Pereiti į pagrindinį turinį

Pietų Korėja ir JAV baigė priešraketinės gynybos sistemos dislokavimą

2017-09-07 12:54
BNS inf.

Pietų Korėja ir Jungtinės Valstijos ketvirtadienį baigė dislokuoti JAV priešraketinės gynybos sistemą, skirtą apsisaugoti nuo Šiaurės Korėjos raketų grėsmės, išprovokuodamos vietos gyventojų demonstracijas ir Pekino diplomatinę notą.

Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) keturis paleidimo įrenginius gabenančiai JAV kariuomenės automobilių vilkstinei teko skintis kelią pro aktyvistų blokadą buvusiuose golfo laukuose pietinėje Songdžu apygardoje.

Į pagalbą kariuomenei, kuriai teko prasiveržti pro maždaug 400 sėdimąjį protestą surengusių protestuotojų, buvo mobilizuota maždaug 8 tūkst. specialios paskirties policijos pajėgų narių. Daugelis protestuotojų buvo prisirakinę grandinėmis, kiti užtvėrė kelią traktoriais ir nedideliais sunkvežimiais.

Siekdami įlipti į pastaruosius ir patraukti juos nuo kelio pareigūnai daužė transporto priemonių langus, informavo naujienų agentūra „Yonhap“. Per vėliau kilusias grumtynes buvo sužeista maždaug 20 žmonių, sakoma pranešime.

Keli šios sistemos elementai – galinga radiolokacinė sistema ir du paleidimo įrenginiai – jau buvo atvežti anksčiau. Jų dislokavimas papiktino Kiniją, kuri baiminasi, kad sistema gali kelti pavojų jos pačios kariniams pajėgumams, ir kuri keršydama įvedė Seului neoficialias ekonomines sankcijas.

Likusių baterijos elementų dislokavimas buvo atidėtas, naujojo Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-Ino (Mun Džejino) vyriausybei neva susirūpinus dėl galimo šios sistemos poveikio aplinkai.

Tačiau ministras pirmininkas Lee Nak-Yonas (Li Nakjonas) ketvirtadienį pareiškė, kad THAAD dislokavimas yra „sunkus, bet neišvengiamas sprendimas“, kurį turi priimti Seulas dėl augančios Šiaurės Korėjos raketų keliamos grėsmės.

Šiaurės Korėja savaitgalį atliko jau šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą. Pchenjanas pareiškė, kad sėkmingai išbandė vandenilinę bombą, kurią gali nešti didelio nuotolio raketa.

Ši izoliuota valstybė, kuri liepos mėnesį atliko du tarpžemyninių balistinių raketų bandymus, regis, įgijo pajėgumų pasiekti JAV žemyninę dalį.

Žemdirbyste besiverčiančio Songdžu apskrities gyventojai baiminasi dėl THAAD radaro keliamo galimo pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai. Jie sako, kad konflikto atveju jų rajonas atsidurtų Šiaurės Korėjos taikiklyje

Pekinas ėmėsi neoficialių sankcijų prieš Pietų Korėją. Jis nebeįsileidžia korėjiečių turistinių grupių į šalį ir uždarė daugiau nei 80 parduotuvių, priklausančių korėjiečių mažmeninės prekybos konglomeratui „ Lotte“, anksčiau valdžiusiam buvusį golfo aikštyną. Šis Kinijos sprendimas „Lotte“ kainavo maždaug 500 mlrd. vonų.

Automobilių bendrovės „Hyundai“ paradavimai Kinijoje per pirmąjį pusmetį taip pat nukrito 47 proc.

Pekinas ketvirtadienį pateikė Seului diplomatinę notą, reikalaudamas atsisakyti THAAD sistemos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų