JT įspėja Rusiją dėl galimų karo nusikaltimų

Kremliaus pajėgoms vis smarkiau bombarduojant Ukrainą, Jungtinės Tautos penktadienį įspėjo Rusiją, kad atakos prieš civilius gyventojus yra uždraustos ir gali būti pripažintos karo nusikaltimais.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) penktadienį pareiškė esantis labai susirūpinęs dėl didėjančio aukų skaičiaus konflikte, prasidėjusio Rusijai vasario 24 dieną pasiuntus savo pajėgas į Ukrainą.

Biuro duomenimis, nuo invazijos pradžios Ukrainoje žuvo mažiausiai 564 civiliai, dar 982 yra sužeisti, nors pripažįstama, jog skaičiai gali būti „gerokai didesni“.

„Primename Rusijos valdžios institucijoms, kad tiesioginiai išpuoliai prieš civilius gyventojus ir civilinius objektus, taip pat vadinamasis plotų bombardavimas miestų ir kaimų bei kiti beatodairiški išpuoliai, yra draudžiami pagal tarptautinę teisę ir gali būti prilyginami karo nusikaltimams“, – sakė OHCHR atstovė Elizabeth Throssell (Elizabet Trosel).

„Civilių gyventojai žūsta ir nukenčia per, atrodo, beatodairiškas atakas, kai Rusijos pajėgos naudoja plataus poveikio sprogstamuosius ginklus apgyventose teritorijose arba netoli jų“, – pridūrė ji.

Pasak E. Throssell, šios atakos apima raketų, sunkiosios artilerijos ir aviacijos smūgius.

„Gavome patikimų pranešimų apie kelis atvejus, kai Rusijos pajėgos naudojo kasetinius sprogmenis, taip pat ir gyvenamosiose vietovėse“, – sakė jis.

Pasak E. Throssell, jau pirmąją karo dieną kasetinis sprogmuo buvo numestas ant vienos ligoninės Donecko srityje. Per šį išpuoli žuvo keturi žmonės, dar 10 buvo sužeisti.

Per šį antskrydį taip pat apgadinti greitosios pagalbos automobiliai, civilinės mašinos, pati ligoninė.

„Taip pat kasetiniai sprogmenys panaudoti keliuose Charkivo rajonuose. Per atakas žuvo devyni žmonės, 37 – sužeisti“, – kalbėjo JT atstovė.

„Kasetinių sprogmenų naudojimas gyvenamosiose teritorijose yra nesuderinamas su tarptautinės humanitarinės teisės principais, reglamentuojančiais karo veiksmus“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: JTRusijakaro nusikaltimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių