Pereiti į pagrindinį turinį

Š. Korėjos branduolinis bandymas buvo daug galingesnis už bombą, nušlavusią Hirošimą?

2017-09-04 07:29
BNS inf.

Šiaurės Korėjos šio sekmadienio branduolinio bandymo galingumas buvo maždaug 50 kilotonų, pirmadienį Pietų Korėjos parlamentą informavo Gynybos ministerijos pareigūnai.

Centre – Š. Korėjos lyderis Kim Jong Unas Centre – Š. Korėjos lyderis Kim Jong Unas

Tai reikštų, kad sprogimas buvo penkiskart galingesnis už ankstesnį Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą, kuris buvo atliktas pernai rugsėjį, ir daugiau kaip triskart galingesnis už JAV atominę bombą, 1945 metais nušlavusią Hirošimą Japonijoje.

Radiacijos padidėjimo neužfiksavo

Japonija ir Kinija pirmadienį paskelbė po Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo dar neužfiksavusios jokio radiacijos atmosferoje padidėjimo. Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) žurnalistams sakė, kad nei „stebėjimo postuose visoje šalyje“, nei tiriant oro pavyzdžius, kuriuos po sekmadienio sprogimo paėmė oro pajėgos, „nebuvo užfiksuota nieko ypatinga“.

Kinijos aplinkos ministerija pirmadienį pranešė, kad radiacijos lygis prie jos sienos su Šiaurės Korėja taip pat yra normalus.

„Stebėjimo rezultatai rodo, kad šis Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas kol kas nepadarė jokio poveikio mūsų šalies aplinkai ar visuomenei“, – savo oficialiame tinklapyje parašė ministerija.

Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera (Icunoris Onodera) sekmadienį sakė, kad Tokijas pasiuntė lėktuvus, galinčius aptikti radioaktyviąsias daleles.

Nuogąstavimai dėl nuotėkio po Šiaurės Korėjos įvykdyto sprogimo, kurį Pchenjanas pavadino sėkmingu vandenilinės bombos bandymu, kilo Kinijos stebėtojams netrukus po pradinio žemės drebėjimo, kurį sukėlė sprogimas, užfiksavus antrą požeminį smūgį.

Pasak stebėtojų, antrą, 4,6 balo, smūgį galėjo sukelti uolienų virš požeminio sprogimo vietos įgriuvimas.

Sekmadienio sprogimas buvo daug galingesnis už visus ankstesnius Šiaurės Korėjos branduolinius bandymus; jį pajuto Kinijos miestų gyventojai ir už šimto kilometrų nuo Šiaurės Korėjos sienos.

Rengia skubų posėdį 

Dėl praėjusį savaitgalį Šiaurės Korėjos įvykdyto branduolinio bandymo pirmadienį šaukiamas neelinis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdis, pranešė diplomatai. Skubus posėdis rengiamas JAV, Didžiosios Britanijos, Japonijos ir Pietų Korėjos iniciatyva. Jis prasidės pirmadienį 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Šis JT Saugumo Tarybos posėdis bus viešas, skirtingai negu dauguma kitų susitikimų dėl Pchenjano, vykdavusių už uždarų durų.

Šiaurės Korėja sekmadienį paskelbė išbandžiusi vandenilinę bombą, kurią gali nešti raketa, ir kad šis kol kas galingiausias jos branduolinis bandymas buvo „visiška sėkmė“. Tai buvo jau šeštas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas, surengtas nepaisant JT paskelbtų rezoliucijų, draudžiančių Pchenjanui vystyti branduolinę ir raketų programas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) kiek anksčiau pasmerkė šį branduolinį bandymą kaip „smarkiai destabilizuojantį“ regiono saugumą ir paragino Pchenjaną liautis vykdžius tokius bandymus.

„Šis veiksmas yra dar vienas rimtas KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) tarptautinių įsipareigojimų pažeidimas, kenkiantis tarptautinėms neplatinimo ir nusiginklavimo pastangoms“, – sakė jis.

A.Guterresas paragino Pchenjaną „nedelsiant nutraukti tokius veiksmus ir griežtai laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų“.

Balistinių raketų pratybos

Pchenjanui paskelbus apie atliktą sėkmingą vandenilinės bombos bandymą, Seulas pirmadienį paryčiais surengė balistinių raketų pratybas, informavo valstybinė naujienų agentūra „Yonhap“.

Pietų Korėjos kariuomenė surengė pratybas, per kurias imituota ataka prieš Šiaurės Korėjos branduolinį objektą ir smogta imituotiems taikiniams Rytų jūroje, rašoma agentūros pranešime, kuriame cituojamas Jungtinis štabų vadų komitetas.

„Pratybos surengtos reaguojant į Šiaurės Korėjos įvykdytą šeštą branduolinį bandymą... Jose panaudoti naikintuvai F-15K ir šalies balistinė raketa „Hyunmoo“, – priduriama jame.

Pietų Korėjos kariuomenė nurodė, kad atstumas iki imituotų taikinių buvo analogiškas nuotoliui iki Šiaurės Korėjos branduolinio komplekso Pungjė-ri, esančio kalnuotoje vietovėje šalies šiaurės rytuose.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį pažėrė kritikos Seului.

„Pietų Korėja pradeda suprasti, kaip aš jiems ir sakiau, kad jų nuolaidžiavimo kalba su Šiaurės Korėja nebus veiksminga – jie supranta tik vieną dalyką!“ – sakė jis.

Jungtinės Valstijos perspėjo, kad gali surengti „didžiulį karinį atsaką“, reaguodamos į grėsmes iš Pchenjano.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų