Prancūzija iš Sirijos stovyklų susigrąžino 35 vaikus ir 16 motinų

Prancūzija repatrijavo 35 vaikus ir 16 motinų iš stovyklų Sirijoje, kuriose  įtariamų džihadistų šeimų nariai nuo buvo laikomi nuo 2019 metų, kai buvo sutriuškinta džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Šiandien Prancūzija ėmėsi 35 nepilnamečių prancūzų, kurie buvo stovyklose Sirijos šiaurės rytuose, grąžinimo. Ši operacija taip pat apima 16 motinų grąžinimą iš tų pačių stovyklų“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame priduriama, kad nepilnamečiai buvo perduoti vaikų apsaugos tarnyboms, o jų motinų laukia teismas.

Teisių gynimo grupės jau seniai ragino Prancūzijos vyriausybę grąžinti namo apie 200 sulaikytų vaikų, kuriuos tėvai atvežė į IS teritoriją arba kurie ten gimė kovų metais.

Jie yra laikomi kurdų kontroliuojamose stovyklose šiaurės rytinėje Sirijos dalyje, prastai maitinasi ir susiduria su įvairių ligų pavojumi.

Vienoje iš didžiausių ir labiausiai perpildytų al Holo stovykloje praėjusį rugsėjį mirdavo vidutiniškai po du vaikus per savaitę, teigiama grupės „Gelbėkit vaikus“ ataskaitoje.

Prancūzija teigia, kad saugumas jai yra svarbiausia, ypač po kelių IS džihadistų išpuolių. Per vieną jų 2015 metų lapkričio mėnesį koncertų salėje „Bataclan“ ir kituose džihadistų taikiniais tapusiose Paryžiaus vietose žuvo 130 žmonių.

Daugelis stovykloje esančių vaikų gyvena su savo motinomis arba tėvais, kurie laikomi keliančiais pavojų. Prancūzija reikalauja, kad šie Prancūzijos piliečiai būtų teisiami vietoje.

Iki antradienio operacijos Prancūzijos pareigūnai nuo 2016 metų buvo sugrąžinę 126 vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių