Pietų Korėja mėgina išlaisvinti iraniečių sulaikytą tanklaivį

Pietų Korėja pasiųs delegaciją į Iraną derėtis dėl areštuoto naftos tanklaivio ir jo įgulos paleidimo, antradienį pranešė Seulas, į Hormūzo sąsiaurio vandenis atplaukius korėjiečių kovos su piratavimu padalinio laivui.

Irano revoliucinė gvardija paskelbė, kad Persijos įlankoje „dėl kartotinių jūrų aplinkos apsaugos įstatymų pažeidimų“ sulaikė su Pietų Korėjos vėliava plaukiojusį laivą „Hankuk Chemi“, gabenusį 7 200 tonų „naftos chemijos produktų“.

Gynybos ministerija Seule antradienį nedetalizuodama pareiškė, jog eskadrinis minininkas su pietų korėjiečių kovos su piratavimu daliniu atvyko į vandenis netoli Hormūzo sąsiaurio, „vykdydamas misiją mūsų tėvynainių saugumui užtikrinti“.

Pasak Seulo, 300 karių dalinys „Cheonghae“ yra dislokuotas regione nuo praėjusių metų pabaigos ir nedalyvaus jokioje puolamojo pobūdžio operacijoje, naujienų agentūrą „Yonhap“ informavo neįvardytas kariuomenės pareigūnas.

„Klausimas turėtų būti išspręstas pasitelkiant diplomatiją. Padalinys siekia užtikrinti mūsų tautiečių, besinaudojančių vandens keliu po sulaikymo incidento, saugumą“, – pridūrė jie.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Choi Young-samas pranešė, kad vyriausybės delegacija bus „kuo anksčiau išsiųsta į Iraną, siekiant pamėginti išspręsti šį klausimą per dvišales derybas“.

Areštuoti laivo įgulos nariai yra iš Pietų Korėjos, Indonezijos, Vietnamo ir Mianmaro, nurodė Revoliucinė gvardija savo interneto svetainėje „Sepahnews“, bet daugiau detalių nepateikė.

Tanklaivis buvo užimtas pastarosiomis dienomis aštrėjant įtampai tarp Teherano ir Vašingtono, iraniečiams minint įtakingo generolo Qasemo Soleimani žūties per amerikiečių drono ataką Bagdade metines.

Jungtinės Valstijos sekmadienį pergalvojo sprendimą sugrąžinti lėktuvnešį „USS Nimitz“ namo iš Persijos įlankos, Pentagonui reaguojant į  šiitiškos respublikos „pastarojo meto“ grasinimus.

Pirmadienį Iranas pranešė pradėjęs sodrinti uraną iki 20 procentų. Šis žingsnis padidino tarptautinės bendruomenės susirūpinimą.

Užblokuoti milijardai dolerių

Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministras Choi Jong-kunas neatšauks kitos savaitės pradžioje suplanuotos trijų dienų kelionės į Teheraną, pridūrė minėtas ministerijos atstovas.

Dėl šio viceministro vizito buvo sutarta dar prieš tanklaivio sulaikymą, Teheranui siekiant pasinaudoti milijardais JAV dolerių, areštuotų Seulo pagal Vašingtono sankcijas.

Anot Irano centrinio banko vadovo Abdolnassero Hemmati, jo šalis turi „Pietų Korėjoje 7 mlrd. dolerių vertės indėlių“, kurių negali nei „pervesti, nei gauti iš jų kokio nors pelno, o jie iš mūsų reikalauja mokesčių“ už lėšų administravimą.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrė  Kyung-wha nekomentavo spėlionių, kad Teheranas areštavo laivą, siekdamas priversti Seulą panaikinti areštuoto iraniečių turto įšaldymą.

„Pirmiausia turime patikrinti faktus ir užtikrinti savo įgulos saugumą“, – žurnalistams sakė Kang Kyung-wha.

„Dedame diplomatines pastangas, siekdami kuo greitesnio paleidimo“, – pridūrė ji.


Šiame straipsnyje: IranasPietų Korėjatanklaivis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių