Po sprogimo Charkive – šiurpūs pasakojimai: rusų karių raketa išilgai perskrodė namą

  • Teksto dydis:

Prieš karą išpuoselėti Charkivo priemiesčiai po pusę metų trunkančio karo ir ypač po to, kai atskriejo didelė Rusijos raketa, virto griuvėsių zona, praneša LNK.

Labiausiai nukentėjo tie namai, kurie atsidūrė prie pat tos vietos, kur pataikė raketa. „Iš Rusijos, Belgorodo srities teritorijos į Charkivo miesto Nova Bavarski rajoną buvo paleista raketa „S-300“. Tyrėjai ir prokurorai sugebėjo nustatyti ginklo rūšį pagal žymėjimą ir raketos liekanas“, – kalbėjo Charkivo prokuratūros atstovas Dmytro Chubenko.

Raketos startą iš kaimyninės Belgorodo srities nufilmavo patys rusai ir po kelių minučių Charkivo priemiesčius sukrėtė galingas sprogimas.

„Sprogimo parametrai yra standartiniai šio tipo raketoms. Duobė – beveik aštuonių metrų skersmens ir pusketvirto metro gylio. Šiuo atveju duobė iki pusės užpildyta vandeniu, todėl sunku nustatyti tikrą gylį“, – sakė Charkivo policijos išminuotojų vadovas Volodymyr Bezruk.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Per sprogimą nukentėjo trys žmonės, jie skubiai išvežti į ligoninę. Vietos gyventojai nuo pat ryto pradėjo tvarkyti suniokotus pastatus. Namuose neliko sveikų langų, bet yra ir kitokių skeveldrų – iš rusiško metalo.

„Galite pažiūrėti, kas praskriejo pro mano galvą. Pro vieną langą įlėkė ir išlėkė pro kitą – išilgai viso namo. Neliko nei stogo, nei langų, nei durų, nei vartų – ir sandėlio neliko“, – pasakojo moteris.

Panaši ir kaimynų padėtis. Čia iš viso smarkiai nukentėjo apie dešimt namų. „Gulėjau ant sofos ir žiūrėjau televizorių. Staiga kažkas pabiro – aš nieko nesupratau. Sprogimo iškart neišgirdau, tik kai pažiro stiklai, pasigirdo ir garsas“, – atviravo kita pašnekovė.

„S-300“ iš tikrųjų yra priešlėktuvinis ir priešraketinis ginklas, bet pritrūkę raketų „Žemė-Žemė“, rusai skubiai perdarinėja raketas „Žemė-Oras“. O jie šių senų „S-300“ turi labai daug, kad jomis galėtų taikytis į žemę.

Pačiame Charkivo centre rusai pataikė tiesiai į gyvenamą namą ir smarkiai jį apgadino. Ten iš po griuvėsių pavyko ištraukti tris gyvus žmones. Rusų kariai panaudojo ir daugiau tolimojo nuotolio raketų, kad pasiektų taikinius, esančius ir šalies gilumoje. Ukrainiečiams pavyko numušti keturias iš penkių tokių raketų, bet viena nuskriejo ir padegė degalų saugyklą.

Dėl tokių bombardavimų per pusę metų, kiek Ukrainoje vyksta karas, Kyjivas nuolat perspėja pasaulį dėl Vladimiro Putino raketinio terorizmo. Taip pat ir dėl didžiausią Europoje Zaporižios atominę elektrinę okupavusių Rusijos karių, kurie kelia pavojų ne tik Europai, bet ir visam pasauliui.

Rusijos kariai vis dėlto įsileido TATENA misiją į jėgainę ir Ukraina tikisi, kad dabar visam pasauliui bus aiškiau, ką ten daro rusų kariai.

„Tikiuosi, kad TATENA išvados bus objektyvios. Ypač po to, kai po dar vieno provokacinio apšaudymo buvo pažeista paskutinė elektros perdavimo linija, jungianti elektrinę su Ukrainos elektros sistema. Tai jau antras kartas, kai dėl Rusijos provokacijos, kai Zaporižios atominė elektrinė vėl buvo per žingsnį nuo radiacinės katastrofos“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pagal naujausius pranešimus, pirminėse TATENA inspektorių išvadose aiškiai pasakyta, kad aplink atominę jėgainę būtinai reikia sukurti saugumo zoną, kad elektrinės fizinis saugumas nebūtų pažeistas. Tam nedelsiant reikia pradėti tarptautines konsultacijas. Išvadose pabrėžiama, kad tokie incidentai, kai per apšaudymus buvo pažeista atidirbusio branduolinio kuro saugykla, gali sukelti rimtą branduolinę avariją.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojecharkivassprogimasnuostoliaiLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių