Pereiti į pagrindinį turinį

Rusų pareigūnas: ukrainiečių smūgis apgadino tiltą į Krymą

2023-06-22 12:04
BNS inf.

Ukrainiečių smūgis apgadino tiltą, jungiantį Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį su iš dalies okupuotu pietiniu Ukrainos regionu, ketvirtadienį sakė Maskvos paskirtas Krymo gubernatorius.

Scanpix nuotr.

„Naktį smogta Čonharo tiltui. Aukų nėra“, – per „Telegram“ paskelbė Sergejus Aksionovas.

Šis tiltas jungia Rusijos 2014 metais nuo Ukrainos atplėštą ir aneksuotą Krymą su Ukrainos Chersono sritimi.

Ukrainiečių pareigūnai sako, jog tam, kad baigtųsi 2022-ųjų vasarį Rusijos pradėtas karas, Maskva privalo išvesti savo pajėgas iš Krymo ir nuo didelio masto invazijos pradžios užimtų Ukrainos teritorijų.

Tiltui padaryta žala nėra didelė ir tikriausiai bus atitaisyta per kelias dienas, sakė Krymo parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas.

Rusijos paskirtas Chersono gubernatorius Vladimiras Saldo paskelbė nuotraukų, kuriose matyti, kad ant tilto žioji skylės, ir sakė, kad Ukraina smogė keliems tiltams netoli Čonharo.

Jo teigimu, sprogimą tikriausiai sukėlė kažkokia tolimojo nuotolio sparnuotoji raketa. Tokių raketų Ukrainos kariškiams skiria Prancūzija ir Didžioji Britanija.

Šių pareiškimų nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino. Ukrainiečių pareigūnai kol kas nekomentavo smūgio tiltui ir paprastai nepatvirtina konkrečių atakų.

Smūgis buvo suduotas tuo metu, kai Ukraina vykdo kontrpuolimą, siekdama susigrąžinti Rusijos pajėgų užimtą teritoriją.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo neįvardyto Rusijos Tyrimų komiteto atstovo žodžius, jog preliminari informacija rodo, kad buvo paleistos keturios raketos, o ant vienos iš jų nuolaužų esą yra žymės, rodančios prancūzišką kilmę.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu šią savaitę teigė, kad Ukraina planavo JAV gamybos HIMARS ir britų tiekiamomis raketomis „Storm Shadow“ atakuoti Rusijos teritoriją ir Krymą. Jis įspėjo, kad šių raketų panaudojimas prieš taikinius, esančius už pagrindinės karo zonos ribų, iškart išprovokuotų smūgius sprendimų priėmimo centrams Ukrainos teritorijoje.

Pastaraisiais mėnesiais Krymas buvo nekart atakuojamas, daugiausia naudojant bepiločius orlaivius.

Krymo pusiasalis su pagrindine Ukrainos teritorijos dalimi jungiasi maždaug 9 km pločio sąsmauka ir keliais tiltais.

Spalio mėnesį sprogimas apgriovė Krymą su Rusija jungiantį tiltą, žuvo trys žmonės, skelbė rusų pareigūnai.

19 km ilgio Kerčės tiltas per sąsiaurį tarp Juodosios ir Azovo jūrų yra ilgiausias Europoje ir tapo Maskvos pretenzijų į Krymą simboliu.

Šį tiltą 2018 metais atidarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Gruodį, kai buvo baigti remonto darbai, V. Putinas jį pervažiavo mersedesu.

Rusijos lyderis Kryme lankėsi ir kitą dieną po to, kai Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) išdavė jo arešto orderį, apkaltinęs jį karo nusikaltimais. Tuo apsilankymu Kryme V. Putinas paminėjo jo aneksijos, kurią Ukraina ir dauguma kitų pasaulio valstybių laiko neteisėta, devintąsias metines.

Daugiau naujienų