Pereiti į pagrindinį turinį

J. Kerry: JAV svarsto ir smūgio Irake iš oro variantą, ir derybas su Iranu

2014-06-16 08:14
AFP nuotr.

JAV svarsto ir smūgio Irake iš oro variantą, ir derybas su Iranu, nurodo Kerry

Jungtinės Valstijos svarsto karinių smūgių iš oro galimybę Irake, kad šitaip padėtų šios šalies vyriausybei kovoti su islamistų sukilimu, taip pat galimybę tartis su Iranu, sakė pirmadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris).

Paklaustas apie tokių smūgių galimybę, J.Kerry interviu „Yahoo! News“ pasakė: „Tai (smūgiai iš oro) nebūtų visas atsakymas, bet gali būti vienas iš reikšmingų variantų“.

„Kai užmušami žmonės, žudomi masiškai, būtina sustabdyti tai. Ir daroma kas būtina, jeigu reikia sustabdyti visa tai, ir smūgiais iš oro, arba kitaip“, – pridūrė jis.

J.Kerry taip pat sakė, kad Jungtinės Valstijos yra „atviros diskusijoms“ su Iranu, kuris galėtų padėti šiitų vadovaujamai Irako vyriausybei kovoti su sunitų islamistų maištu.

JAV ir Iranas artėja prie derybų dėl krizės Irake, praneša žiniasklaida

Jungtinės Valstijos rengiasi pradėti tiesiogines derybas su Iranu dėl to, kaip senos priešininkės galėtų nutraukti radikalių sunitų sukilimą, kuris apėmęs nemažą dalį Irako teritorijos, rašo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Šią savaitę galintį prasidėti dialogą paskatino pastarųjų dienų įvykiai Irake. Šiitiško Irano kaimynė vėl nugrimzdo į krizę, kurią išprovokavo sunitų kovotojai, per žaibišką puolimą užėmę dideles teritorijas šalies šiaurėje ir artėjantys prie sostinės Bagdado.

„Mes nedirbame drauge ir neturime ką peržiūrėti“, - naujienų agentūrai sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

Tačiau Vašingtone vis garsiau kalbama apie tai, kad Jungtinės Valstijos neatmeta derybų su Teheranu galimybės. Baltieji rūmai atsisakė komentuoti „The Wall Street Journal“ informaciją, tačiau jos nepaneigė.

Valstybės sekretoriaus pavaduotojas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), anksčiau vadovavęs neoficialioms deryboms su Iranu, išvyko į Vieną, kur prie jo prisijungs valstybės sekretoriaus pavaduotoja politiniams reikalams Wendy Sherman (Vendi Šerman), nurodė Valstybės departamentas.

Vašingtonas dėl neramumų Irake į Persijos įlanką pasiuntė lėktuvnešį, o prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pareiškė, kad svarsto „visas galimybes“ dėl to, kaip sustabdyti sunitų džihadistų puolimą, tačiau atmetė galimybę JAV kovinėms pajėgoms grįžti į Iraką.

Tuo tarpu Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) savaitgalį netikėtai pareiškė, kad Teheranas galėtų svarstyti galimybę bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis kovojant su sunitų džihadistais Irake.

Abi šalys pažadėjo suteikti karinę pagalbą Irakui, jei šis jos paprašys.

Amerikiečių pareigūnai „The Wall Street Journal“, kuris šį straipsnį savo tinklalapyje paskelbė sekmadienį, sakė, jog kol kas neaišku, kokiu diplomatiniu kanalu pasinaudos B.Obamos administracija diskusijoms su Iranu apie krizę Irake.

Vienas tokių kanalų galėtų būti Viena, kur amerikiečių ir iraniečių diplomatai pirmadienį turi pradėti tarptautines derybas dėl Irano branduolinės programos.

Kai kurie JAV pareigūnai skeptiškai vertino galimybę pasiekti pažangą Irake bendradarbiaujant su Iranu, kurio vizija dėl tos šalies smarkiai skiriasi nuo Vašingtono.

„Tai atvejis, kai mūsų priešo priešas vis tiek yra mūsų priešas, - „The Wall Street Journal“ sakė vienas amerikiečių gynybos pareigūnas, aktyviai dirbęs Irake. - Galimi bendri interesai Irake yra riboti“.

Sunitai kovotojai užėmė šiaurinį Irako miestą

Sunitai kovotojai pirmadienį paryčiais užėmė Tal Afaro miestą Irako šiaurėje, pranešė jo meras ir gyventojai, o šis puolimas tapo nauju smūgiu šiitų vadovaujamai nacionalinei vyriausybei, per pastarąją savaitę praradusiai kontrolę didelėse šiaurinėse teritorijose.

Tal Afaro meras Abdulalas Abdoulas (Abdulalas Abdulas) sakė naujienų agentūrai AP, kad jo miestas, esantis už 420 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Bagdado, buvo užimtas paryčiais. Tal Afaas turi apie 200 tūkst. gyventojų, kurių dauguma yra šiitai ir sunitai turkmėnai.

Mišri Tal Afaro etninė sudėtis didina grėsmę, kad sunitai džihadistai imsis didelio masto žiaurumų. Sukilėliai jau paskelbė nužudę šimtus šiitų teritorijose, kurias užėmė praeitą savaitę.

Tal Afaro gyventojai, su kuriais pavyko susisiekti telefonu, patvirtino pranešimus, kad kovotojai užėmė miestą. Jie atsisakė viešinti savo vardus, baimindamiesi dėl savo saugumo.

Tal Afaras buvo užimtas praėjus savaitei po to, kai islamistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojai per žaibišką puolimą užgrobė kontrolę antrajame didžiausiame Irako mieste Mosule taip pat velionio diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) gimtajame mieste Tikrite.

JAV sustiprins ambasados Irake apsaugą

JAV ambasadoje Bagdade bus padidintas apsaugininkų skaičius, tačiau ji žadėjo nesustabdyti darbo, kai islamistai kovotojai užėmė dideles teritorijas toje šalyje ir artėjo prie sostinės, pareigūnai pranešė šeštadienį.

„Dėl tebesitęsiančio nestabilumo ir smurto kai kuriose Irako teritorijose, Bagdado ambasada peržiūri savo kadrų poreikius, konsultuodamasi su Valstybės departamentu“, – sakoma departamento atstovės Jen Psaki (Džen Psaki) pranešime.

„Prie kadrų Bagdade bus pridėta papildomų JAV vyriausybės saugumo darbuotojų“, – pridūrė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų