Rusijoje sulaikytas žmogžudysčių organizavimu įtariamas verslininkas

Sibiro Krasnojarsko mieste sulaikytas Rusijos verslininkas ir politikas Anatolijus Bykovas, kaltinamas jo sukurtos nusikalstamos grupuotės nario ir jo pažįstamo žmogžudystės organizavimu, pranešė Tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

„Tyrimų komiteto Kranojarsko krašto ir Chakasijos Respublikos vyriausioji valdyba atlieka baudžiamąjį tyrimą dėl dviejų Kranojarsko gyventojų – Kirilo Voitenkos ir Aleksandro Naumovo – nužudymo 1994 metais“, – ketvirtadienį pranešė S. Petrenko naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jos, anksčiau „baudžiamojoje byloje surinktais įrodymais pavyko įrodyti vieno iš žmogžudystės organizatorių – Vladimiro Tatarenkovo – kaltę, jam skirta 13 metų laisvės atėmimo bausmė“.

„Tyrėjai ėmėsi plataus masto tyrimo veiksmų ir operatyvinių paieškos priemonių komplekso. Buvo gauti Tatarenkovo parodymai, kad kitas dvigubos žmogžudystės organizatorius yra Anatolijus Bykovas. Surinktų įrodymų apie A. Bykovo dalyvavimą nusikaltime pagrindu jis buvo sulaikytas, atliekami tyrimo procesiniai veiksmai“, – nurodė S. Petrenko.

1998–2000 metais A. Bykovas buvo Krasnojarsko aliuminio gamyklos direktorių tarybos pirmininkas, o 1997–2016 metais buvo Krasnojarsko srities regioninės asamblėjos deputatas.

2013 metais jis tapo kairiosios pakraipos nacionalistinės partijos „Rusijos patriotai“ Krasnojarsko padalinio vadovu. Ši partija per Krasnojarsko miesto tarybos rinkimus gavo 25,62 proc. balsų.

Rusijos žiniasklaida jau ne kartą yra skelbusi apie A. Bykovo numanomus ryšius su nusikalstamu pasauliu; jis laikytas pačiu įtakingiausiu kriminalinių sluoksnių „autoritetu“ Krasnojarsko srityje, taip pat užmezgusiu glaudžius ryšius su vietos teisėsaugos struktūromis.

Pirma baudžiamoji byla A. Bykovui buvo iškelta 1999 metų balandį pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl dalyvavimo nužudyme, neteisėtu būdu įgytų pinigų legalizavimo, neteisėto disponavimo ginklu ir neteisėtų valiutos operacijų. Vėliau jis taip pat buvo apkaltintas turto prievartavimu ir reketo būdu gautų kreditų negrąžinimo.   

Tų pat metų gale A. Bykovas išvyko į Vengriją, kur buvo areštuotas Rusijos teisėsaugos institucijų prašymu dėl kaltinimo prisidėjus prie verslininkų nužudymo. Parodymus prieš A. Bykovą davė jo bendrininkas, tačiau vėliau juos pakeitė, ir verslininką teko paleisti.  

2000 metų spalį A. Bykovas buvo vėl areštuotas, o 2002-aisiais Maskvos Meščiansko tarprajoninis teismas pripažino jį kaltu organizavus Krasnojarsko verslininko Viloro Struganovo „nužudymą“, ir skyrė pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę. Tą nužudymą, kaip paaiškėjo, inscenizavo teisėsaugos institucijos, kurioms A. Bykovo pažįstamas paliudijo, kad verslininkas pavedė jam nužudyti V. Struganovą. 

2003 metais buvo atnaujintas bylos dėl Nazarovo miesto gyventojo Olego Gubino nužudymo 1996-aisiais nagrinėjimas. A. Bykovas šioje byloje kaltintas prisidėjęs prie nužudymo organizavimo, taip pat neteisėtu disponavimu ginklu. 2003-iųjų liepą Krasnojarsko krašto teismas pripažino A. Bykovą nekaltu dėl šių kaltinimų. Nusikalstama veika buvo perkvalifikuota į nusikaltimo slėpimą, ir verslininkui buvo skirti vieni metai laisvės atėmimo, tačiau jis buvo iškart amnestuotas teismo salėje.    

2009 metų kovo 10 dieną Europos Žmogaus Teisių Teismas patenkino A. Bykovo skundą ir priteisė jam 26 tūkst. eurų kompensaciją: 25 tūkst. už bylinėjimosi išlaidas ir dar tūkstantį – už patirtą moralinę žalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
{tai!!] nuvingiavai I pievas…...

tai

tai portretas
ko gero visur visi /politikai/ banditauja nes jauciasi nelieciami o pas rusus griesciau gal ir gerai nes jei valdininkai is itakingu banditu kaip pas mus kai jurbarko bandituka paleido tai apie kokia /valdzia/ kalba kai 240 uniformuotu runkelfaru plese teisejs namus su tikslu pagrobti mergaite nes to norejo magnute su sauliuku nes reikejo dengti A rango pedofila kuris iki siol slepiamas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių