Paryžiaus Pompidou centre lankytojas peiliu suraižė D. Bureno drobę

Paryžiaus šiuolaikinio meno Pompidou (Pompidu) centre peiliu ginkluotas lankytojas peiliu suraižė konceptualiojo meno kūrėjo Danielio Bureno (Danielio Biureno) drobę, penktadienį pranešė prancūzų leidinys „Le Parisien“.

Lankytojas buvo suimtas, bet jo tapatybė neskelbiama. Remiantis leidiniu, jam paskirta Prancūzijos vidaus reikalų ministerijos Teisminės medicinos instituto psichiatrinė ekspertizė.

Muziejaus atstovai patirtų nuostolių kol kas neįvertino.

Ketvirtadienio popietę išpuolį įvykdęs vyras D. Bureno darbui „Peinture (Manifestation 3)“ padarė „rimtos tyčinės žalos“, sakoma muziejaus pranešime.

Jame nurodoma, kad muziejaus prižiūrėtojas perspėjo apsaugą ir vaizdo kamerų padaryti įrašai leido greitai surasti įtariamąjį.

„Jis nekėlė jokių pretenzijų (dėl išpuolio) ir buvo perduotas policijai“, – sakoma pranešime.

Muziejaus administracijai pateikus skundą policijai pareigūnai pradėjo šio įvykio tyrimą.

81 metų menininkas buvo informuotas apie įvykusį incidentą, o jo darbas buvo perkeltas į Pompidou centro saugyklas, kad būtų įvertinta jam padaryta žala ir pradėtas paveikslo restauravimas.

Ekspozicijoje šį paveikslą pakeis kitas menininko darbas.

Pompidou centras sakė, kad, jo žiniomis, įtariamasis nebėra suimtas ir buvo perkeltas į psichiatrijos ligoninę.

1967 metais D. Bureno sukurtame paveiksle „Peinture (Manifestation 3)“ vaizduojami raudoni ir balti dryžiai. Muziejus savo kolekcijai šį darbą įsigijo 1986 metais.

D. Burenas yra daugeliui gerai žinomas dėl savo juodai ir baltai dryžuotų kolonų instaliacijos karališkųjų rūmų komplekso „Palais Royal“ vidiniame kieme, kurios atidarymas 1986 metais sulaukė prieštaringų vertinimų.

D. Bureno darbai yra brangiai vertinami šiuolaikinio meno rinkoje. 2016 metais vienas šio menininko paveikslas buvo parduotas tarptautinėje šiuolaikinio meno parodoje už 1,2 mln. eurų.

Anksčiau rugsėjo mėnesį prie įvažiavimo į Pompidou centro požeminę automobilių stovėjimo aikštelę dingo kelio ženklas, priskiriamas garsiam britų gatvės menininkui Banksy (Banksiui). Centro atstovų teigimu, piktadariai metalinį ženklą tiesiog nupjovė.

Pompidou meno ir kultūros centre daugiausiai eksponuojami šiuolaikinio meno kūriniai. Jis įkurtas Prancūzijos prezidento Georges Pompidou (Žoržo Pompidu), vadovavusio šaliai nuo 1969 iki 1974 metų, sprendimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių