Kinijos užsienio reikalų ministras paskambino ukrainiečių kolegai, išreiškė apgailestavimą

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) antradienį pasikalbėjo su ukrainiečių kolega Dmytro Kuleba ir paragino derybomis išspręsti dabartinę krizę, paskelbė kinų valstybinė žiniasklaida.

Kinija laikosi atsargios diplomatinės pozicijos dėl karo Ukrainoje, balansuodama tarp dažnai deklaruojamos pagarbos kitų šalių suverenitetui ir nenoro kritikuoti savo artimą sąjungininkę Rusiją.

Wang Yi pasakė D. Kulebai, jog Pekinas „labai apgailestauja, kad tarp Ukrainos ir Rusijos kilo konfliktas, ir atkreipia ypač didelį dėmesį į civilių patiriamą žalą“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Remiantis CCTV pranešimu, pokalbis įvyko Ukrainos iniciatyva.

Wang Yi paragino abi šalis „rasti būdą išspręsti šį klausimą derybomis“, priduriama pranešime.

Kinija „palaiko visas konstruktyvias tarptautines pastangas, padedančias siekiant politinio sprendimo“, sakė Wang Yi.

Remiantis D. Kuleba, Ukraina „laukia, kad Kinija pradėtų tarpininkavimą, kad būtų įgyvendintos paliaubos“.

Pastarosiomis dienomis Kinija pradėjo evakuoti savo piliečius iš Ukrainos, kylant nerimui dėl jų saugumo ir augant ukrainiečių nepasitenkinimui dėl Pekino atsisakymo pasmerkti Rusijos invaziją.

Vienas Kinijos pilietis buvo pašautas į juosmenį, kai važiavo keliu iš Rytų Ukrainos į vakarinį Lvivo miestą, pranešė CCTV ir pridūrė, kad jis gydomas ligoninėje. Daugiau detalių nepateikiama.

Iš sostinės Kijevo ir pietinio uostamiesčio Odesos pirmadienį pabėgo maždaug 600 studentų grupė, pranešė valstybinis laikraštis „Global Times“.

Jie autobusais vyko į kaimyninę Moldovą su ambasados palyda ir vietos policijos apsauga, o vienas evakuotasis sakė, kad jo šešių valandų kelionė buvo „saugi ir sklandi“.

Atnaujintame pranešime buvo teigiama, kad antradienį apie 700–800 Kinijos piliečių buvo evakuota į Moldovą sausumos keliais.

Nors dauguma šalių, įskaitant JAV, Jungtinę Karalystę ir Japoniją, jau kelios savaitės prieš invaziją evakavo savo diplomatus ir ragino piliečius išvykti iš šalies, Kinija laukė praėjusio ketvirtadienio, kol pagaliau paskelbė, kad organizuos užsakomuosius skrydžius savo piliečiams.

Tačiau skrydžių organizuoti jai nepavyko, Ukrainai uždarius savo oro erdvę.

Kinijos ambasadorius sekmadienį vaizdo žinutėje neigė pabėgęs iš Kijevo ir sakė „laukiantis, kol bus saugu“ evakuotis.

Pekino duomenimis, Ukrainoje dirba arba mokosi maždaug 6 tūkst. Kinijos piliečių.

Kinijos ambasada Kijeve iš pradžių ragino tuos, kurie ketina išvykti,  prie savo transporto priemonių prisitvirtinti Kinijos vėliavą.  Vėliau ambasada atsisakė šių instrukcijų, kai socialinėje žiniasklaidoje pasirodė nepatikrintų pranešimų apie didėjantį priešiškumą Kinijos piliečiams.

Kinijos užsienio reikalų ministerija Ukrainoje antradienį sakė, kad padeda piliečiams išvykti iš šalies, bet daugiau informacijos nepateikė.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeWang YiderybosRusijos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių