D. Trumpo artimas padėjėjas apkaltintas užsienio agento veikla

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) artimas padėjėjas, vienas svarbiausių jo lėšų rinkimo žmonių Thomas Barrackas (Tomas Barakas) antradienį buvo areštuotas ir apkaltintas nedeklaruota lobistine veikla užsienio vyriausybės naudai.

Teisingumo departamentas paskelbė federaliniame teisme Niujorke pareikštą kaltinamąjį aktą trims įtariamiesiems, tarp jų turtingam 74 metų verslininkui Th. Barrackui, dėl neįsiregistravimo Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) agentais bandant paveikti D. Trumpo užsienio politiką prezidento rinkimų kampanijos metu ir vėliau.

„Atsakovai ne kartą pasinaudojo Barracko draugystėmis ir galimybėmis bendrauti su kandidatu, kuris galiausiai buvo išrinktas prezidentu, [ir] kampanijos bei vyriausybės aukšto rango pareigūnais,.. kad remtų užsienio vyriausybės politikos tikslus neatskleisdami savo tikrojo lojalumo“, – sakoma generalinio prokuroro pavaduotojo pareigas einančio Marko Lesko pareiškime.

„Kaltinamajame akte [aprašytas] įtariamas elgesys yra ne kas kita kaip tų pareigūnų Jungtinėse Valstijose, įskaitant buvusį prezidentą, išdavimas“, – sakė M. Lesko.

Th. Barrackas, privačiojo kapitalo investuotojas ir ilgametis D. Trumpo draugas, vadovavęs jo 2017 metų inauguracijos komitetui, taip pat apkaltintas trukdymu teisingumui ir melagingais pareiškimais Federaliniam tyrimų biurui (FTB) apie savo darbą JAE naudai.

Th. Barracko atstovas paskelbė pareiškimą, kad vyras nuo pat pradžių savanoriškai bendravo su tyrėjais.

„Jis nekaltas ir padarys kaltės nepripažinimo pareiškimą“, – sakė atstovas laikraščiui „The New York Times“.

Pats D. Trumpas nėra kaltinamas ar įtariamas, bet tai yra dar viena Niujorko nekilnojamojo turto magnato aplinkos žmonių teisinė problema.

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpo kompanija ir ilgametis finansų vadovas Allenas Weisselbergas (Alenas Veiselbergas) buvo apkaltinti mokestiniais nusikaltimais ir sukčiavimu. Ir „The Trump Organization“, ir A. Weisselbergas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimus.

Drauge su Th. Barracku yra kaltinami 27 metų Matthew Grimesas (Metjus Graimsas), Th. Barracko investicijų valdymo firmos darbuotojas, ir JAE pilietis Rashidas Sultanas Rashidas al Malikas Alshahhi (Rašidas Sultanas Rašidas Malikas Alšahis), susirašinėdavęs su Th. Barracku  ir M. Grimesu, ir susitikdavęs su jais JAE ir JAV.

„Sėkmingai atlikau“

Th. Barrackas ir M. Grimesas buvo areštuoti ir vėliau antradienį turėjo pasirodyti teisme Los Andžele. R. S. R. al M. Alshahhi tebėra laisvėje, nurodė Teisingumo departamentas.

Kaip rodo kaltinamasis aktas, Th. Barrackas 2016 metų gegužę, kai buvo neoficialus D. Trumpo kampanijos patarėjas, tapo svarbiu JAE komunikacijos su šia kampanija kanalu.

Th. Barrackas ne kartą bendravo su keliais JAE aukšto rango pareigūnais, vadindavo R. S. R. al M. Alshahhi JAE „slaptuoju ginklu“ šios šalies užsienio politikos darbotvarkei Jungtinėse Valstijose stumti.

Th. Barrackui pavyko įterpti pagyrų JAE į 2016 metų gegužę pasakytą D. Trumpo kampanijos kalbą dėl JAV energijos politikos, be to, atsakovai siekė ir gavo iš JAE aukšto rango pareigūnų temų Th. Barracko pasirodymams žiniasklaidai.

„Sėkmingai atlikau... namų komandai (JAE)", – elektroniniu paštu R. S. R. al M. Alshahhi parašė Th. Barrackas po vieno pasirodymo, kai negailėjo pagyrų JAE, nurodoma kaltinamajame akte.

D. Trumpui tapus prezidentu, Th. Barrackas nekart koordinavo veiksmus su kitais atsakovais dėl poveikio D. Trumpo sprendimams skiriant ambasadorius ir kitus svarbius pareigūnus, ir siekė daryti tiesioginę įtaką JAV užsienio politikai, susijusiai su Persijos įlankos regionu, teigiama kaltinamajame akte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
obambidon klikos spec t daro viska kad apdergt Trumpa ir jo zmones bet jiems nepavyks nes vis daugiau zmoniu mato idijotiska ju politika griaunancia jav is pagrindu ir tai mosad nes pompeo kaip prieplaka nori kedes bet nepamirskit kas persu generola likvidavo be Trumpo zinios ir bus aisku kam sis dirba greiciau Kenedzio sunena zmones rinktu negu si zydeli?;;;=======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių