Irako teismas trims Prancūzijos piliečiams skyrė mirties bausmes

  • Teksto dydis:

Irako teismas sekmadienį skyrė trims Prancūzijos piliečiams mirties bausmes pripažinęs juos kaltais dėl prisijungimo prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), pranešė vienas teismo pareigūnas.

JAV remiamų pajėgų, kovojančių su džihadistais, Sirijoje sučiupti Kevinas Gonot (Kevinas Gono), Leonardas Lopezas (Leonardas Lopesas) ir Salimas Machou (Salimas Mašu) yra pirmi prancūzai IS nariai, pasmerkti myriop Irake, kur vyko jų teismas.

K. Gonot buvo sulaikytas Sirijoje kartu su motina, žmona ir įbroliu. Prancūzijos teismas jam už akių yra skyręs devynerius metus laisvės atėmimo, informavo Prancūzijos kovos su terorizmu analizės centras (CAT). 

S. Machou priklausė liūdnai pagarsėjusiai Tariqo ibn Ziyado (Tariko ibn Zijado) brigadai – „užsienio teroristų iš Europos kuopelei“, vykdžiusiai atakas Irake bei Sirijoje bei planavusiai išpuolius Paryžiuje ir Briuselyje, nurodė JAV pareigūnai. 

Paryžiuje gyvenęs L. Lopezas kartu su žmona ir dviem jųdviejų vaikais iš pradžių nuvyko į Irako šiaurinį Mosulo miestą, kurį tuo metu kontroliavo IS, o vėliau persikėlė į Siriją, sakė prancūzų tyrėjai.

Per 30 dienų nuteistieji dar gali apskųsti nuosprendžius.

Irake laikomi suimti tūkstančiai džihadistų, pastaraisiais mėnesiais perkeltų čia iš kaimyninės Sirijos, kur juos sučiupo JAV palaikomos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF).  

Anksčiau šį mėnesį Irako teismų sistemos pareigūnai pranešė, kad nuo 2018 metų pradžios šalies teismai paskelbė nuosprendžius daugiau nei pusei tūkstančio įtariamų IS narių užsieniečių.   

Daugeliui jų buvo skirtos įkalinimo iki gyvos galvos bausmės, kiti nuteisti myriop. Visgi nė vienam IS nariui užsieniečiui mirties bausmė dar nebuvo įvykdyta. 

Žmogaus teisių gynimo organizacijos kritikuoja tokius teismo procesus. Anot aktyvistų, per šiuos teismo procesus neretai remiamasi įrodymais, išgautais kankinant. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tokius reikėjo iškart mūšio lauke nukalt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių