją ginkluotę, įskaitant granatsvaidžius ir nešiojamuosius zenitinius raketinius kompleksus. Žuvo vienas pilotas; esama sužeistų.“

Ministras taip pat kaltino separatistus naudojant profesionalius samdinius.

Ukrainos kariuomenė šturmuoja Slovjanską

Šaudymas ir galingi sprogimai penktadienį girdėjosi prorusiškų separatistų kontroliuojamo Slovjansko miesto prieigose, o sukilėliai sakė, kad Ukrainos kariuomenė pradėjo „didelio masto puolimą“.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad Ukrainos kariai užėmė vieną sukilėlių sargybos postą į pietus nuo miesto. Ten pozicijas užėmė aštuoni šarvuočiai ir keli kariai, kurie perspėdavo eiti šalin visus, mėginančius prisiartinti.

Tolumoje girdėjosi padriki pėstininkų ginklų šūviai; taip pat pasigirdo du sprogimai.

Vienas sraigtasparnis buvo matomas žemai skraidantis vis Slovjansko pakraščio, o bent viename sargybos poste budintys sukilėliai padegė padangas, paskleidusias tirštus juodus dūmus, uždengusius jų pozicijas.

„Tai didelio masto ataka“, – sakė viena sukilėlių atstovė mieste.

Pasak jos, separatistai numušė vieną sraigtasparnį, tačiau ta informacija nebuvo patvirtinta.

Savo ruožtu vienas naujienų agentūros „Reuters“ fotografas sakė matęs karinį sraigtasparnį, liepsnojantį miesto prieigose.

Pačiame Slovjanske buvo gana ramu, tačiau gaudė cerkvės varpai, perspėdami miestą, turintį apie 160 tūkst. gyventojų.

Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo padėjėjas sakė negalintis nieko komentuoti. „Kol tai baigsis, niekas nieko nesakys“, – pažymėjo jis.

Sukilėlių vadovybė tame mieste jau kelias dienas kalbėjo, kad Ukrainos kariuomenė ruošiasi surengti šturmą.

Kijevas pradėjo puolimą, mėgindamas sutramdyti sukilėlius, kurie toliau stiprina savo pozicijas rytų Ukrainoje.

Slovjanskas yra vienas iš daugiau nei 12 miestų ir miestelių, kuriuos prorusiški ginkluoti separatistai užėmė tame regione nuo praeito mėnesio pradžios.

Sukilėliai Slovjanske laiko 30–50 belaisvių, tarp jų – septynis stebėtojus iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), nurodė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Ukrainos vyriausybė ir Vakarų šalys įsitikinusios, kad neramumus kursto Maskva, kuri kovą naudojo tokią pačią taktiką prieš aneksuodama Krymą.

Rusija neigia esanti kaip nors susijusi su neramumais rytų Ukrainoje, tačiau perspėja, kad didelio masto Ukrainos pajėgų puolimas gali sukelti „katastrofinių pasekmių“.

Ukrainoje prorusiški protestuotojai užėmė Donecko prokuratūrą

Vieno Ukrainos milicininko smūgio gumine lazda užteko įaudrinti miniai, apsupusiai prokuratūrą pietrytiniame Donecko mieste – po pusvalandžio ant pastato jau buvo iškelta Rusijos vėliava.

Šturmas buvo trumpas, bet audringas: prorusiški protestuotojai svaidė Molotovo kokteilius ir akmenis į milicininkus, kurių buvo daug mažiau. Pareigūnai atsakė leisdami ašarines dujas ir sprogdindami kurtinamąsias granatas.

Prokuratūros užėmimas Donecke, kur sukilėliai jau kontroliuoja kelis kitus pastatus, dar kartą pademonstravo provakarietiškos Kijevo vyriausybės neįgalumą sustabdyti judėjimą, kuris grasina suskaldyti šalį.

Diena prasidėjo gana taikiai. Prie Lenino paminklo susirinko kelių tūkstančių žmonių minia, nešanti Rusijos vėliavas, kuri patraukė prie Antrojo pasaulinio karo memorialo.

Demonstrantų užsidegimą skatino automobilis, iš kurio per garsiakalbius buvo leidžiamos sovietinės karo dainos. Ant tos mašinos buvo iškelta vėliava, ant kurios buvo pavaizduotas Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas, laikantis Kalašnikovo automatą, ir šūkis „Mirtis fašizmui“.

Nuotaikos pradėjo keistis, kai maždaug 10 tūkst. žmonių minia pasiekė milicijos būstinę.

Vienas sukilėlių lyderis šūktelėjo miniai: „Milicija yra liaudies milicija. Priešas yra prokuroras, kuris duoda prieš liaudį nukreiptus įsakymus. Eime, pasakysime jam, ką galvojame.“

Prie prokuratūros minia susidūrė su nervingų milicininkų rikiuote, užsidengusia metaliniais skydais ir išsitraukusia gumines lazdas.

Prie pareigūnų prisiartino būrys kaukėtų jaunuolių, nešančių improvizuotus ginklus, o po kelių akimirkų į miliciją pradėjo skrieti akmenų kruša.

Pareigūnai, kurie nepabėgo į pastato vidų, buvo greitai apsupti ir sumušti.

Pro pastato langus milicininkai svaidė ašarinių dujų konteinerius ir kurtinamąsias granatas, kurios tik dar labiau įsiutino minią, skanduojančią „Fašistai!“

Puolimas prasidėjo ir kitoje pastato pusėje. Minia apmėtė prokuratūrą Molotovo kokteiliais, ir pastatas bemat perėjo į jų rankas.

Iš sučiuptų milicininkų buvo atimti skydai ir ginklai, tačiau tik su uniformomis likusius pareigūnus minia paleido.

Įsiveržę į pastatą ir perėmę jo kontrolę, kovotojai greitai nuplėšė žydros ir geltonos spalvos Ukrainos vėliavą, vietoje jos iškeldami Rusijos trispalvę.

Dešimtys kaukėtų sukilėlių siautėjo pastate, kuriame nebuvo darbuotojų, laužydami duris ir siaubdami spintas bei stalčius.

„Ieškome raktų nuo dėžių, kuriose laikomi ginklai, – sakė vienas vyras, išlaužęs kabineto duris. – Turime gauti ginklų. Iš Kijevo vyksta nacionalinė gvardija mūsų žudyti.“

Priešais pastatą maištininkai degino Ukrainos valstybinius simbolius: vėliavą, skydą su herbu ir bet kokius daiktus, pažymėtus tridančiu – šalies nacionaliniu simboliu.

Naujienų agentūros AFP reporteriai nepastebėjo, kad kuri nors pusė naudotų kovinius šaudmenis, tačiau vietos pareigūnai vėliau nurodė, kad iš 15 sužeistųjų vienas buvo pašautas.

22 metų automobilių remontininkas Vladimiras nusiėmė slidininko kaukę ir plačiai šypsojosi.

„Donecko liaudies respublika perims visų viešųjų institucijų kontrolė šiame regione, – pareiškė jis. – Šis prokuroras buvo nusistatęs prieš liaudį. Visus, kurie yra prieš liaudį, ištiks toks pats likimas.“

Ukraina grįžta prie šauktinių kariuomenės

Ukraina grįžta prie šauktinių kariuomenės, siekdama atremti prorusiškų sukilėlių stiprėjimą šalies rytuose, sakoma ketvirtadienį laikinojo prezidento Oleksandro Turčynovo paskelbtame įsake, kuris įsigaliojo nuo jo paskelbimo dienos.

Šis žingsnis buvo atliktas „atsižvelgiant į blogėjančią padėtį rytuose ir pietuose ... stiprėjančią prorusiškų ginkluotų dalinių galią ir viešųjų administracinių pastatų užėmimą ... keliantį grėsmę teritoriniam vientisumui“, – sakoma O.Turčynovo biuro pranešime.

Ukrainos parlamentas balandžio 17 dieną nubalsavo „rekomenduoti laikinajam prezidentui nedelsiant atnaujinti šaukimą į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas“, siekiant „sustiprinti Ukrainos gynybos pajėgumus dėl Rusijos Federacijos agresijos“.

Ukraina jaunuolių privalomosios karinės tarnybos atsisakė šiais metais pagal įstatymą, kurį 2013 metais priėmė Kremliaus palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, vasarį galiausiai pabėgęs į Rusiją, įsiplieskus masiniams provakarietiškų jėgų protestams.

Ukrainos ginkluotąsias pajėgas šiuo metu sudaro 130 tūkst. karių. Mobilizavus atsargos karius, kariuomenė gali būti padidinta iki maždaug 1 mln. karių.

Sprendimas grįžti prie šauktinių kariuomenės buvo priimtas po to, kai O.Turčynovas pareiškė, kad Vakarų šalių palaikoma Kijevo vyriausybė „bejėgė“ sustabdyti prorusiškų separatistų tęsiamą vyriausybinių pastatų užiminėjimą šalies rytuose.

Vakarų šalys ir Kijevas įsitikinę, kad tuos neramumus kursto Rusija, siekdama destabilizuoti padėtį kaimyninėje šalyje prie gegužės 25 dieną planuojamus Ukrainos prezidento rinkimus.

Ukrainos pajėgos mėgina susigrąžinti kontrolę prorusiškų sukilėlių užimtame Slovjanske

Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste įsitvirtinę prorusiški separatistai penktadienį pranešė, kad Ukrainos pajėgos pradėjo „didelio masto“ operaciją, mėgindamos susigrąžinti miestą ir kad buvo numuštas vienas karinis sraigtasparnis.

Vienas naujienų agentūros „Reuters“ fotografas sakė matęs karinį sraigtasparnį, liepsnojantį miesto prieigose, o vienas žurnalistas teigė girdėjęs šūvius.

Tuo tarpu vienas Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo padėjėjas sakė negalintis nieko komentuoti.

„Kol tai baigsis, niekas nieko nesakys“, – pažymėjo jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų