Jeruzalėje vėl prasiveržus smurtui sužeista per 20 žmonių

Daugiau kaip 20 izraeliečių ir palestiniečių sekmadienį buvo sužeisti per kelis incidentus neramumų židiniu dažnai tampančiame Jeruzalės Al Aksos mečetės komplekse ir šalia jo, praėjus dviem dienoms po rimto smurto proveržio toje vietoje.

Vėliausi susirėmimai nuo penktadienio sužeistų žmonių skaičių padidino iki daugiau kaip 170. Smurtas prasiveržė įtemptu laiku, kai žydų Pesachas sutampa su musulmonų Ramadanu.

Kovo pabaigoje ir šio mėnesio pradžioje Izraelyje ir jo okupuotame vakarų krante per smurto išpuolius žuvo 36 žmonės.

Sekmadienį ryte „šimtai“ palestiniečių demonstrantų Al Aksos mečetės komplekse pradėjo rinkti į krūvas akmenis, ruošdamiesi atvykstant lankytojų žydų, nurodė policija.

Žydams šioje vietoje leidžiama lankytis, bet ne melstis. Kompleksas, dar žinomas kaip Šventyklos kalnas, judėjams yra pati švenčiausia, o musulmonams – trečia švenčiausia vieta.

Policija nurodė, kad jos pareigūnai įžengė į kompleksą, siekdami „pašalinti“ demonstrantus ir „atkurti tvarką“.

Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis informavo, kad buvo sužeisti 19 palestiniečių ir kad penkis jų teko hospitalizuoti. Kai kurie žmonės buvo sužeisti šaudant guma apvilktomis plieninėmis kulkomis.

Viena naujienų agentūros AFP komanda, sekmadienį ryte buvusi netoli įėjimo į kompleksą, matė išeinančius basus žydų maldininkus, saugomus stiprių policijos pajėgų.

Prie senamiesčio, Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, palestiniečių jaunuoliai svaidė akmenis į pravažiuojančius autobusus. Dėl to septyni žmonės buvo lengvai sužeisti ir nugabenti į ligoninę „Shaare Zedek“, nurodė ši gydymo įstaiga.

Policijos paskelbtame vaizdo įraše matyti du izraeliečių autobusai, kurių priekiniai ir šoniniai langai buvo išdaužyti, važiuojantys keliu netoli senamiesčio, o jauni vyrai tuo metu svaidė į juos akmenis. Policija nurodė 18 palestiniečių sulaikiusi.

Popiežius pasisako už laisvą prieigą

Aukšto rango palestiniečių pareigūnas Husseinas al Sheikhas (Huseinas Šeichas) sekmadienį sakė, kad „Izraelio pavojinga eskalacija Al Aksos komplekse... yra įžūlus puolimas prieš mūsų šventąsias vietas“, ir paragino tarptautinę bendruomenę įsikišti.

Tuo metu islamistų judėjimas „Hamas“, kontroliuojantis Gazos Ruožą, perspėjo Izraelį, kad „Al Aksa priklauso mums ir mums vieniems“.

„Mūsų žmonės turi teisę ten lankytis ir melstis, ir mes nenusilenksime (Izraelio) represijoms ir terorui“, – sakoma „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijos) pranešime.

Vėliau sekmadienį mečetės Izraelio aneksuotuose rytiniuose Jeruzalės rajonuose, kur gyvena daugiausiai palestiniečiai, transliavo kvietimus žmonėms rinktis Al Aksos komplekse.

Kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje Izraelio pajūrio mieste Tel Avive ir šalia jo buvo įvykdytos dvi žmonių gyvybių pareikalavusios palestiniečių atakos, o Izraelio pajėgos Vakarų Krante vykdė masinius areštus.

Nuo kovo 22 dienos per išpuolius prieš Izraelį žuvo iš viso 14 žmonių. Viena šių atakų įvyko žydų ultraortodoksų mieste Bnei Brake į rytus nuo Tel Avivo.

Per tą patį laikotarpį buvo nukauti 22 palestiniečiai, įskaitant izraeliečius atakavusius užpuolikus, rodo AFP surinkti duomenys.

Penktadienį ryte policija taip pat susirėmė su palestiniečiais Al Aksoje, įskaitant mečetės teritoriją, ir šiuos įvykius griežtai pasmerkė musulmoniškos šalys. Tąsyk per susirėmimus buvo sužeista apie 150 žmonių.

Jungtinės Tautos ragino atkurti ramybę. Metais anksčiau susirėmimai Al Aksoje ir aplinka ją peraugo į 11 dienų trukusį Izraelio ir Gazos Ruožo kovotojų karą.

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino užtikrinti netrikdomą prieigą prie Jeruzalės šventųjų vietų ir meldėsi už taiką Šventajame mieste.

„Lai izraeliečiai, palestiniečiai ir visi, gyvenantys Šventajame mieste, kartu su maldininkais patiria taikos grožį, broliškai gyvuoja ir džiaugiasi laisva prieiga prie šventųjų vietų, visiems gerbiant vieni kitų teises“, – savo velykiniame kreipimesi sakė pontifikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Žydai savo tėvynėje nesutare su kaimynais,kariauja ištisus metus.Ukrainoje vyksta tas pats.Niekas nekaltas tik patys ukrainiečiai todel kad ne tą žmogų išsirinko prezidentu.Kam Ukrainai reikėjo žydų tautybės prezidento , nesuprantu.Dabar niekas nekaltas, dėl karo Ukrainoje ,tik Zelenskis ir Ameriką.Kaip nesupranta žmonės kas vyksta,labai gaila
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių