Šalims skelbiant karantinus, PSO įspėja dėl jų neigiamo šalutinio efekto

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja dėl neigiamo šalutinio efekto, kurį gali turėti šalių įvedamas visuotinis karantinas.

Griežti ribojimai gali padėti nutraukti infekcijų grandines ir prisidėti prie sveikatos sistemos atsigavimo, sakė organizacijos padalinio Europoje direktorius Hansas Klugė. Tačiau tai esą turės savo kainą: galiojant griežtiems karantino suvaržymams, reikia laukti psichinių susirgimų ir šeiminio smurto atvejų daugėjimo. Be to, mažiau chroniškomis sergančių ligonių lankysis ligoninėse, o tai lems ankstyvą jų mirtį.

H. Klugė atkreipė dėmesį ir į griežtų ribojimų ekonominę žalą. „Atsižvelgiant į šią realybę, mes nacionalinius karantinus traktuojame kaip paskutinio pasirinkimo priemonę“, - sakė jis. Dabar esą reikia kiek įmanoma tikslingiau naudoti ribotų testavimo pajėgumų ir kontaktų atsekimo resursus, kad tai turėtų maksimalų efektą. Padėti suvaldyti pandemiją, be to, gali padėti kaukių dėvėjimas, nuotolinis darbas ir susibūrimų ribojimais.

PSO ekspertas kartu pabrėžė, kad Europa vėl tapo pandemijos centru. Čia toliau auga mirčių ir ligoninėse gydomų pacientų skaičius.

PSO Europos direktoratas vienija 53 šalis, įskaitant Rusiją ir kai kurias posovietines valstybes Centrinėje Azijoje. Iki ketvirtadienio šiame regione patvirtinta per 10 mln. koronaviruso atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių