Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija išvarė ispanų laikraščio žurnalistą

2024-03-22 05:18
BNS inf.

Rusija išvarė ispanų dienraščio „El Mundo“ žurnalistą, atsisakiusi pratęsti jo darbo vizą, ketvirtadienį pranešė laikraštis, pavadindamas tai išpuoliu prieš spaudos laisvę.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / freepik nuotr.

12 metų Maskvoje dirbusiam Xavierui Colasui (Ksavjerui Kolasui) trečiadienį buvo nurodyta per 24 valandas išvykti iš Rusijos, nes jis negavo darbui šalyje esą būtino dokumento, sakoma pranešime.

Apie šį sprendimą žurnalistą informavo pareigūnas, grasinęs kažkokiomis problemomis, jei jis neišvyks iki darbo vizos galiojimo pabaigos, dviejų puslapių straipsnyje rašo „El Mundo“.

Straipsnyje sakoma, kad pastaraisiais mėnesiais X. Colasą namuose lankė policininkai, prašę „nebenušviesti rusų karių žmonų demonstracijų“, kurios yra „vienas iš nedaugelio matomų nepasitenkinimo karu ženklų“.

„Atsisakymas pratęsti žurnalisto vizą yra vienas iš įprastų įrankių“, Rusijos valdžios naudojamų siekiant „pakirsti raiškos laisvę“, teigia laikraštis ir kritikuoja grasinimus bei spaudimą Rusijoje dirbantiems žurnalistams.

X. Colasas, kuris neseniai Ispanijoje išleido knygą „Putinistanas“ (Putinistan) apie savo darbo Rusijoje metus, socialiniame tinkle „X“ sakė nesigailintis.

„Paprasčiausiai dirbau savo darbą: sakiau, kas vyksta, kalbėjausi su dėl to kenčiančiais žmonėmis ir aiškinau, kas atsakingas už tai, kas vyksta“, – rašė jis.

Rusijos valdžia, paprastai užgniaužianti bet kokią oficialiosios linijos kritiką, prieš daugiau kaip dvejus metus pradėjusi karą Ukrainoje imasi vis griežtesnių priemonių prieš Vakarų žurnalistus, pavyzdžiui, reikalauja jų kas tris mėnesius atnaujinti darbo vizas.

Kelis užsienio reporterius valdžia privertė išvykti iš šalies, kiti skundžiasi, kad yra bauginami.

JAV žurnalistas Evanas Gershkovichas (Evanas Gerškovičas) jau beveik metus laikomas už grotų dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jis ir jo darbdavys – laikraštis „The Wall Street Journal“ – neigia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų