Neišsprendus ginčo dėl vizų, JAV ambasada Maskvoje gali sustabdyti darbą

JAV ambasada Maskvoje kitais metais gali liautis vykdžiusi daugumą savo funkcijų, jei nebus pasiekta pažangos sprendžiant su Rusija klausimą dėl diplomatų vizų skaičiaus padidinimo, trečiadienį įspėjo vienas amerikiečių pareigūnas.

Jungtinės Valstijos anksčiau šį mėnesį nutraukė imigracijos vizų išdavimą Maskvoje, todėl rusams tenka keliauti į JAV ambasadą Varšuvoje.

„Mums reikia greitai padaryti pažangą“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

„Dar ne kitą mėnesį, bet kažkuriuo metu ateinančiais metais susidursime su situacija, kai nebegalėsime toliau vykdyti savo funkcijų ir ambasadoje liks tik prižiūrintis personalas“, – kalbėjo jis.

„Padarysime viską, kas žmogiškai įmanoma, kad atstovybė neužsidarytų“, – sakė pareigūnas ir įspėjo, kad jei nebus daugiau darbuotojų, ambasada negalės vykdytų kitų savo funkcijų, tokių kaip diplomatinių pranešimų siuntimas.

Anot pareigūno, Jungtinėms Valstijoms trūksta darbuotojų, galinčių atlikti paprastas užduotis, pavyzdžiui, atidaryti ir uždaryti ambasados vartus, valdyti liftus.

Rusija nuo rugpjūčio 1 dienos uždraudė ambasadoms įdarbinti rusus ar trečiųjų šalių piliečius. Dėl to Jungtinėms Valstijoms teko atleisti daugiau kaip 200 rusų, dirbusių šalies diplomatinėse misijose Rusijoje, nurodė Valstybės departamentas.

Jungtinės Valstijos skundžiasi dėl abipusiškumo trūkumo, nes Maskva JAV diplomatinėse atstovybėse dirbančius rusus priskaičiuoja prie JAV diplomatų, o Vašingtonas į JAV dirbančių Rusijos diplomatų skaičių įtraukia tik Rusijos piliečius.

JAV diplomatinėse misijose Rusijoje dirba apie 120 žmonių; 2017 metais šis skaičius siekė 1 200. Tuo metu Rusija savo diplomatinėse atstovybėse JAV turi apie 230 žmonių, neskaitant dirbančių Rusijos atstovybėje prie Jungtinių Tautų Niujorke.

„Jie čia, Jungtinėse Valstijose, turi gerokai daugiau darbuotojų, nei mes Rusijoje“, – sakė minėtas pareigūnas.

Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykiai įtempti dėl virtinės aštrių nesutarimų, įskaitant Vašingtono kaltinimus Maskvai dėl kibernetinių atakų ir kišimosi į rinkimus. Birželį Ženevoje susitikę šalių prezidentai Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Vladimiras Putinas sutarė dėti pastangas, kad dvišaliai santykiai taptų stabilesni ir lengviau prognozuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių