Nušalintas lenkų vyskupas, kaltinamas vaikų lytinio išnaudojimo dangstymu

Popiežius Pranciškus šeštadienį visam laikui nušalino lenkų vyskupą, kuris prieš kelis mėnesius buvo išvarytas iš savo vyskupijos Vatikanui pradėjus tyrimą dėl įtarimų, kad jis dangstė dvasininkų seksualinę prievartą prieš vaikus.

Kališo vyskupo Edwardo Janiako (Edvardo Janiako) atsistatydinimas rodytų, kad Vatikanas galėjo įrodyti bent kai kuriuos kaltinimų, pateiktų dokumentiniame filme apie jo esą dangstytą vaikų lytinį išnaudojimą, elementus.

Pranciškus šeštadienį priėmė 68 metų E. Janiako atsistatydinimą ir laikinuoju Kališo vyskupijos administratoriumi paskyrė Lodzės arkivyskupą Grzegorzą Rysą (Gžegožą Rysą).

Birželio mėnesį Pranciškus nurodė E. Janiakui išvykti iš Kališo ir uždegė žalią šviesą tyrimui dėl jam pareikštų įtarimų.

Dokumentinėje juostoje „Slėpynės“ (Zabawa w chowanego) pasakojama apie du brolius, išnaudotus kunigo, kurį esą dangstė E. Janiakas.

Gegužės mėnesį pasirodė dokumentinis filmas, pasakojantis apie vaikų lytinio išnaudojimo atvejus, kuriuos esą dangstė nuo 2012 metų Kališo vyskupu buvęs E. Janiakas.

Dokumentinėje juostoje „Slėpynės“ (Zabawa w chowanego) pasakojama apie du brolius, išnaudotus kunigo, kurį esą dangstė E. Janiakas.

Tai jau antras brolių Tomaszo ir Mareko Sekielskių (Tomašo ir Mareko Sekelskių) dokumentinis filmas apie Bažnyčios tarnų vykdytą vaikų seksualinį išnaudojimą.

Ši tema katalikiškoje Lenkijoje ilgą laiką buvo tabu.

2019 metų gegužę pasirodžiusi pirmoji Sekielskių juosta „Tik niekam nesakyk“ (Tylko nie mow nikomu) šalyje išprovokavo plataus masto diskusijas apie kunigų pedofiliją.

Lenkijoje tokio pobūdžio kaltinimų aukšto rango dvasininkai sulaukia itin retai. 2002 metais pasitraukė vienas arkivyskupas, apkaltintas tvirkinęs bažnyčios choristus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leva

Leva  portretas
Idomu kaip pasielgs Siauliu vyskupas del Micaiciu klebono A.Budriaus del vaiku pornografijos platinimo.

žiū

žiū portretas
Štai kam meldžiasi, eina išpažinties ir atiduoda pinigus katalikų pasaulis - vaikų tvirkintojams, todėl ,,Verkia dievas medinis kieme..."

gėda

gėda portretas
Tai ES vertybė.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių