Fidžį talžo galingas atogrąžų ciklonas „Harold“: miestų gatvės – užtvindytos

Fidžiui trečiadienį smogė galinga Ramiojo vandenyno audra, kuri plėšė namų stogus ir užtvindė miestų gatves, prieš tai nusiaubusi Saliamono Salas ir Vanuatu.

Atogrąžų ciklonas „Harold“ praėjusią naktį nuo aukščiausios – penktos – kategorijos susilpnėjo iki ketvirtos, tačiau priartėjus prie Fidžio jo vėjo gūsių greitis vis tiek siekė beveik 240 km per valandą. 

Oficiali meteorologijos tarnyba „NaDraki“ anksčiau pranešė, kad ciklonas yra į pietus nuo didžiausios Fidžio salos Viti Levu, tačiau artėja prie sausumos greičiau nei buvo prognozuota.  

Nors ciklonas kiek susilpnėjo, jis tebėra „itin pavojingas“, nurodė tarnyba ir rekomendavo Viti Levu pietinės dalies gyventojams pasislėpti bažnyčiose, mokyklose ar kituose didesniuose pastatuose.  

Tikėtina, kad „Harold“ anksti ketvirtadienį smogs Tongai ir padarys daugiau žalos.

Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose matyti apgadinti statiniai ir nuplėšti namų stogai Nausoryje, esančiame netoli Suvos. 

Viti Levu šiaurėje esančio Ba miesto pagrindinę gatvę užtvindė iš krantų išsiliejusios upės vanduo. 

Nacionalinė ekstremaliųjų situacijų valdymo tarnyba nurodė, kad turėtų evakuotis visi pietinės pakrantės, kur yra daug Fidžio turizmo traukos centrų, gyventojai.  

„Prognozuojame, kad audra bus labai pavojinga žmonėms, gyvenantiems pakrantės rajonuose. Raginame juos persikelti į aukščiau esančias vietoves“, – įspėjo tarnyba.

Tarnybos vadovė Vasiti Soko sakė, kad buvo paruošti evakuacijos centrai, o pareigūnai stengiasi užtikrinti, kad būtų laikomasi socialinio atstumo, siekiant, kad tarp žmonių, bėgančių nuo ciklono, neplistų koronavirusas.  

Fidžyje iki šiol nustatyta 15 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų. Visi sergantieji – karantinuoti.

„Sunaikintas miestas“

„Harold“ praėjusią savaitę Saliamono Salose nusinešė 27 gyvybes, o antradienį niokojo Vanuatu, kur sugriovė didelę dalį antrojo pagal dydį šalies miesto Luganvilio.

Krikščioniškos pagalbos organizacijos „World Vision“ Vanuatu skyriaus direktorė Kendra Gates Derousseau (Kendra Geits Deruso) sakė, kad antradienį vakare pareigūnai iš oro vertino padarytą žalą ir pamatė, kad Sekminių saloje esantis Melsisio miestelis taip pat nuniokotas.

„Anksčiau čia vykdėme tam tikras programas, tad galiu atpažinti orientyrus... Matosi, kad 90 proc. visų pastatų sunaikinti; vartočiau šį terminą“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Po praėjusį kartą Vanuatu nusiaubusios ir sostinę Port Vilą su žeme sulyginusios 5-os kategorijos audros – „Pam“ 2015 metais – buvo pradėtos didžiulės tarptautinės pagalbos pastangos.

Tačiau Vanuatu tarptautinės sienos dabar yra uždarytos šiai neturtingai Ramiojo vandenyno salų valstybei bandant išlikti tarp nedaugelio pasaulio šalių, kuriose nėra patvirtintų COVID-19 atvejų.

Vyriausybė atšaukė vidaus kelionių draudimą, paskelbtą reaguojant į koronaviruso pandemiją, kad pagalba iš Port Vilos galėtų pasiekti labiausiai nukentėjusias šiaurines salas.

Naujoji Zelandija skyrė lėktuvą „P-3 Orion“, kuris padės vertinti žalą, ir 500 tūkst. Naujosios Zelandijos dolerių (275 tūkst. eurų) būtiniausioms pagalbos prekėms.

Užsienio reikalų ministras Winstonas Petersas (Vinstonas Petersas) sakė, kad Velingtonas teiks tolesnę pagalbą, jei Vanuatu to paprašys.

„Žinome, kad Vanuatu vyriausybė vykdo „neįleidimo“ strategiją ir rimtai svarstysime, kaip užtikrinti, kad bet koks atsakas į cikloną nenulemtų COVID-19 patekimo į Vanuatu“, – sakė jis.

Ciklonas praėjusią savaitę susiformavo prie Saliamono Salų ir nuo vieno kelto į jūrą nušlavė dešimtis keleivių.

Iš pradžių tikėtasi, kad audra sustiprės tik iki trečios kategorijos.

Naujausios prognozės rodo, kad audra anksti ketvirtadienį praslinks pro Tongą dar būdama ketvirtos kategorijos, o iki savaitgalio virš vandenyno susilpnės.

Tongos Fuaamotu perspėjimo apie atogrąžų ciklonus centras sakė, kad kai kuriuose pakrančių rajonuose galimos iki 6 m aukščio bangos.

Audros pasirodymas sutampa su jūros potvyniu ir daug kur karalystėje perspėta dėl tikėtinų potvynių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ASTRONOMAS ROMUALDAS ZUBINAS

ASTRONOMAS ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
Mokslininkams privalu žinoti,- KAIP? ir KODĖL? Žemėje KINTĄ KLIMATAS ?! PRIVALU ŽINOTI IR- LIETUVIO - KAUNIEČIO ROMUALDO ZUBINO, ATRASTUS KETURIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS!!! LAIKAS PAŽINTI - KAS? ir KODĖL? ŽEMĖJE VYKO?! KAS? ir KODĖL? VYKSTA?! PRIVALU ŽINOTI IR TAI, KAD - TEMPERATŪROS SKIRTUMAS, TARP ŽEMĖS PUSRUTULIŲ, NUOLAT DIDĖS!!!! O TAI REIŠKIA, KAD DIDĖS IR VĖJO bei VANDENS BANGŲ GREIČIAI! Ir t.t.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių