Europos transliuotojai smerkia žiniasklaidos bauginimą Kinijoje

  • Teksto dydis:

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) pirmadienį pasmerkė „netoleruotiną“ bauginimą, kurį Kinijoje patiria naujienų komandos, nušviečiančios visoje šalyje kilusią protestų bangą.

„EBU kuo griežčiausiai smerkia netoleruotiną bauginimą ir agresiją, nukreiptą prieš EBU narių žurnalistus ir filmavimo komandas Kinijoje“, – sakoma didžiausio pasaulyje visuomeninės žiniasklaidos aljanso pareiškime.

Ženevoje įsikūrusi sąjunga pažymėjo, kad padėtis Kinijoje tampa vis nestabilesnė.

Žmonės, siekiantys politinių laisvių ir reikalaujantys nutraukti itin griežtas kovos su COVID-19 priemones, eina į gatves didžiuosiuose Kinijos miestuose ir renkasi universitetų miesteliuose.

Tokios protestų bangos šalis nematė nuo 1989 metų, kai buvo numalšinti prodemokratiški mitingai.

Britų transliuotojas BBC pranešė, kad vienas jo žurnalistas, mėginęs nušviesti protestus prieš COVID-19 Šanchajuje, buvo suimtas ir nuovadoje sumuštas policijos.

Tuo metu Šveicarijos transliuotojo RTS žurnalistas buvo gąsdinamas, kai rengė tiesioginį reportažą, kai kuriems EBU narių žurnalistams buvo grasinama, o dar kitiems neleista filmuoti ar išleisti medžiagos į eterį, teigė sąjunga.

„Policijos ir kitų Kinijos valdžios institucijų agresija bei žurnalistų bauginimas yra nepriimtini, o pastarieji incidentai – tai naujai pasiektas žemiausias lygis“, – sakė EBU naujienų skyriaus vadovė Liz Corbin (Liz Korbin).

Ji nurodė, kad EBU nariai atlieka itin svarbų vaidmenį teikiant visuomenei patikimas naujienas ir informaciją, „tačiau Kinijos valdžios institucijos vis labiau apsunkina reporterių komandų darbą šioje šalyje“.

„Skubiai raginame Kinijos valdžios institucijas gerbti Kinijoje gyvenančių ir dirbančių EBU narių žurnalistų teises, kad jie padėtų užsienio auditorijai geriau suprasti, kas ten vyksta“, – sakė sąjungos atstovė.

Organizacija „Žurnalistai be sienų“ (angl. Reporters Without Borders) taip pat pasmerkė tai, kas nutiko BBC žurnalistui.

EBU naujienų komitetui pirmininkaujantis Ericas Schereris (Erikas Šėreris) išreiškė „pasibaisėjimą“ dėl „nepagrįstų kelių užsienio žurnalistų, oficialiai akredituotų dirbti Kinijoje, suėmimų darbo metu“.

„Tikimės iš atitinkamų valdžios institucijų gauti oficialų paaiškinimą dėl šių nerimą keliančių incidentų, kad galėtume suprasti, kaip toliau užtikrinti saugias darbo sąlygas Kinijoje dirbantiems žurnalistams“, – pareiškė jis.

1950 metais įkurta EBU vienija 112 organizacijų narių 56 šalyse ir 31 asocijuotąją organizaciją Azijoje, Afrikoje ir Šiaurės bei Pietų Amerikose.

Transliuodamos 153 kalbomis, kartu jos pasiekia daugiau nei milijardo žmonių auditoriją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
reiktu 1 pasiziuret i savo /kiema/ ir kas uz /tvoros/ aplinkoje o ne valdyt iskarto /marsiecius/ kuriu 3k daugiau negu visas euroturgelis birantis nuo savo arogancijos ir sankciju kertanciu bumerangu siuntusiam juk maldekiuks taivani bande uzgrobt nepavyko o jo mamuliuke kabina pagal kgb programa ir negali uzkabint lgbt zenkliuko geroves vasalui tai gal laikas pakeist si siulyma kam is savo saikos kokiai ozelytei ar komsomolkai juknevic ,,,???===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių