Belizą pasiekęs uraganas „Lisa“ susilpnėjo iki atogrąžų audros

Uraganas „Lisa“ ketvirtadienį sulėtėjo po to, kai pasiekė Belizą, kuriame sukėlė potvynius, o dalį gyventojų paliko be elektros.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad „Lisa“ iš uragano susilpnėjo iki atogrąžų audros, teigdami, kad 6 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku audros centras buvo apie 135 km už Belizo miesto ir judėjo link Gvatemalos ir pietryčių Meksikos 19 km per val. greičiu.

Prognozuojama, kad per ateinančias kelias dienas audra sukels gūsingą vėją, atneš stiprų lietų, bangavimą ir staigius potvynius Centrinės Amerikos šiaurinėje pakrantėje ir į Jukatano pusiasalio smaigalį.

Trečiadienį, apie 21.20 val. Grinvičo (23.20 val. Lietuvos) laiku, „Lisa“ įsiveržė į didžiausią šalies Belizo miestą, kur išvartė medžių, elektros stulpų ir užtvindė gatves.

Naujienų agentūrai AFP 21-erių sekretorė Jasmin Ayuso (Džasmin Ajuso) teigė, kad „mums tai labai pavojinga“, nes Belizas „greitai patvinsta, net ir dėl vidutinio lietaus“.

Dviejuose Belizo rajonuose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o ketvirtadienį iki paryčių visoje šalyje yra paskelbta komendanto valanda.

Skelbiama, kad kai kuriose šalies vietose gyventojai liko be elektros, taip pat audra užklupo turistų pamėgtą pakrantę, o jos nešamo nuolatinio vėjo greitis siekė maždaug 80 km per valandą.

„BEL žino apie elektros energijos tiekimo nutraukimus, paveikusius keletą šalies rajonų“, – trečiadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook“ rašė vietos elektros tiekėja.

„Užtikriname visuomenę, kad mūsų komandos atsižvelgia į pranešimus apie elektros sistemos pažeidimus, įskaitant nutrauktas elektros linijas ir išverstus stulpus“, – pridūrė įmonė.

Dauguma įmonių ir mokyklų buvo uždarytos, o vietos valdžia įkūrė keletą prieglaudų.

Vietos žiniasklaida parodė Belizo mieste ir gretimuose rajonuose esančius apgadintus ir užlietus pastatus, išverstus medžius.

Atogrąžų audra „Lisa“ sausumą pasiekė nepraėjus trims savaitėms po to, kai praūžė pirmosios kategorijos uraganas „Julia“, nusinešęs dešimtis žmonių gyvybių Hondūre, Gvatemaloje, Salvadore. 


Šiame straipsnyje: uraganas Lisabelizasaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

???

??? portretas
???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių