J. Borrellis: praėjus metams po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, padėtis tik blogėja

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis pirmadienį per pirmąsias palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ įvykdyto spalio 7-osios išpuolio metines pareiškė, kad Artimieji Rytai atsidūrė ant visuotinio karo slenksčio.

„Praėjus metams po siaubingo išpuolio prieš Izraelį, padėtis tik blogėja. Regiono gyventojai jaučiasi kaip niekada anksčiau nesaugūs ir yra įtraukti į nesibaigiantį smurto, neapykantos ir keršto ciklą“, – sakoma J. Borrellio pareiškime.

„Visi Artimieji Rytai atsidūrė ant visuotinio karo, kurio tarptautinė bendruomenė, regis, yra nepajėgi suvaldyti, slenksčio“, – pažymėjo jis.

Šios metinės minimos tuo metu, kai Izraelis vis dar kovoja su „Hamas“ Gazos Ruože ir yra įsitraukęs į naują karą Libano šiaurėje prieš „Hamas“ sąjungininkę grupuotę „Hezbollah“.

Izraelis taip pat yra pagrasinęs po praėjusią savaitę įvykdytos Irano raketų atakos imtis atsakomųjų veiksmų, todėl baiminamasi, kad gali kilti visuotinis regioninis karas.

J. Borrellis pakartojo ES raginimą „nedelsiant nutraukti ugnį visuose frontuose“ ir teigė, kad tai vienintelis būdas pasiekti, jog spalio 7-ąją įkaitais paimti izraeliečiai būtų išlaisvinti.

„2023 metų spalio 7 dieną „Hamas“ ir kitų teroristų įvykdyti siaubingi teroristiniai išpuoliai padarė poveikį regionui, Europos Sąjungai ir visam pasauliui“, – sakė jis.

„Praėjusiais metais palestiniečių tauta taip pat patyrė siaubingų kančių Gazos Ruože, o vėliau ir okupuotame Vakarų Krante“, – pridūrė jis.

2023 metų spalio 7 dienos išpuolio metu žuvo 1 205 žmonės, dauguma jų – civiliai, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis. Į šį skaičių įtraukti ir nelaisvėje nužudyti įkaitai.

Kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių apie 100 vis dar laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, įskaitant 34, Izraelio kariuomenės teigimu, žuvusius.

Anot „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per nesiliaujantį Izraelio puolimą Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 41 909 žmonės, dauguma jų – civiliai. Jungtinės Tautos (JT) šiuos duomenis laiko patikimais.

„Laikas nutraukti ugnį atėjo dabar, praėjus lygiai metams po teroristinių išpuolių. Rytoj gali būti per vėlu“, – pabrėžė J. Borrellis.

„Spalio 7-osios metinės tik sustiprina ES pastangas siekti regioninių paliaubų“, – įsitikinęs ES vadovas.

27 Europos šalių grupei sunku susitarti dėl vieningo atsako į karą Gazos Ruože, kai kurioms narėms tvirtai remiant Izraelį, o kitoms labiau palaikant palestiniečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

m

m portretas
Sprendimas paprastas , agresorius privalo grįžti iš okupuotų Palestinos bei Sirijos teritorijų į JT suteiktas ribas, viešai atsiprašyti už vykdytus žiaurumus, dešimtmečiais vykdytą okupaciją ir trėmimus, išmokėti kontribucijas nužudytų artimiesiems... Pradžiai į okupuotas teritorijas įvesti JT taikdarius, kad sustabdyti vykdomą genocidą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių