Kazachstane tęsiasi kruvini valymai: vyrai semiami iš gatvių su į galvas nutaikytais šautuvais

  • Teksto dydis:

Po numalšintų protestų ir kruvinų valymų Kazachstane paskelbtas gedulas. Į areštines jau įkišta apie 8 tūkst. protestuotojų, praneša LNK.

Kazachstanas, pirmadienį paskelbęs gedulą, tebevykdo valymus. Vyrai semiami iš gatvių su į galvas nutaikytais šautuvais. Ypač tie, kurie bando eiti centrinės aikštės Almatoje link. Kad tik nekiltų naujų protesto žiežirbų.

Kazachstano didžiausiame mieste – Almatoje jau kursuoja viešasis transportas, atsirado ir interneto ryšys, kuris buvo išjungtas režimo kelioms dienoms – per kruvinus neramumus. 

O Kazachstano prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas vėl pakartojo: jo šalyje sukilo ne aukštų dujų kainų ir korupcijos įpykdyti piliečiai, o užsienio ir vidaus jėgos kėsinosi įvykdyti perversmą.

„Pagrindinis tikslas buvo akivaizdus – sugriauti konstitucinę tvarką, sunaikinti valdžios institucijas ir užgrobti valdžią. Tai buvo bandymas įvykdyti valstybės perversmą“, – sakė Kazachstano prezidentas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Šią versiją perša ir Kremlius. Per nuotolį buvo sušauktas nepaprastasis kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos susitikimas. Jame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad tai – agresija iš išorės ir neleis niekur, kaip jis įvardija, „spalvotųjų revoliucijų“.

„Žinoma, kad įvykiai Kazachstane  – ne pirmas bandymas iš išorės kištis į mūsų valstybių vidaus reikalus. Čia sutinku su Balarusijos prezidento priemonėmis, kurių ėmėsi mūsų organizacija, aiškiai parodė, kad niekam neleisime destabilizuoti situacijos mūsų namuose ir įgyvendinti „spalvotųjų revoliucijų“ scenarijų“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

Rusijos aljansas, vienijantis kelias buvusias sovietines valstybes, Kazachstane dislokavo kelis tūkstančius karių – tariamų taikdarių. Svarstyta, kad dėl to Kazachstane išaugs Rusijos įtaka, o K. Ž. Tokajevo – sumenks. Ar pavyks išprašyti dalinius, kai pats Kazachstanas to panorės, neaišku. Pasak V. Putino, šie bus tiek laiko, kiek reikės, bet laikinai. Tą patvirtino ir šių pajiegų vadas.

„Pajėgos saugos valstybinius, karinius ir visuomenei reikšmingus objektus, ir tęs, kol padėtis visiškai stabilizuosis“, – kalbėjo jis.

Tačiau autoritariniam režimui sunkiai sekasi pagrįsti savo įvykių versiją – kad jis nešaudė į taikius demonstrantus. Kiek aukų – dešimtys ar šimtai, iki šiol neaišku. Mat, vėlai sekmadienį informacijos ministerija atšaukė pranešimą, kad šalyje žuvo per 160 žmonių. Esą įsivėlė techninė klaida.

Be to, pranešama ir apie mįslingas aukšto rango saugumo pareigūnų žūtis. Vienas Kazachstano Nacionalinio saugumo komiteto pulkininkas rastas negyvas savo namų kieme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaustukas

klaustukas  portretas
kas per issireiskimas ponios zurnalistes semia is gatves! kad vandeni semia,tas aisku,bet kad zmones semtu,to dar negirdejau

Anonimas

Anonimas portretas
Tvarka turi būti. Šaudykit vietoj jei priešinasi....

okupantai zudikai

okupantai zudikai portretas
yra tavo laižomi amerikonai...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių