JAV analitikai: Kremlius rengia Rusijos visuomenę ilgam karui su Ukraina

  • Teksto dydis:

Kremlius ir propagandistai rengia Rusijos visuomenę ilgam karui Ukrainoje, teigia Vašingtone įsikūręs JAV Karo tyrimų institutas (ISW).

Pranešime sakoma, kad rengdamas visuomenę ilgam karui Kremlius žada, kad Rusija per dešimtmetį pasieks savo tikslą sunaikinti  Ukrainos valstybingumą.

Rusijos Saugumo Tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas interviu liepos 17 d. Rusijos leidiniui „Argumenty i Fakty“ tvirtino, kad NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas „ne veltui“ užsiminė, jog Ukraina galėtų įstoti į Aljansą per ateinančius dešimt metų. Tačiau D. Medvedevas pareiškė, kad Ukraina „niekada“ neįstos į NATO, nes iki 2034 m. NATO vadovybė pasikeis ir „visiškai įmanoma“, kad nebebus ir pačios Ukrainos valstybės.

D. Medvedevas aiškiai nepasakė, kad Ukraina iki 2034 m. nustos egzistuoti, veikiau tokia išvada išplaukia iš jo teiginių, tačiau Rusijos naujienų leidiniai, įskaitant Kremliaus naujienų agentūrą TASS, iškart pradėjo skelbti straipsnius su antraštėmis, kurios sako: „D. Medvedevas pripažino, kad 2034 m. Ukraina nebeegzistuos“ arba „D. Medvedevas numato Ukrainos išnykimą iki 2034 m.“.

Pasak ISW analitikų, tai, kaip Rusijos žiniasklaida pateikia D. Medvedevo pareiškimus, turi kelias potekstes. Pirmiausia peršama mintis, kad Rusija sugebės „sunaikinti Ukrainą“ iki 2034 m., ir tai yra pažadas Rusijos visuomenei, kad Rusija sugebės laimėti karą ir per dešimtmetį pasiekti savo tikslą sunaikinti Ukrainos valstybingumą. Tai kuria informacines sąlygas visuomenės lūkesčiams dėl karo, kuris tęsis dar dešimtmetį, bet baigsis Rusijos trokštama „pergale“.

Be to, šis Rusijos naratyvas taip pat tiesiogiai griauna atskirų pareigūnų, užsimenančių, kad Rusija yra pasirengusi „derėtis“ dėl „taikos“ su Ukraina, pastangas bei dar labiau pabrėžia, jog vienintelė karo baigtis, kurios trokšta Kremlius, yra visiškas Ukrainos valstybės ir žmonių sunaikinimas, parašė analitikai.

Nei Ukraina, nei Vakarai negali tikėtis derėtis su Rusija, nes derybos pagal Rusijos sąlygas grindžiamos prielaida, kad per ateinančius dešimt metų Ukraina ir jos žmonės bus sunaikinti, teigia JAV analitikai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos visuomenėpropagandaišsekimo karas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių