Pereiti į pagrindinį turinį

JAV dėl zarino atakos paskelbė sankcijas 271 chemikui iš Sirijos

2017-04-25 06:28
BNS inf.

JAV vyriausybė paskelbė finansines sankcijas 271 chemikui ir pareigūnui iš Sirijos už numanomą jų vaidmenį brutalioje cheminėje atakoje, kuri balandžio pradžioje buvo surengta sukilėlių kontroliuojamame mieste.

Scanpix nuotr.

Iždo departamento taikiklyje atsidūrė Sirijos mokslinių studijų ir tyrimų centras (SSRC), kuris, pasak JAV finansų žinybos, yra atsakingas už balandžio 4 dieną surengtos atakos metu panaudotų cheminių ginklų su, kaip manoma, zarino dujomis sukūrimą.

Per ataką Chan Šeichūne žuvo 87 žmonės, tarp jų daug vaikų. Ataka sukėlė pasipiktinimo audrą Vakaruose, apkaltinusiuose dėl šio incidento Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą.

Sankcijos numato, kad bus įšaldytas visas į „juodąjį sąrašą“ įtraukto 271 asmens turtas, esantis Jungtinėse Valstijose, taip pat uždrausta Amerikos fiziniams ir juridiniams asmenims turėtų su jais kokių nors verslo reikalų.

Taikiklyje – pagrindinis mokslinių tyrimų centras

Kaip skelbia ne pelno organizacija „ Nuclear Threat Initiative“ (NTI), SSRC yra pagrindinis Sirijos mokslinių tyrimų centras, palaikantis glaudžius ryšius su šalies kariuomene.

2005 ir 2007 metais prieš šį centrą jau buvo imtasi sankcijų dėl jo vaidmens kuriant masinio naikinimo ginklus.

Iždo departamentas pirmadienį paskelbtame pareiškime rašo, kad SSRC susijęs su Damasko vyriausybės pastangomis kurti cheminius ginklus ir priemones jiems paskleisti.

Į „juodąjį sąrašą“ įtraukti asmenys arba turi programai reikalingų mokslinių žinių, arba nuo 2012-ųjų joje dalyvavo, rašoma pareiškime.

„Šios plačios sankcijos nukreiptos prieš mokslinį centrą, prisidėjusį prie Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado siaubingos cheminių ginklų atakos prieš nekaltus civilius vyrus, moteris ir vaikus“, – sakė iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas).

„Šiomis sankcijomis siekiama, kad B. al Assado režimas ir tie, kas jį tiesiogiai ar netiesiogiai palaiko, atsakytų už režimo įvykdytus akivaizdžius Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 2 118-osios rezoliucijos pažeidimus“, – sakė jis.

B.al Assadas tvirtina, kad ši ataka „sufabrikuota“ Vakarų.

JAV kariuomenė davė griežtą atkirtį Damasko režimui, balandžio 7 dieną prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) D.Trumpo įsakymu paleidusi 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos karinę bazę, iš kurios esą buvo surengta ta pražūtinga ataka.

Tačiau JT mėginimas padidinti spaudimą Damaskui baigėsi nesėkme, nes B.al Assado artima sąjungininkė Rusija balandžio 12 dieną vetavo rezoliuciją, kurioje Sirijos vyriausybės buvo reikalaujama bendradarbiauti atliekant cheminės atakos tyrimą.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pasveikino žinią apie naujas JAV sankcijas ir sakė, jog tai yra įspėjimas norintiems naudoti cheminius ginklus.

„Baisi ataka Chan Šeichūne yra aiškus priminimas, kad tarptautinė bendrija turi dirbti drauge, kad ateityje jokiomis aplinkybėmis nebūtų panaudotas cheminis ginklas“, – pažymėjo jis.

„Toliau stengsimės, kad cheminių atakų kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn, taip pat per JT bei Europos Sąjungą, ir sieksime sutelkti tarptautinį palaikymą JT vadovaujamam politiniam procesui“, – sakė britų užsienio reikalų sekretorius.

„Tik politinis sprendinys padarys galą karui Sirijoje“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų