Pereiti į pagrindinį turinį

Pentagonas: per JAV smūgius Irake ir Sirijoje nuo 2014-ųjų žuvo 119 civilių

2016-11-10 09:31
BNS inf.

Pentagonas trečiadienį paskelbė, kad Jungtinių Valstijų aviacijos smūgiai Irake ir Sirijoje per kampaniją prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) nuo 2014 metų tikriausiai nusinešė apie 119 civilių gyvybių, o šis skaičius yra gerokai mažesnis negu pateikiami stebėtojų organizacijų.

Scanpix nuotr.

JAV Centrinio štabo (CENTCOM), atsakingo už Amerikos karines operacijas Artimuosiuose Rytuose, pateikta statistika grindžiama kelis mėnesius trukusia ataskaitų ir duomenų bazių analize. Kariškiai pridūrė, kad buvo išaiškinti 24 atvejai, kai per antskrydžius žūdavo arba būdavo sužeidžiama civilių.

Londone įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Airways“ savo ruožtu teigia, kad JAV vadovaujamos koalicijos nuo 2014 metų rugpjūčio vykdyti bombardavimai, turintys padėti sužlugdyti „Islamo valstybę“, užmušė mažiausiai 1 787 civilius.

„Turime komandų, uoliai dirbančių, kad būtų išvengta nenumatytų civilių aukų“, – CENTCOM citavo pulkininką Johną Thomasą (Džoną Tomasą).

„Darome viską, ką galime, kad tokių atvejų sumažėtų, net jeigu kartais tenka praleisti galimybę smogti tinkamiems taikiniams realiu laiku“, – pridūrė jis.

Pentagono tyrimas rodo, kad „per kiekvieną tų smūgių buvo laikomasi tinkamų procedūrų; kiekvienas jų atitiko Ginkluotų konfliktų įstatymą, taip pat buvo imtasi reikšmingų atsargumo priemonių, nors padariniai buvo nesėkmingi“, pažymėjo J.Thomasas.

Jungtinės Valstijos vykdo apie 80 proc. koalicijos bombardavimų ir sako naudojančios tiksliai nutaikomus bombas ir raketas, kad būtų išvengta aukų tarp civilių.

Tuo tarpu Rusija kaltinama naudojanti paprastas bombas, nuo kurių daug dažniau nukenčia civiliai gyventojai.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ skaičiavimais, vien Sirijoje per koalicijos aviacijos smūgius žuvo mažiausiai 300 civilių.

Aukų smarkiai padaugėjo nuo 2015 metų pabaigos, kai koalicija pradėjo pasiruošimus operacijai, kurios tikslas – išvaduoti pagrindines IS tvirtoves: Mosulo miestą Irake ir Rakos miestą Sirijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų