Įtampa auga: pranešama, kad Rusija telkia pajėgas prie sienos su Ukraina

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas trečiadienį pasikalbėjo telefonu su Rusijos ir Ukrainos generalinių štabų vadais, Pentagonui išreiškus susirūpinimą dėl pasirodžiusių pranešimų apie Rusijos pajėgų telkimą palei Ukrainos sieną ir aneksuotame Kryme. Kaip praneša „The New York Times“, dislokuojamas pajėgas galėtų sudaryti 4 tūkst. karių.

Generolui Markui Milley (Markui Miliui) surengus derybas telefonu su Rusijos kariuomenės Generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu Ruslanu Chomčaku, Europoje dislokuotoms amerikiečių pajėgoms buvo paskelbtas aukštesnis budrumo lygis.

Tuo metu Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) paskambino Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovui Andrijui Jermakui, kad dar kartą pabrėžtų Vašingtono paramą jo šaliai.

„Mums neramu dėl Rusijos agresijos Rytų Ukrainoje pastarojo meto eskalacijos, įskaitant 2020 metų liepą įsigaliojusio ugnies nutraukimo režimo pažeidimus, dėl kurių kovo 26-ąją žuvo keturi ukrainiečių kariai ir dar du buvo sužeisti“, – sakė Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Destabilizuojantys Rusijos veiksmai žlugdo įtampos deeskalaciją, kurią pasiekti padėjo pernai liepą tarpininkaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai sudarytas susitarimas“, – sakė jis.

Anot J. Kirby, JAV kariuomenei žinoma apie Ukrainos pranešimus dėl Rusijos karių judėjimo prie šalies sienų.

„Aptariame mūsų būgštavimus dėl šio įtampos padidėjimo, susijusio su ugnies nutraukimo režimo pažeidimais ir regioninės įtampos su NATO sąjungininkėmis“, – sakė Gynybos departamento atstovas.

Antradienį Maskva ir Kijevas apsikeitė kaltinimais dėl suintensyvėjusių susirėmimų tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir Kremliaus palaikomų separatistų Ukrainos rytuose. Nuo vasario čia jau žuvo mažiausiai 16 ukrainiečių karių.

R. Chomčakas pasmerkė Rusijos armijos keliamą „grėsmę Ukrainos kariniam saugumui“. Anot jo, šiuo metu Ukrainos rytuose yra maždaug 28 tūkst. separatistų kovotojų ir „daugiau kaip 2 tūkst. Rusijos karinių instruktorių bei patarėjų“.

Remiantis internete pasirodžiusiais pranešimais, Rusija sutelkė didesnes pajėgas pasienyje ir perkėlė daugiau karių į 2014 metais Maskvos aneksuotą Krymą.

Šių pranešimų patikrinti nėra galimybių, tačiau kai kurie apžvalgininkai tai susiejo su Rusijos karinėmis pratybomis.

J. Kirby sakė, kad generolo M. Milley skambučio Rusijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkui tikslas buvo „susidaryti aiškesnį vaizdą, kas iš tiesų vyksta“.

„Mes, suprantama, nenorime išvysti daugiau jokių Ukrainos teritorijos pažeidimų“, – sakė jis.

Per pokalbį su A. Jermaku J. Sullivanas dar kartą pabrėžė „tvirtą Jungtinių Valstijų paramą Ukrainos suverenitetui, teritoriniam vientisumui ir jos euroatlantiniams siekiams, šaliai toliau susiduriant su agresija“, rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Reaguojant į Rusijos veiksmus, JAV pajėgoms Europoje buvo paskelbtas aukštesnis budrumo lygis dėl „gresiančios potencialios krizės“, patvirtino J. Kirby.

Pasak jo, paskelbtas aukštesnis budrumo lygis „atspindi pajėgų vadų nerimą dėl potencialios grėsmės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
ruskio trolio norma 150 komentarų į dieną.Šūdlietuvio 50

as

as portretas
bet vot kokio velnio letuvai ten kistis neks jos nomones neklauso geriau savo reikalus tvarkitu valstibe vadinasi

Na taip.

Na taip. portretas
Amerikonams pabalijy galima kurt karines bazes vadinant jas stovyklomis o rusams net manevru negalima leist pravest. Taigi aniems reik ruoštis. Manot be reikalo tiek amerikosu kariuomenės pas mus privežė?Užmiršot Jugoslaviją kurią jankiai subombino ant teipsau sausai?Jiems užeina priepuoliai biški kartais masiška pažudyt:D) O čia rasieja dyka stovi kur prikimšta visokios iškasenu ir gamtos ištekliu gerovės
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių