Odesos srities gubernatorius: susitarimai su Rusija net neverti popieriaus, ant kurio jie surašyti

  • Teksto dydis:

Didžiausiame Ukrainos uoste Odesoje ir toliau dirba gelbėjimo tarnybos. Tuoj po sprogimų Odesoje puolusi neigti savo kaltę, kaip dažniausiai, kad Rusija niekuo dėta, vakar jos užsienio reikalų ministerija prisipažino, pasakojama LNK reportaže.

„Deja, yra sužeistų žmonių, taip pat apgadinta miesto infrastruktūra. Po šios raketos atakos visas pasaulis turėtų pamatyti, kas yra Rusija. Tai – teroristinė šalis, su kuria dėl nieko neįmanoma susitarti, o visi susitarimai net neverti to popieriaus, ant kurio jie surašyti“, – kalbėjo Odesos srities gubernatorius Maksymas Marčenko.

Šalia uosto esančiame paplūdimyje poilsiavę žmonės pasakojo, kad raketos skriejo tiesiog virš galvų.

„Matėme raketą, skriejančią virš galvų tiesiogine šio žodžio prasme. Ji skriejo miesto link. Tai tikrai nėra malonu“, – sakė vietos gyventoja Žana Mykolaivna.

„Skriejo raketos, matėme, kaip viena buvo numušta. Tada skrido kitos. Labai išsigandome, bėgome į slėptuvę. Paprastai to nedarome, bet šį kartą teko. Buvo nemalonu, garsu ir triukšminga, siaubinga“, – kalbėjo vietos gyventoja Elena.

Rusija, prieš tai atmetusi kaltę ir reikalavusi tyrimo, sulaukusi pasipiktinimo iš viso pasaulio nusprendė prisipažinti. Tik, žinoma, su pasiteisinimais. Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad raketos turėjo sunaikinti JAV tiekiamus ginklus. Toks pasiteisinimas – atsakas Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, teigusiam, kad Rusija pasaulio bendruomenei demonstravo nesugebėjimą derėtis.

„Rusijos raketų ataka mūsų uoste Odesoje yra ciniška. Tai – smūgis į pačios Rusijos politines pozicijas. Ar kas nors pasaulyje dar galėtų pasakyti, kad reikia kokio nors dialogo su Rusija, kokio nors susitarimo. Matote, kas vyksta. Rusijos „Kalibr“ sunaikino tokių pareiškimų galimybę“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Rumunijoje ovacijomis mėgavosi Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas. Dar ketvirtadienį Vengrijos užsienio reikalų ministras vyko į Maskvą derėtis dėl dujų tiekimo iš Rusijos didinimo. O dabar V. Orbanas žeria kritiką ES ir JAV. Pasak jo, sankcijos nepasiteisino ir peikia Vakarus už tai, kad jie neva ignoravo Rusijos saugumo interesus prieš tai, kai jos pajėgos įsiveržė į Ukrainą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Reikalinga nauja strategija, kurioje dėmesys būtų sutelktas į taikos derybas, o ne į mėginimus laimėti karą. Jeigu Donaldas Trumpas ir Angela Merkel vis dar vadovautų, karo Ukrainoje nebūtų. Karo Ukrainoje strategija žlugusi. Mes sėdime automobilyje su keturiomis nuleistomis padangomis“, – pasakojo V. Orbanas.

Tuo tarpu premjero postą paliekantis Borisas Johnsonas, vilkėdamas kamufliažinius drabužius, apsilankė šiaurės Jorkšyre. Čia treniruojasi pirmoji Ukrainos karių grupė, iš kurių daugelis neturi ankstesnės karinės patirties.

„Susitikau su 400 Ukrainos karių, kuriuos čia apmoko mūsų pajėgos ir jie ruošiasi vykti kovoti į Ukrainą. Tai yra dalis mūsų didžiulio įsipareigojimo apmokyti Ukrainos pajėgas“, – sakė B. Johnsonas.

Per ateinančius keturis mėnesius Jungtinėje Karalystėje tikimasi apmokyti apie 10 tūkst. Ukrainos karių.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeOdesaBorisas JohnsonasJungtinė Karalystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių