Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje mirė penktas migrantas

Lenkijoje penktadienį mirė netoli sienos su Baltarusija rastas irakietis migrantas – taigi, aukų skaičius rytiniame Europos Sąjungos pakraštyje šią savaitę išaugo iki penkių, o lenkų nevyriausybinės organizacijos perspėja dėl humanitarinės krizės.

Pastaraisiais mėnesiais tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurio Rytų, kirto arba bandė patekti į ES kirsdami Baltarusijos sieną.

„Praėjusią naktį už 500 m nuo sienos su Baltarusija buvo sulaikyta migrantų grupė iš Irako“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė sienos apsaugos tarnyba.

„Vienas iš vyrų, nors ir buvo gaivinamas patrulio ir greitosios pagalbos komandos, mirė (tikriausiai nuo širdies smūgio)“, – nurodė tarnyba.

ES teigimu, už migrantų antplūdį atsakingas Minskas, tokiu būdu keršijantis už režimui bloko paskelbtas sankcijas dėl susidorojimo su baltarusių disidentais.

Daugiausia migrantų iš Artimųjų Rytų vyksta į ES per Viduržemio jūrą, o jų srautas rytinėse ES valstybėse – Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje – yra beprecedentis.

Varšuva kritikuojama dėl sprendimo pasienyje įvesti nepaprastąją padėtį, neleidžiančią labdaros organizacijoms padėti migrantams, nes neįleidžiami visi leidimo gyventi neturintys asmenys, įskaitant žurnalistus.

Aktyvistai taip pat teigia, kad Lenkija vykdo apgręžimo politiką, trukdančią atvykėliams pasiprašyti prieglobsčio ir verčiančią juos grįžti atgal.

Paklaustas apie migrantų sugrąžinimą, vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas (Macejus Vonsikas) radijo stočiai „Radio Plus“ sakė, jog Lenkija naudojasi „visomis teisinėmis priemonėmis“ savo sienai apsaugoti.

Tačiau ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad jo šalis teikia pagalbą migrantams.

„Stengiamės padėti ir išgelbėti visų Lenkijos sieną kirtusių ir laiku surastų neteisėtų migrantų gyvybę bei sveikatą“, – parašė premjeras.

„Sukrėstos ir sunerimusios“

Apie naujausią mirtį pranešta po to, kai sekmadienį keturi negyvi žmonės buvo rasti keturiose vietose 400 kilometrų ruože Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje: trys Lenkijos teritorijoje ir viena – Baltarusijos.

Rugpjūčio pradžioje Baltarusija paskelbė pasienyje su Lietuva aptikusi negyvą irakietį. Baltarusių pareigūnai tvirtino, kad šis asmuo buvo nužudytas.

Lietuvos pasieniečiai tada tvirtino apie tokį įvykį iš Baltarusijos pareigūnų informacijos negavę. Premjerė Ingrida Šimonytė teigė neturinti informacijos apie „kokius nors ekscesus“ Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, o vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė baltarusių pranešimą pavadino dezinformacija.

Anksčiau šią savaitę Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) ir Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) pareiškė, kad yra „sukrėstos ir sunerimusios“ dėl mirčių.

„Žmonių grupės įstrigo ištisoms savaitėms, negalėdamos gauti jokios pagalbos, prieglobsčio ar pagrindinių paslaugų“, – sakoma jų pranešime.

„UNHCR ir TMO ragina nedelsiant susisiekti su paveiktais asmenimis, kad jiems būtų suteikta gyvybę gelbstinti medicininė pagalba, maistas, vanduo ir pastogė, ypač atsižvelgiant į artėjančią žiemą“, – sakė organizacijos.

Organizacijos taip pat teigė, kad apgręžimo politika „kelia pavojų gyvybėms ir yra neteisėta pagal tarptautinę teisę“.

Pagalbos pabėgėliams grupės uchodzcy.info atstovė Marysia Zlonkiewicz (Marisia Zlonkevič) ketvirtadienį perspėjo dėl „humanitarinės krizės“ pasienyje dėl krentančios oro temperatūros ir paragino vyriausybę leisti ten vykti nevyriausybinių organizacijų atstovams.

Pirmadienį pasieniečiai pranešė, kad rugpjūtį buvo užfiksuota 3,5 tūkst. bandymų kirsti sieną ir sėkmingo kirtimo atvejų.

Naujausiais duomenimis, rugsėjį šis skaičius jau viršija 5 tūkstančius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai

Labai portretas
gerai.kuo daugiau numirs tų parazitų, tuo mažiau norės eiti.

Piß

Piß portretas
Tebus gailestingas jam Alachas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių