JAV generolas: Juodosios jūros blokados nutraukimas būtų itin rizikinga operacija

Bet koks bandymas nutraukti Rusijos vykdomą Ukrainos Odesos uosto blokadą būtų „itin rizikinga karinė operacija“, antradienį pareiškė aukščiausio rango JAV generolas Markas Milley (Markas Milis), pradėjęs kelionę po Europą.

M. Milley, kalbėdamas Londone prieš apsilankymus NATO siekiančiose įstoti Suomijoje ir Švedijoje, pažymėjo, kad Juodosios jūros laivybos kelius blokuoja minos ir Rusijos karinis laivynas.

Dėl to dešimtys konteinerinių laivų yra užblokuoti Ukrainos uostuose, įskaitant svarbiausią centrą Odesą. Blokada neleidžia pristatyti grūdų atsargų kitoms pasaulio šalims ir sukėlė nuogąstavimus, kad gali kilti visuotinė maisto krizės.

„Norint atverti tuos jūrų kelius, reikėtų labai didelių kurios nors valstybės ar valstybių grupės karinių pastangų“, – sakė M. Milley kartu su juo po Europą keliaujantiems žurnalistams.

„Galimybės visuomet svarstomos... Nenorėčiau nieko atmesti ar primesti, bet norėčiau jums pasakyti, kad tai būtų itin rizikinga karinė operacija, kuri pareikalautų reikšmingų pastangų“, – pridūrė jis.

M. Milley, gegužę pirmąkart nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžios pasikalbėjęs telefonu su savo kolega iš Rusijos generolu Valerijumi Gerasimovu, pridūrė, kad bet koks sprendimas dėl blokados būtų „politinis pasirinkimas“.

Per vizitą Londone Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas M. Milley trečiadienį dalyvaus "Penkių akių" (Five Eyes) žvalgybos aljanso, vienijančio JAV, Jungtinę Karalystę, Australiją, Kanadą ir Naująją Zelandiją, susitikime.

Generolas pareiškė, kad savo dalyvavimu siekė „ir toliau užtikrinti mūsų sąjungininkus ir partnerius, kad Jungtinės Valstijos yra čia ir kad mes esame geras draugas, geras sąjungininkas, geras partneris“.

M. Milley kartu su kitais amerikiečių pareigūnais ketvirtadienį taip pat atstovaus Vašingtonui, kai JK keturias dienas švęs karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) viešpatavimo platininį jubiliejų.

Penktadienį jis vyks į Helsinkį derybų su prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste) ir gynybos ministru Antti Kaikkonenu (Ančiu Kaikonenu). Ilgą sieną su Rusija turinti Suomija gegužę kartu su Švedija pateikė stojimo į NATO paraišką.

Kitą dieną M. Milley kartu su Švedijos gynybos ministru Peteriu Hultqvistu (Pėteriu Hultkvistu) stebės bendrus šios šalies ir Vakarų aljanso jūrų pajėgų manevrus.

Be to, generolui suteiks audienciją švedų karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas).

Paskutiniame kelionės etape M. Milley vyks į Prancūziją, kur dalyvaus keliose išsilaipinimo Normandijoje per Antrąją pasaulinį karą minėjimo ceremonijose. Vėliau JAV kariuomenės vadas vyks į birželio 8-ąją rengiamą NATO narių štabų vadų susitikimą, skirtą karui Ukrainoje aptarti.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeOdesos uosto blokadaMarkas Milleyrizikinga operacijaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių