Centrinei Amerikai smogęs uraganas „Iota“ pareikalavo per 30 gyvybių

Uragano „Iota“ aukų skaičius trečiadienį viršijo 30, audrai sukėlus žemės nuošliaužų, nuniokojus infrastruktūrą ir tūkstančius gyventojų palikus be pastogės Centrinėje Amerikoje – tose pačiose srityse, kurias vos prieš dvi savaites nusiaubė uraganas „Eta“.

„Iota“ pirmadienį pasiekė sausumą Nikaragvoje būdamas „katastrofinis“ 5-osios kategorijos uraganas, bet jo liekanos tebebus mirtinai pavojingos ketvirtadienį, didžiausiai 2020 metų Atlanto vandenyno uraganų sezono audrai gęstant virš Salvadoro.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) perspėjo dėl „gyvybei pavojų keliančių staigių potvynių“ daugelyje Centrinės Amerikos vietų, kurių gali sukelti „Iota“ nešamos liūtys.

„Potvynius ir purvo nuošliaužas Hondūre, Nikaragvoje ir Gvatemaloje gali paaštrinti įmirkę gruntai, todėl gali kilti nuo reikšmingų iki potencialiai katastrofinių padarinių“, – sakoma NHC pranešime.

Vertinant pagal aukų skaičių, nuo „Iota“ iki šiol smarkiausiai nukentėjo Nikaragva. Didžiulis uraganas šiai šaliai visa savo galia smogė pirmadienį ir nuo tada nusinešė 18 žmonių gyvybių, pranešė pareigūnai. Tarp žuvusiųjų buvo du vaikai, mėginę perplaukti upę pietinėje šalies dalyje.

Trijų aukų kūnai buvo rasti nuslinkus žemės nuošliaužai šiauriniame Matagalpos regione, o dar trys žmonės žuvo per potvynius vakariniame Karase.

Tarp 14 žuvusių Hondūre buvo penki vienos šeimos nariai, kurių namą nušlavė Trapičėje nuslinkusi nuošliauža.

Dar du žmonės žuvo Kolumbijai priklausančiose Šventojo Andriejaus, Apvaizdos ir Santa Katalinos salose. Viena vietos Njobė-Buglės indėnų bendruomenės narė žuvo Panamoje, kur apie 2 000 žmonių tebebuvo evakuacijos centruose net ir liūtims pradėjus rimti.

Slinkdamas virš Hondūro uraganas nusilpo iki atogrąžų audros, kurios pastovių vėjų greitis siekė 80 km per valandą, o antradienį pasiekė Salvadorą.

Šios šalies vyriausybė pranešė, kad vienas motociklininkas žuvo įsirėžęs į audros išverstą medį. Daugiau kaip 800 žmonių pasitraukė iš pavojingų vietų ir prisiglaudė 230-yje evakuacijos centrų.

Salvadoro aplinkos ministerijos meteorologas Roberto Gonzalezas sakė naujienų agentūrai AFP, kad „Iota“ vėjų greitis tebesiekė 65 km per valandą, audrai slenkant į šalies vakarus. Prognozuojama, kad vėliau ji virs „žemo slėgio sistema“.

Salvadoro prezidentūros pareigūnė Carolina Recinos nurodė, kad „prevencinis darbas“ ir laiku organizuotos evakuacijos leido šaliai išvengti daugiau aukų.


Šiame straipsnyje: uraganasiotacentrinė amerika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių