Europos sinoptikai perspėja: temperatūra pakils, ateina nauja karščio banga

Pietų Europa susiduria su nauja karščio banga, kelios šalys jau kovoja su miškų gaisrais, kilusiais dėl aukštos temperatūros ir besitęsiančios sausros.

Ispanijoje ir Portugalijoje temperatūra siekia daugiau nei 40 laipsnių, abi šalys jau kovoja su miškų gaisrais. Nuo birželio pabaigos Ispanija užregistravo 250 didelių gaisrų, sunaikinusių iš viso beveik 82 tūkst. hektarų miško – beveik tiek pat ploto, kiek buvo sunaikinta per visus praėjusius metus.

Portugalijos ugniagesiai pirmadienį suvaldė du miškų gaisrus, nusiaubusius centrinę šalies dalį, kurioje dėl besitęsiančio karščio galioja nepaprastoji padėtis. Per gaisrus 27 žmonės buvo lengvai sužeisti, o pastarosiomis dienomis buvo apgadinti septyni namai ir du žemės ūkio pastatai, sakė civilinės saugos vadas Andre Fernandesas. „Šiuo metu nėra aktyvaus didelio gaisro, bet padėtis rimta“, – pridūrė jis per spaudos konferenciją.

Rimčiausias gaisras kilo ketvirtadienį Ouremo mieste, esančiame už 130 kilometrų šiauriau Lisabonos. Jis apėmė maždaug 2 000 hektarų augmenijos, jį suvaldžius maždaug 600 ugniagesių liko vietovėje, kad neleistų gaisrui atsinaujinti. Penktadienį kaimyninėje Pombalio komunoje kilęs gaisras, sunaikinęs 560 hektarų, taip pat buvo sutramdytas pirmadienio rytą, budėti liko 300 ugniagesių. 

Šiuo metu nėra aktyvaus didelio gaisro, bet padėtis rimta.

Nuo ketvirtadienio Portugaliją alina aukšta temperatūra, prognozuojama, jog šią savaitę kai kuriuose regionuose ji viršys 45 laipsnius Celsijaus. „Artimiausiomis dienomis patirsime didžiausios rizikos sąlygas, – sakė ministras pirmininkas Antonio Costa. – Menkiausias budrumo praradimas gali baigtis didelio masto gaisru“.

Portugalijos vyriausybė paskelbė nacionalinę „nepaprastąją padėtį“, siekdama sustiprinti pagalbos tarnybas ir jų galias ekstremaliose situacijose. Lisabona taip pat paprašė Europos Sąjungos aktyvuoti civilinės saugos mechanizmą, į Portugaliją jau pasiųsti du gaisrų gesinimo lėktuvai iš Ispanijos. „Šiandien šalis geriau pasirengusi“ nei 2017 m., kai per miškų gaisrus žuvo daugiau nei 100 žmonių, sakė A. Costa, reaguodamas į krizę jis atšaukė vizitą Mozambike.

Dėl sausros problemų kyla ir Italijoje, dėl nepakankamo kritulių kiekio šiaurėje baigia išdžiūti ežerai ir upės. Penkiuose šiauriniuose regionuose paskelbta nepaprastoji padėtis, kai kurie miestai išjungė fontanus arba normuoja vandenį. Pietuose ugniagesių komandos kviečiamos suvaldyti vis daugiau miškų gaisrų. Civilinės gynybos laukia intensyvus miškų gaisrų sezonas.

Šią savaitę Prancūzijoje taip pat numatoma beveik 40 laipsnių temperatūra. Ugniagesiai irgi kovoja su daugybe miškų gaisrų, dėl sausros jų tikimasi dar daugiau. Kai kurios miškų zonos uždarytos, Nimo miestas atsargumo sumetimais atšaukė fejerverkus, planuotus minint liepos 14-ąją - nacionalinę šventę. Kai kurios mažesnės bendruomenės susiduria su geriamojo vandens tiekimo problemomis.

Graikijoje padėtis palengvėjo po ilgai trukusios sausros ir daugelio gaisrų šio mėnesio pradžioje. Praėjusį savaitgalį beveik visuose šalies regionuose smarkiai lijo. Tačiau prognozuojama, kad po liepos 18 d. temperatūra pakils virš 40 laipsnių, ypač pietuose.

Didžiosios Britanijos meteorologijos biuras paskelbė perspėjimą apie karščius šią savaitę didelėse šalies dalyse, temperatūra turėtų pakilti iki 30 laipsnių, tai gali sukelti sveikatos problemų tiek jauniems, tiek pagyvenusiems žmonėms.

Labai sausus orus patiria ir Vokietija, dėl jų pastarosiomis dienomis kilo nedideli miškų gaisrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jan

jan portretas
reiketu kazkur skunda rasyt?

H

H portretas
Vis per tą nuolaidžiavimą Putinui . Nuolaidžiauja ir ... Še tau gamta baudžia

Anonimas

Anonimas portretas
Ypač Lietuva sia vasara nuo karsciu kencia,oru prognoze
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių