Baltarusijos opozicija: režimas sąmoningai platina COVID-19 tarp politinių kalinių

Aliaksandro Lukašenkos režimas sąmoningai platina koronaviruso infekciją (COVID-19) tarp politinių kalinių ir sulaikytųjų, jiems nesuteikiama medicinos pagalba, sako Baltarusijos opozicijos atstovai.

Teisininkė Julija Levančul antradienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje teigė, kad „Baltarusijos valdžia sąmoningai pažeidžia sulaikytųjų ir politinių kalinių teises į sveikatą, naudodama tai kaip spaudimą.

„Baltarusijoje yra labai aštri problema dėl sulaikytųjų ir nuteistų dėl politinių motyvų, jie iš principo negauna jokios medicinos pagalbos. Šiandien gali išskirti dvi  problematiškas sritis – viena yra sąmoningas COVID-19 platinimas tarp sulaikytųjų, būtent politinius kalinius patalpina į tas kameras, kuriose yra sergantys koronavirusu asmenys, kad jie užsikrėstų. Kaip rodo statistika, daugiau kaip 60 proc. žmonių, kurie palieka laikinojo sulaikymo izoliatorius, suserga COVID-19“, – sakė J. Levančul.

Politinius kalinius patalpina į tas kameras, kuriose yra sergantys koronavirusu asmenys, kad jie užsikrėstų.

„Kitas momentas, žmonės, nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, kalėjimuose nesulaukia medicinos priežiūros ir pagalbos. Žinoma, kad onkologinėmis ligomis segančių žmonių būklė progresuoja, nes jokia medicinos pagalba nesuteikiama“, – teigė Baltarusijos opozicijos atstovė.

Spaudos konferenciją surengusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė vertindama situaciją teigė, jog kaimyninėje Baltarusijoje „vyksta dalykai, kurie sunkiai suvokiami sveiku protu“.

„COVID-19 yra tikrai baisi infekcija, Lietuvoje vidutinio dydžio miestas mirė dėl koronaviruso infekcijos ir sąmoningai užkrėtinėti žmones kamerose laikant šią infekciją yra tiesiog mažų mažiausiai sadistiška“, – sakė D. Šakalienė.

Seimo Žmogaus teisių komiteto vadovas, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius pažymėjo, kad sveikatos priežiūros paslaugų nesuteikimas įkalinimo įstaigose yra susijęs su „valstybės pareigūnų galimai neteisėtais veiksmais, sulaikytųjų kūno sužalojimų slėpimu“.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos koordinacinės tarybos atstovė Aleksandra Logvinova teigė, kad nesuteikiant žmonėms medicinos pagalbos „tai išnaudojama kaip papildoma spaudimo priemonė pilietinei visuomenei“.

„Panaudoti pasaulinę pandemiją kaip ginklą yra paplitusi praktika Baltarusijos kalėjimuose. Remiantis išėjusių iš sulaikymo liudijimais, į jų kameras sąmoningai buvo patalpinami žmonės, užsikrėtę koronavirusu“, – tvirtino A. Logvinova.

„Baudžiamoji sistema Baltarusijoje sutvarkyta taip, kad civiliai medikai neturi prie jos prieigos, visa tai grindžiama tuo, kad kalėjimų sistema turi savo medicinos tarnybą, ir jos gydytojai yra visiškai priklausomi nuo jėgos struktūrų. Tai papildomas instrumentas gąsdinant ir kankinant žmones kamerose. Tai ne tik nežmoniška, tai taip pat leidžia jiems slėpti savo nusikaltimus“, – kalbėjo koordinacinės tarybos atstovė.

Po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino A. Lukašenka.

Minsko režimas ėmėsi brutalių priemonių protestų judėjimui nuslopinti. Buvo areštuota per 35 tūkst. žmonių, keli protestuotojai žuvo, o visi pagrindiniai A. Lukašenkos oponentai buvo įkalinti ar priversti pasitraukti į užsienį.

Daugiau kaip 400 protestuotojų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės. Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ teigia, kad šiuo metu šalyje yra daugiau kaip 500 politinių kalinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tiems šūdžiams dar reikia duoti atskiras kameras ir asmeninius gydytojus ? Apsieis...

kaunas kaunas

kaunas kaunas portretas
CHA,...is 35 tukst.suimtu --tik 500 politiniai kaliniai??/ lukasius zinoma brudas ,laikantis tautiecius baimeje,,ir tamsoje,,,taciau kishtis i svetimos valstybes reikalus ----pavojinga Iki rinkimu tas uzurpatorius laviravo ---tarp Rusijos ir Europos:melze " abi "karves" kaip tik galejo...dabar jis ispraustas i kampa==sustingo!!!

Kunigas

Kunigas  portretas
Straipsnis sudas !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių