Afganistane prasiveržė kruvinas smurtas – užpultos ligoninė ir laidotuvių procesija

Ginkluoti asmenys antradienį šturmavo vieną ligoninę per besitęsiančią ataką Afganistano sostinėje Kabule, o šalies neramioje rytinėje dalyje žuvo 15 žmonių, kai per laidotuvių ceremoniją susisprogdino mirtininkas.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos atstovo, specialiosios pajėgos išgelbėjo daugiau nei 80 žmonių Kabulo ligoninėje. Ten žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti, kaip gerai ginkluoti pareigūnai rankose išneša kūdikius, besitęsiant valymo operacijai.

Gydymo įstaiga įsikūrusi Kabulo vakaruose, kur gyvena sostinės šiitų mažumos hazarų bendruomenė, dažnai tampanti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų taikiniu.

Smurtas prasiveržė Afganistanui vienu metu išgyvenant kelias krizes, įskaitant dažnėjančias kovotojų operacijas visoje šalyje ir intensyvėjantį koronaviruso protrūkį.

Vienas pediatras, kuriam pavyko pabėgti iš tos ligoninės, naujienų agentūrai AFP sakė girdėjęs garsų sprogimą prie įėjimo į pastatą.

„Ligoninė buvo pilna pacientų ir gydytojų; viduje buvo visiška panika“, – pasakojo gydytojas, pageidavęs likti anonimas.

Ligoninės gimdymo skyrių remia humanitarinė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

„Ligoninės ir sveikatos apsaugos darbuotojai neturi būti puolami. Mes raginame visas šalis liautis puldinėjus ligonines ir sveikatos apsaugos darbuotojus“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Wahidas Majrohas (Vahidas Madžrohas).

Maždaug po valandos buvo pranešta, kad antradienį taip pat žuvo 15 žmonių per mirtininko sprogdintojo ataką prieš vietos policijos viršininko laidotuvių procesiją šalies rytinėje Nangarharo provincijoje, pranešė regiono valdžios atstovas Ataullah Khogyani (Ataula Chogjanis).

Pasak jo, užpuolikas detonavo sprogmenis ceremonijos viduryje.

Džalalabado ligoninės atstovas Zaheras Adelis kiek anksčiau sakė, kad iš sprogdinimo vietos atvežta 12 kūnų, dar daugiau kaip 50 žmonių gydomi dėl sužeidimų.

Amiras Mohammadas (Amiras Mohamadas), kuris buvo sužeistas per šį incidentą, pasakojo, kad į laidotuves buvo susirinkę tūkstančiai žmonių.

Operacijos prieš IS

Vėliausių išpuolių išvakarėse šiauriniame Kabulo rajone sprogo keturios pakelės bombos, sužeidusios keturis civilius, įskaitant vieną vaiką.

Pasak JAV įsikūrusios žvalgybos organizacijos SITE, atsakomybę už tuos sprogdinimus vėliau prisiėmė džihadistų judėjimas IS, anksčiau surengęs virtinę išpuolių Afganistano sostinėje.

Ši grupuotė taip pat pareiškė kovą surengusi ataką prieš sikhų šventyklą Kabule, pareikalavusią mažiausiai 25 žmonių gyvybių.

IS taip pat atsakinga už 2017 metų kovą įvykdytą liūdnai pagarsėjusį išpuolį vienoje didžiausių Afganistano ligoninių. Tuomet gydytojais persirengę IS ginkluoti kovotojai šturmavo pastatą Kabule ir nužudė dešimtis žmonių.

Pastaraisiais mėnesiais džihadistų judėjimas patyrė virtinę pralaimėjimų, jo kovotojus medžiojant JAV ir Afganistano pajėgoms, o Talibanui rengiant atakas prieš IS pozicijas. Nepaisant to, grupuotė tebepajėgi vykdyti didelio masto išpuolius miestuose.

Talibai susilaikydavo nuo atakų prieš Afganistano miestus nuo vasario, kai pasirašė su JAV istorinį susitarimą, skirtą paruošti dirvą amerikiečių karių išvedimui iš karo draskomos šalies ir taikos deryboms su Kabulu.

Pagal šį paktą kovotojai pasižadėjo nebepulti JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų, tačiau talibai neprisiėmė tokio įsipareigojimo Afganistano kariuomenės atžvilgiu ir nuo to laiko suintensyvino karinę veiklą provincijose.

Vis dėlto Talibanas paneigė prisidėjęs prie antradienio atakų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių