J. Yellen: karas Ukrainoje yra didžiausias iššūkis pasaulio ekonomikai

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį, prieš G20 ministrų susitikimą Indonezijoje, pareiškė, kad Rusijos karas Ukrainoje yra didžiausias iššūkis pasaulio ekonomikai.

„Didžiausią iššūkį mums šiandien kelia Rusija, – sakė ji spaudos konferencijoje kurortinėje Balio saloje. – Tarptautinė bendruomenė turi aiškiai suvokti jo (prezidento Vladimiro Putino) karo ekonomines ir humanitarines pasekmes“.

Balyje penktadienį ir šeštadienį vyks 20 galingiausių pasaulio valstybių finansų ministrų ir centrinių bankų valdytojų susitikimai.

Karas sukėlė sparčią infliaciją tuo metu, kai pasaulis stengėsi atgaivinti ekonomiką po COVID-19 pandemijos, maža to, dėl jo kilo visuotinio bado ir skurdo pavojus.

J. Yellen sakė, kad susitikime ji toliau ragins G20 sąjungininkes nustatyti Rusijos naftos kainų viršutinę ribą, kad būtų užkirstas kelias pinigams tekėti į V. Putino karo biudžetą, ir spaus Maskvą nutraukti invaziją, kartu sumažinant energijos kainas.

Tačiau ji atsisakė komentuoti, ar Vakarų pareigūnai surengs kelių šalių pasipriešinimą, kaip tai buvo padaryta per G20 susitikimą Vašingtone balandžio mėnesį.

„Negalima grįžti prie įprastinių santykių, – sakė ji. – Galiu jus užtikrinti, kad tikrai tikiuosi kuo griežčiau išreikšti savo požiūrį į Rusijos invaziją... kalbėti apie jos poveikį Ukrainai bei visai pasaulio ekonomikai ir ją pasmerkti“.

„Tikiuosi, kad daugelis mano kolegų padarys tą patį“, – akcentavo ji.

Rusijos finansų ministras nedalyvaus Balyje vyksiančiose derybose, o į jas kreipsis virtualiai, praėjus savaitei po to, kai užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atsidūrė G20 kolegų, kritikavusių Maskvos karinę invaziją, opozicijoje.


Šiame straipsnyje: Janet Yellenkaras Ukrainojeekonomikapasaulio ekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių