Dalis Donecko srities gyventojų jau grįžo iš karo lauko: deja, ne pas mylimuosius, o į kapines

  • Teksto dydis:

Vinicoje palaidota ketverių Liza, kuri žuvo per rusų raketos sprogimą pačiame miesto centre, nors jis yra už kelių šimtų kilometrų nuo fronto linijos Ukrainos rytuose, pranešama LNK reportaže.

Generolai retkarčiais parodo tokių raketų-kamikadzių vaizdo įrašus ir tvirtina, kad atakuoja tik karinius objektus. Dėl tokių nesiliaujančių apšaudymų, pavyzdžiui, šiaurinėje Charkivo srityje, kur į šį didelį miestą bei aplinkines gyvenvietes kariai nuolat pliekia nevaldomomis trumpo nuotolio raketomis, Ukrainos valdžia buvo priversta atkreipti dėmesį į rusų bandymus per internetą sąmoningai kelti paniką Ukrainoje.

„Kiek žmonių išgąsdino melagienos apie masinę Rusijos raketų ataką prieš Ukrainą po viso to, kas įvyko praėjusiomis savaitėmis. Kiek nervų kiekvieną dieną tampoma skleidžiant Rusijos propagandinstų ir pareigūnų siaubo istorijas. Kiek problemų pasidaro ukrainiečiai, pasitikėdami kažkokiais anoniminiais šaltiniais“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kita vertus, rusai gal jau negali paleisti tiek, kiek norėtų, modernių tolimojo nuotolio raketų, tokių, kaip „Iskander“, nes paprasčiausiai jų trūksta, bet ministras Sergejus Šoigu vis tiek liepė suintensyvinti puolimą visomis kryptimis. Tiesa, visiškai neaišku, kur ir kodėl be garso tai buvo nufilmuota. Be abejo – dėl saugumo, nes rusai Ukrainos kare prarado net kelis generolus.

Kol V. Putino generolai planuoja užimti visą Donbasą ir gal net Charkivo sritį, jų bombos ir raketos toliau krenta ant ukrainiečių galvų.

Visas LNK reportažas – vazido įraše:

„Tai buvo taip netikėta, kad tie, kurie buvo čia, namuose, nieko nesuprato. Dabar mes neturime nei namo, nei stogo. Galite pamatyti kitus namus be stogų. Net keli namai buvo taip sugriauti. Mano šuo žuvo, mano antrą šunį sužalojo. Kai pamačiau kaimynę sėdinčią kaimynę pamaniau, kad ji sunegalavo. O ji buvo mirusi“, – pasakojo Pokrovsko gyventoja Tetyana Paško.

Kiek žmonių išgąsdino melagienos apie masinę Rusijos raketų ataką prieš Ukrainą po viso to, kas įvyko praėjusiomis savaitėmis.

Dėl tokios padėties vietos valdžia primygtinai reikalauja Donecko srities gyventojus nelaukti, kol frontas priartės ir evakuotis, kur tik gali.

„Jei išvažiuoti, tai visam laikui. Negali išvažiuoti ir sugrįžti. Taip nebūna, arba išeini visam laikui, arba pasilieki. Čia palaidoti mano tėvai, čia mokiausi, čia dirbau 47 metus“, – sakė vietos gyventoja Olga Boroh.

Dar sunkiau tiems, kurių vyrai ir sūnūs šiame tikrai daug rusakalbių turinčiame krašte išėjo kariauti už nepriklausomą Ukrainą. Dalis jų jau grįžo namo, bet ne pas mylimuosius, o į kapines.

„Labai daug Donecko srities žmonių išėjo ginti Ukrainos. Tikrai daug mūsų vaikinų. Nuo vasario 24 dienos jau žuvo dešimt mūsiškių“, – kalbėjo Pokrovsko meras Ruslanas Trebuškinas.

Vyresnio amžiaus Donecko srities gyventojai neretai neturi jėgų ir noro kur nors evakuotis. Jais nuolat rūpinasi specialios tarnybos bei labdaros organizacijos. Bet žmonės supranta, kad padėtis gali iš esmės pasikeisti, jei priartės rusų kariuomenė.

„Kalbant apie maistą sunku net įsivaizduoti, kad badausime. Jei neturėsime elektros, vandens ir dujų nežinau, kaip išgyvensime. Nežinau, ko laukti iš mūsų valstybės. Vienintelė viltis – Dievas. Meldžiame Dievo, kad neišjungtų vandens ir šviesos. Jei turėsime elektrą ir vandenį, parduotuvėse bus veikiantys šaldytuvai, maisto bus. Mūsų pensija nėra didelė, bet ką nors nusipirkti už ją galima. Dėkojama Dievui už tai, ką duoda ir dėkui tiems, kurie mumis rūpinasi“, – sakė Selidovės gyventoja Vira Jefimenko.

Pagal V. Putino planą Rusija turi visiškai okupuoti Donbasą, kurį sudaro Uhansko ir Donecko sritys. Uhansko sritį jie jau užgrobė, bet ukrainiečiai visai nesiruošia atiduoti Donecko srities, kurios maždaug pusę jie vis dar kontroliuoja.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojePutinasDonbasasluhanskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių