Kim Jong Unas: naujausi raketų paleidimai – perspėjimas Vašingtonui ir Seului

  • Teksto dydis:

Naujausi Pchenjano raketų paleidimai yra perspėjimas Vašingtonui ir Seului dėl jų bendrų karinių pratybų, trečiadienį Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną (Kim Čen Uną) cituoja valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Naujausios raketos buvo paleistos Pietų Korėjos ir JAV kariškiams pirmadienį pradėjus bendras daugiausia kompiuterinio modeliavimo pratybas, kuriomis siekiama išbandyti Seulo pajėgumus karo metu imtis operatyvinės kontrolės.

JAV ir Pietų Korėjos pratybos vyksta nepaisant Pchenjano perspėjimų, kad jos gali pakenkti Vašingtono ir Pchenjano branduolinėms deryboms.

Pchenjanas išvakarėse paleido dvi „trumpo nuotolio balistines raketas“, kurios nukrito į jūrą, pranešė Pietų Korėjos Jungtinis štabų vadų komitetas.

KCNA paskelbė, kad „naujo tipo taktinių valdomų raketų“ paleidimą antradienio paryčiais stebėjo pats Kim Jong Unas.

„Kim Jong Unas, kuris buvo labai patenkintas, kad demonstracinis paleidimas įvykdytas tinkamai, kaip ir planuota, pabrėžė, kad šie kariniai veiksmai yra proga nusiųsti deramą perspėjimą dėl bendrų karinių pratybų, kurias dabar vykdo JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai“, – skelbia KCNA.

Šiaurės Korėja po ketvirtos raketų poros paleidimo per mažiau nei dvi savaites pagrasino įvykdyti daugiau ginklų bandymų.

Šie kariniai veiksmai yra proga nusiųsti deramą perspėjimą dėl bendrų karinių pratybų, kurias dabar vykdo JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) praėjusią savaitę nesureikšmino Šiaurės Korėjos raketų paleidimų ir sakė, kad Šiaurės Korėjos lyderis nenorėtų jo „nuvilti“.

2018-ųjų birželį JAV prezidentas D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas Singapūre surengė istorinį viršūnių susitikimą. Jis baigėsi miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“ nenurodant, kada ir kokiomis priemonėmis tai galėtų būti įgyvendinta.

Vasarį Hanojuje surengtas antrasis D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas buvo netikėtai nutrauktas, lyderiams nesutarus, ko pinigų stokojanti Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Per birželį surengtą improvizuotą susitikimą Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) Kim Jong Unas ir D. Trumpas sutarė atnaujinti denuklearizacijos derybas, bet darbinio lygio dialogas dar nepradėtas.

Pasak analitikų, dėl minimų karinių pratybų diskusijos abiejose šalyse gali būti atidėtos iki rudens. Pchenjanas antradienį užsiminė, jog yra nenusiteikęs kalbėtis.

Šiaurės Korėja pareiškė, kad JAV ir Pietų Korėjos pratybos yra diplomatinio proceso tarp Pchenjano, Vašingtono ir Seulo „atviras neigimas ir baisus pažeidimas“.

Pchenjanas visuomet piktindavosi Pietų Korėjos ir JAV karinėmis pratybomis, kurias laiko invazijos repeticijomis, bet praeityje vengdavo vykdyti raketų bandymus jų metu.

Po viršūnių susitikimo Singapūre D. Trumpas šokiravo pareiškimu, kad bendros pratybos su Seulu sustabdomos. JAV prezidentas net pavartojo paties Pchenjano apibūdinimą, kad jos yra provokacinės.

Pernai rugpjūtį vykti turėjusios pratybos „Ulchi Freedom Guardian“ buvo suspenduotos, o vietoje didžiausių metinių, kiekvieną pavasarį vykdavusių plataus masto manevrų „Key Resolve“ ir „Foal Eagle“ („Esminis ryžtas“ ir „Jaunasis erelis“) šiemet kovą buvo surengtos trumpesnės pratybos „Dong Maeng“ („Aljansas“).

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) antradienį pareiškė, kad šios savaitės pradžioje prasidėjusios pratybos „atitinka mūsų partnerystę su Pietų Korėja“.

„Šiaurės Korėja savo pratybas tęsia nemažindama [jų mastų]. Tad jie tikrai neturi, dėl ko skųstis“, – sakė jis per pokalbių ir naujienų laidą „Fox and Friends“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepatogus

Nepatogus portretas
Nors ir kelnės pilnos,bet visi laimingi.

Nustebes

Nustebes portretas
O tas parselis tikrai toks kvailas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių