Baltarusijoje tęsiantis susidorojimui su žiniasklaida sulaikyti trys žurnalistai

Baltarusijoje tęsiantis susidorojimui su žiniasklaida sulaikyti trys žurnalistai. Baltarusijos teisėsauga pirmadienį surengė reidą vieno nepriklausomo laikraščio redakcijoje ir sulaikė tris jo žurnalistus, valdžiai tęsiant susidorojimo su žiniasklaida ir pilietinės visuomenės aktyvistais kampaniją.

Buvo sulaikyti leidinio „Rehijanalnaja hazeta“ („Regioninis laikraštis“) redaktorius Aliaksandras Mancevičius bei žurnalistės Zoja Chruckaja ir Nastasia Utkina, informavo Baltarusijos žurnalistų asociacija (BAŽ).

Visi jie buvo uždaryti į areštinę po kratos laikraščio redakcijoje Maladečinoje, esančioje už 80 km į šiaurės rytus nuo Minsko.

BAŽ duomenimis, iš viso per pastarąsias 10 dienų šalyje buvo atliktos 64 kratos. Šiuo metu kalinami 32 žurnalistai; jie arba laukia teismo, arba atlieka bausmę.

„Valdžia nepriklausomų žurnalistų gyvenimą Baltarusijoje pavertė pragaru, paleidusi kratų ir areštų konvejerį, – pažymėjo BAŽ vadovas Andrejus Bastunecas. – Susidaro įspūdis, kad valdžia nusprendė palikti šalį be žurnalistų.“

Jie man grasino, mušė ir kankino mane elektros srove. Jie privertė mane pasirašyti kaltės pripažinimą.

Pirmadienį teisėsauga taip pat įšaldė Baltarusijos PEN centro – rašytojų asociacijos, vadovaujamos 2015 metų Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič – banko sąskaitas.

S. Aleksijevič, Baltarusijos opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos narė, pernai išvyko iš šalies, gavusi iš tyrėjų šaukimą į apklausą.

Pirmadienį Minsko teismas taip pat laikotarpiui nuo penkerių iki devynerių metų pasiuntė už grotų 11 žmonių, apkaltintų „radikalių veiksmų“ koordinavimu ir padegimų planavimu per susirašinėjimo programėlę.

Vienas iš jų, kalėti aštuonerius metus nuteistas 26 metų Jauhenas Prapolskis, teismui pareiškė, kad tyrėjai jį mušė ir kankino, siekdami priversti jį pripažinti kaltę.

„Jie man grasino, mušė ir kankino mane elektros srove, – teigė J. Prapolskis. – Jie privertė mane pasirašyti kaltės pripažinimą.“

Žmogaus teisių centras „Viasna“ 11 pirmadienį nuteistų žmonių pripažino politiniais kaliniais ir nurodė, kad dabar tokių asmenų šalyje iš viso yra 562.

Pasak „Viasna“, pirmadienį atliktos kratos buvo nukreiptos prieš pilietinės visuomenės aktyvistus ir žmogaus teisių gynėjus Baltarusijos vakariniuose Bresto ir Pinsko miestuose.

Baltarusiją kelis mėnesius krėtė masiniai protestai Aliaksandrui Lukašenkai pasiskelbus 2020 metų rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Opozicija ir Vakarai tą balsavimą laiko suklastotu.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų skundėsi patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą.

Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos buvo apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Vakarų demokratijos savo ruožtu paskelbė Minskui sankcijų. Europos Sąjunga sugriežtino baudžiamąsias priemones Baltarusijai gegužę priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lainerį ir suėmus opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių.

Lietuvos institucijos ir politikai teigia, kad Minskas, keršydamas už sankcijas, organizuoja migrantų srautus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

A. Lukašenka, įsakęs sustabdyti bendradarbiavimą su ES kovojant su neteisėta migracija, pirmadienį pareiškė, kad jo šalis galėtų suvaldyti migrantų srautus, jei blokas atšauktų sankcijas.

„Jie mums įvedė sankcijas; jie ėmėsi smaugti mano šalį, mano tautą. – pareiškė A. Lukašenka. – Imdamiesi tokių veiksmų jie nori, kad juos gintume esant tokiai padėčiai? Paklausykite – mažų mažiausiai tai keista. Jeigu norite, kad jums šiuo atžvilgiu padėtų, neužmeskite mums ant kaklo kilpos.“

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis tokį jo pareiškimą pavadino „šantažu“.

„Tai nėra pagalba, tai šantažas. Iš teroristinio režimo kitko ir nesitikime. Atsakymas paprastas – jeigu Minskas nesustos ir toliau gabens migrantus, tai Lietuva siūlys naujas sankcijas“, – G. Landsbergio komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė.

Sviatlana Cichanouskaja, pagrindinė A. Lukašenkos varžovė 2020 metų rugpjūčio rinkimuose, spaudžiama valdžios buvo priversta palikti Baltarusiją iškart po balsavimo. Pirmadienį ji Vašingtone susitiko su JAV administracijos pareigūnais ir Atstovų Rūmų nariais, siekdama užsitikrinti paramą baltarusių opozicijai.

„Jie turi valdžią, ginklus ir bando nutildyti žmones, – pabrėžė S. Cichanouskaja. – Tačiau mes jiems priešinamės jau metus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Šaunuolis Batka. Sutvarkys tuos užsienio finansuojamus išdavikus. Taip ir toliau laikyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių