J. Prigožinas sako kitą savaitę išvesiantis „Wagner“ pajėgas iš Bachmuto

Rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas tvirtina, kad dėl to, ką pavadino šaudmenų badu, gegužės 10 dieną grupė perduos Rusijos kariuomenei savo pozicijas Bachmute, Ukrainos Donecko srityje.

„2023 metų gegužės 10-ąją turėsime perduoti savo pozicijas Bachmute Gynybos ministerijos junginiams ir atitraukti „Wagner“ junginius į užnugario stovyklas išsilaižyti žaizdų“, – sakoma per platformą „Telegram“ paskelbtame J. Prigožino pareiškime.

„Aš išvedu „Wagner“ dalinius iš Bachmuto, nes neturėdami amunicijos jie pasmerkti beprasmiškai mirčiai“, – sakoma J. Prigožino kreipimesi, adresuotame karinei vadovybei, prezidentui ir Rusijos žmonėms.

Kreipimąsi penktadienį išplatino verslininko spaudos tarnyba.

„Wagner“ kovotojai vaidina svarbų vaidmenį Rusijos kare ir vadovauja mėnesius trunkantiems mūšiams dėl Ukrainos rytuose esančio Bachmuto – ilgiausiems ir kruviniausiems šiame kare.

Anksčiau J. Prigožino spaudos tarnyba paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, tarp samdinių lavonų nusifilmavęs „Wagner“ vadovas dėl šaudmenų trūkumo necenzūriniais žodžiais plūdo Rusijos gynybos ministerijos vadovybę.

Įraše jis pažeria beprecedentės kritikos gynybos ministrui Sergejui Šoigu ir Generalinio štabo viršininkui Valerijui Gerasimovui.

„Šoigu, Gerasimovai, kur,.. šaudmenys?“ – piktai sako V. Prigožinas.

„Jie atvyko čia kaip savanoriai ir žūsta, kad jūs galėtumėt tukti savo medžiu apmuštuose kabinetuose, – sako jis, stovėdamas prie eilėmis suguldytų lavonų. – Tai „Wagner“ vaikinai. Jie žuvo šiandien. Dar kraujas šviežias.“

Pasak jo, šaudmenų neatsiunčiantys kariuomenės vadai keliaus į pragarą.

„Mums trūksta 70 proc. šaudmenų, – keiksmažodžiais pastiprintoje tiradoje sako J. Prigožinas. – Jūs sėdite savo... brangiuose klubuose. Jūsų vaikai pilni gyvybės ir filmuojasi „YouTube“ filmukams.“

„Galvojate, kad esat gyvenimo šeimininkai ir turite teisę spręsti dėl jų gyvybių“, – rodydamas į lavonus sako jis.

J. Prigožinas yra artimas prezidentui Vladimirui Putinui. Abu jie karjeras versle ir politikoje pradėjo savo gimtajame Sankt Peterburge, po Sovietų Sąjungos subyrėjimo 1991 metais.

J. Prigožinas dažnai kritikuoja Rusijos kariuomenės vadus dėl šaudmenų, bet ši kritika ir keiksmai neturi precedento.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJurijus PrigožinasBachmutassamdiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių