Maskvos patriarchas Kirilas ragina rusus „susivienyti prieš priešus“

Rusijos stačiatikių Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas, artimas prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, sekmadienį paragino rusus susivienyti kovai prieš Maskvos „išorinius ir vidinius priešus“, skelbia AFP.

„Tepadeda mums Dievas susivienyti šiuo sunkiu mūsų tėvynei metu, taip pat (susivienyti) ir aplink valdžią. O valdžiai – jausti atsakomybę už savo liaudį, nuolankiai jai tarnauti, net jeigu teks paaukoti savo gyvybę“, – sakė jis sekmadienio pamoksle.

Anot jo, tik tada „liaudis bus iš tiesų solidari ir sugebės pasipriešinti vidaus ir išorės priešams“.

150 mln. sekėjų turinčios Rusijos stačiatikių Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas savo pamoksluose nuolat pritaria Kremliaus karui Ukrainoje.

Vasarį jis kalbėjo apie „kovą su blogio jėgomis, kurios priešinasi Rusijos ir Ukrainos vienybei“.

Popiežius pasmerkė „karo kvailybę“, ragina skelbti paliaubas

Tuo metu popiežius Pranciškus sekmadienį paragino paskelbti Ukrainoje velykines paliaubas, kad „realios derybos“ atvertų kelią taikai.

„Tegul prasideda velykinės paliaubos, bet ne tam, kad būtų vėl užtaisomi ginklai ir atnaujinama kova. Ne. Paliaubos, kad būtų pasiekta taika per realias derybas“, – per viešas mišias Šv. Petro aikštėje sakė pontifikas.

Tai matome karo beprotybėje, kuomet Kristus yra dar kartą nukryžiuojamas.

Pirmą kartą po pandemijos laikydamas Verbų sekmadienio Mišias prieš aikštėje susirinkusią minią žmonių popiežius Pranciškus sakė, kad „karo beprotybė“ verčia žmones vykdyti „beprasmiškus žiaurumus“.

Pranciškus Rusijos invazijos į Ukrainą aiškiai neįvardijo, tačiau užuomina buvo aiški. Be to, jis ne kartą yra pasmerkęs karą ir nekaltiems žmonėms sukeltas kančias.

„Kai griebiamės prievartos,... nebematome, kodėl esame pasaulyje, ir galiausiai net įvykdome beprasmiškus žiaurumus. Tai matome karo beprotybėje, kuomet Kristus yra dar kartą nukryžiuojamas“, – per Verbų sekmadienio pamokslą sakė pontifikas.

Pranciškus apgailestavo dėl „neteisingos mirties“ vyrų ir sūnų, pabėgėlių, bėgančių nuo bombų, jaunuolių, iš kurių atimta ateitis, ir „kareivių, siunčiamų žudyti savo brolių ir seserų“.

Šiemet pirmą kartą po dvejų metų, kai dėl pandemijos apribojimų Verbų sekmadienio Mišios buvo laikomos Šv. Petro bazilikos viduje, tikintieji sugrįžo į aikštę. Dešimtys tūkstančių maldininkų ir turistų laikė alyvmedžių šakeles ir verbas.

Tradiciškai popiežius prieš laikydamas Mišias vadovauja Verbų sekmadienio procesijai per Šv. Petro aikštę. Pranciškus šiuo metu kenčia dėl patemptų dešiniojo kelio raiščių, dėl kurių jis šlubuoja. Prie altoriaus jis buvo nuvežtas juodu automobiliu, o vėliau iki altoriaus jis nuėjo padedamas asistento.

Verbų sekmadienis žymi Didžiosios savaitės iki Velykų pradžią.


Šiame straipsnyje: patriarchas KirilasbažnyčiaPopiežiuskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių