Pereiti į pagrindinį turinį

Karo ekspertai: jei pasklidusios kalbos – tiesa, rusų karių netrukus lauks dar didesnės problemos

2022-12-16 15:27
DMN inf.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai aptarė situacija Ukrainos fronte ir gynyboje.

Scanpix nuotr.

„Pasklido kalbos, kad JAV svarsto Ukrainai perduoti JDAM sistemas (Joint Direct Attack Munition).Ši sistema „kvailas“ bombas paverčia išmaniomis ir leidžia pagal GPS tiksliai smogti taikiniams atstumu iki 28 km. Tai būtų didelė pagalba Ukrainos oro pajėgoms ir palengvintų gynėjų pėstininkų dalią ant žemės. Dabar dėl tankios agresoriaus oro gynybos kontaktinėje linijoje Ukrainos aviacija sovietines raketas oras-žemė iššauna maksimaliu ar didesniu atstumu „į tą pusę“, vengiant oro gynybos sistemų pasiekiamumo, dėl ko tikslumas nebūna didelis“, – feisbuke ketvirtadienį rašė ekspertai.

Pasak jų, rusų kariai susiduria su tokiomis pat problemomis, tačiau jų situaciją lengvina aktyvesnis ir gausesnis naikintuvų parkas bei didesnis raketų kiekis. „Tad jei bus Ukrainai perduoti JDAM‘ai, ukrainiečių pilotai panašiu atstumu kaip dabar bet nepalyginamai tiksliau galės atakuoti priešo taikinius ant žemės. Tai ypač būtų naudinga per mūšius mūšių mieste, kai neretai besikaunančios pajėgos yra arti vieni kitų bei paramos ginklų taiklumas yra didžiulis pranašumas“, – aiškino „Locked N‘ Loaded“.

Ekspertai aptarė situaciją ir karo fronte. Kaip teigiama, Luhansko kryptimi, Svatove, per pastarąją parą agresoriaus atakos sumenko – dominuoja lokalūs susidūrimai. Tačiau ar tai reiškia, kad rusų kariai atsisako bandymų kontratakomis priversti ukrainiečius nevykdyti savo puolimo, sunku pasakyti. Savo ruožtu ukrainiečiai tęsė lokalias atakas Pershotravneve – Yahidne – Kyslivka ruože.

Kreminoje situacija panaši. Agresoriaus bandymai primesti savo mūšio ritmą sumenko. Savo ruožtu ukrainiečiai niekur neskuba – žvalgo rusų karių pozicijas, vykdo lokalias atakas, dirba su artilerija.

Lisičianske agresorius atakuoja Verkhnokamenską ir Spirne, tačiau nesėkmingai. Donecko kryptimi – Soledar – Bakhmutske ruože kontaktinė linija nejuda. Ukrainiečiai atmuša rusų karių atakas.

„Bachmuto prieigose rusų kariai išlaiko nedidelį placdarmą rytinėje miesto dalyje, tačiau pasistūmėti jiems nebepavyksta. Ukrainiečiai Opytne ir toliau daro stebuklus – neleidžia agresoriui pajudėti – radę progą kontratakuoja“, – sakė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro atstovai.

Kaip teigiama, kelyje Horlivka – Bakhmut rusų kariai suintensyvino atakas. Neatmestina, kad išsikvėpus puolimui Soledar – Bakhmutkse ir Bakhmut ruožuose, jie intensyvina atakas būtent šiame ruože ir taip užtikrina nuolatinį spaudimą visame sektoriuje.

„Prieš kokias tris penkias dienas jie puolė visu frontu, tad dabar prasidėjusios „atokvėpio dienos“ gali reikšti agresoriaus manevrinių vienetų persigrupavimą ar/ir išsekimą, o svarbiausia artilerijos ne gebėjimą palaikyti persvarą ugnimi tokiame plačiame fronte. Ukrainiečių smūgis rusų šaudmenų sandėliui Kadiivka (40 km nuo kontaktinės linijos) tikėtina tik pagilins šią agresoriaus problemą“, – dėstė karo ekspertai.

Pasak jų, Avdiivka – Mariinka. Nevelske – Pervomaiske ruože sunkios kautynės, pozicijos eina iš rankų į rankas. Agresoriui pavyko nežymiai pasistūmėti Nevelske. Mariinkoje artimos gatvių kautynės tęsiasi, agresorius ėmė intensyviau pulti, tačiau didesnių laimėjimų jam kol kas pasiekti ir toliau nepavyksta.

Agresorius atnaujino atakas Novomykhailivkoje, tikėtina tai susiję intensyvesniais mūšiais Mariinkoje. O Pavlivkos ruože – be pakitimų.

Zaporižios kryptimi, sakė „Locked N‘ Loaded“, ukrainiečiai toliau poliruoja agresoriaus logistinę sistemą – vėl smogta Melitopoliui. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Pietų kryptimi – be pakitimų, dirba žvalgai ir artileristai.

Daugiau naujienų