Prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos surasti keturi negyvi žmonės

Prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos sekmadienį buvo rasti keturi negyvi žmonės, pranešė abiejų šalių pareigūnai.

Lavonai aptikti praėjus savaitei po to, kai Varšuva dėl migrantų antplūdžio pasienyje su Baltarusija paskelbė ekstremaliąją padėtį.

Lenkų pasieniečiai informavo, kad kitame pelkėtame pasienio ruože taip pat surado aštuonis išsekusius migrantus. Septyni iš jų buvo hospitalizuoti.

Tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, pastaraisiais mėnesiais iš Baltarusijos pateko į rytines Europos Sąjungos (ES) nares Lietuvą, Lenkiją ir Latviją ar bandė kirsti jų sienas.

ES mano, kad šį srautą sąmoningai organizuoja autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, keršydamas už vis griežtesnes bloko sankcijas jo režimui.

„Šiandien (sekmadienį) pasienyje su Baltarusija buvo rasti trijų žmonių kūnai“, – sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ informavo lenkų pasieniečiai.

Lavonai buvo aptikti trijose skirtingose vietose. Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovė Anna Michalska (Ana Michalska) Lenkijos naujienų agentūrai PAP sakė, kad šie žmonės „tikriausiai yra neteisėti migrantai“.

Ketvirtas lavonas, irakietės moters, buvo aptiktas sekmadienį Baltarusijos pusėje.

„Neslaviškos išvaizdos moters lavonas buvo surastas už metro nuo Baltarusijos ir Lenkijos sienos“, – Baltarusijos valstybinei naujienų agentūrai BelTA sakė pasieniečių atstovas.

Usovo pasienio kontrolės punkto laikinasis vadovas Jauhenas Omesis sakė, jog vietoje esama „aiškių ženklų“, kad kūnas iš Lenkijos atvilktas į Baltarusijos teritoriją.

BelTA pranešė, kad netoli sienos buvo surasti trys vaikai, vyras ir senyvo amžiaus moteris. Anot agentūros, visi jie yra Irako piliečiai.

BelTa nurodė, kad mirusios moters vyras sakė, jog lenkų teisėsaugininkai atvežė juos prie sienos ir grasindami privertė pereiti į Baltarusijos pusę.

Lenkų pasieniečiai anksčiau sekmadienį tviteryje pranešė, kad kelias valandas gelbėjo migrantus, įstrigusius pelkyne pasienyje su Baltarusija.

„Aštuoni migrantai (penki vyrai ir trys moterys) buvo išgelbėti, septyni iš jų – hospitalizuoti“, – nurodė pasieniečiai ir pridūrė, kad operacijoje dalyvavo ugniagesiai, gelbėtojai bei policininkai.

Jie taip pat nurodė, kad šeštadienis buvo „įtempta diena“ – per ją pasieniečiai užkirto kelią 324 žmonių mėginimui neteisėtai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį per spaudos konferenciją sakė, kad už šiuos „tragiškus“ įvykius atsakingas A.  Lukašenkos režimas ir jo sąjungininkė Rusija.

„Stengiamės visiems asmenims, kurie kirto Lenkijos sieną ir buvo kur nors rasti – paprastai miškuose, pasienio pelkėse, sunkiai pasiekiamose vietovėse – suteikti pagalbą ir gelbėti gyvybes, jeigu tai įmanoma“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

„Esame tikri, kad asmenys iš Baltarusijos teritorijos yra pervežami į baltarusių pasieniečių postus, ten jie būna instruktuojami ir pervežami prie sienos su Lenkija“, – teigė M. Morawiecki. – Susiduriame su akcija, surežisuota Minske ir Maskvoje.“

Pasak premjero, Lenkija susiduria su „organizuota akcija, kuria siekiama destabilizuoti padėtį prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos“.

Lenkija anksčiau šį mėnesį 30-iai dienų įvedė ekstremaliąją padėtį pasienyje su Baltarusija. Pagal jos sąlygas pasienio rajone draudžiama būti ten negyvenantiems žmonėms. Ekstremalioji padėtis buvo įvesta pirmą kartą nuo komunizmo žlugimo 1989-aisiais.

Varšuva taip pat nusiuntė į pasienį tūkstančius karių ir pradėjo statyti pjaunančios vielos tvorą.

Rugpjūčio pradžioje Baltarusija paskelbė pasienyje su Lietuva aptikusi negyvą irakietį. Baltarusių pareigūnai tvirtino, kad šis asmuo buvo nužudytas.

Vakarų šalių vyriausybės yra paskelbusios Minsko režimui virtinę sankcijų dėl brutalaus protestų, prasidėjusių po pernai vykusių ginčijamų prezidento rinkimų, slopinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mažoka

Mažoka portretas
Kuo daugiau tuo geriau

Kaunas

Kaunas portretas
...///....geriau mirti savo tevyneje,,,gal ten niekas [[[nebent cigonu zudikai...] netampys mirusi uz koju ,kaip maitena...namie ir palaidos pagal paprocius.,,O tie laukiniai --kariasi per valstybines sienas ,,,dar ir kudikius velka ,,begailescio....Nera pateisinimo tokiems.

Andrius

Andrius portretas
HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių