Pereiti į pagrindinį turinį

Po Rusijos smūgio Poltavos institutui – dešimtys žuvusių ir sužeistų: Kyjivas žada atpildą

2024-09-03 14:46
Stasys Gimbutis, ELTA/BNS

Rusijos kariuomenė dviem balistinėmis raketomis smogė vienai iš Poltavos švietimo įstaigų, vienas iš Ryšių instituto pastatų iš dalies sugriautas. Šiuo metu žinoma apie 41 žuvusįjį, dar 180 žmonių buvo sužeisti. Ukrainoje - emocingos reakcijos ir kaltinimai rusams bei ukrainiečiams, leidusiems masinį renginį. Lietuvos Seimas aukas pagerbė tylos minute.

Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / Scanpix nuotr.

Tai pranešė portalas „rbc.ua“,  remdamasis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Gynybos ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos pareiškimu.

„Daugiau kaip 180 žmonių buvo sužeisti. Deja, yra daug žuvusiųjų. Šiuo metu yra pranešta apie 41 žuvusį žmogų“, – sakė V. Zelenskis.

Anot prezidento, po griuvėsiais esama žmonių.

Pasak jo, dvi balistinės raketos pataikė į mokymo įstaigos ir greta esančios ligoninės teritoriją.

V. Zelenskis sakė nurodęs atlikti tyrimą dėl įvykio aplinkybių.

„Už šį smūgį rusų padugnės tikrai sumokės. Mes ir toliau raginame visus pasaulio gyventojus, turinčius galios, sustabdyti šį terorą: Ukrainai reikia oro gynybos sistemų ir raketų dabar, o ne sandėliuose. Tolimojo nuotolio smūgių, galinčių apsaugoti mus nuo Rusijos teroro, reikia dabar, o ne vėliau“, – parašė jis pranešime socialiniame tinkle „Telegram“.

„Deja, kiekviena delsimo diena reiškia daugiau prarastų gyvybių“, – pridūrė V. Zelenskis.

Kaip pažymėjo Gynybos ministerijos atstovai, „agresorė Rusija smogė barbarišką smūgį vienai iš miesto mokymo įstaigų. Pagal turimą informaciją, priešas panaudojo dvi balistines raketas. Laiko intervalas nuo pavojaus signalo iki mirtinų raketų smūgio buvo toks trumpas, kad žmonės dar tik skubėjo į slėptuves, kai buvo užklupti“.

Vienas iš instituto pastatų buvo iš dalies sugriautas, daug žmonių atsidūrė po griuvėsiais. Darnus gelbėtojų ir medikų darbas leido išgelbėti 25 žmones, iš jų 11 buvo ištraukti iš griuvėsių. Gelbėtojai tęsia darbą.

Gynybos ministerija paragino žmones laikytis rimties ir pasitikėti tik oficialiais informacijos šaltiniais, „bet kokios spekuliacijos šia tragedija yra nepriimtinos“.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų duomenimis, rugsėjo 3 d. rusai smogė Ukrainai trimis balistinėmis raketomis „Iskander-M“/KN-23 iš laikinai okupuoto Krymo.

Lietuvos Seimas baigdamas neeilinę sesiją tylos minute pagerbė antradienį Ukrainoje per rusų ataką žuvusių žmonių atminimą.

„Visi perskaitėme pranešimus apie žiaurų Rusijos agresijos faktą, kai balistinė raketa Poltavoje pražudė 41 žmogų ir galbūt aukų bus dar daugiau. Ukrainoje paskelbtas trijų dienų gedulas, kviečiu pagerbti žuvusiųjų atminimą tylos minute“, – baigiantis posėdžiui sakė pirmasis parlamento vicepirmininkas Jurgis Razma.

„Daugiau skausmo“

Oficialiuose kanaluose ir vietos žiniasklaidoje buvo dalijamasi žinutėmis, kuriose vietos gyventojai buvo raginami duoti kraujo, kuris padės sužeistiesiems.

Tuo pat metu internete pasipylė kritika Ukrainos pareigūnams.

„Poltava (...) Kaip gali susirinkti tokia daugybė žmonių tokioje įstaigoje?“ – klausė tinklaraštininkas Sergejus Naumovičius.

Rusijos kariniuose tinklaraščiuose buvo pasirodę pranešimų, kad smūgis buvo nukreiptas į lauke vykusią ceremoniją.

Poltavos gubernatorius Filipas Proninas teigė, kad jo administracija saugumo sumetimais negali pateikti išsamesnės informacijos apie smūgio aplinkybes.

„Priešas naudojasi bet kokiomis priemonėmis, kad Ukrainai sukeltų daugiau skausmo ir dezorientuotų ukrainiečius. Prašome pasitikėti tik patikimais šaltiniais“, – sakė jis.

Ukrainos parlamento narė Marija Bezuhla, nuolat kritikuojanti šalies karinę vadovybę, apkaltino aukšto rango pareigūnus, kad jie, leisdami tokius renginius, kelia pavojų kariams.

„Šios tragedijos nuolat kartojasi. Kada tai baigsis?“ – rašė ji „Telegram“.

Daugiau naujienų