Sirijoje per režimo pajėgų smūgius žuvo mažiausiai 33 Turkijos kariai

Mažiausiai 33 Turkijos kariai žuvo suintensyvėjus smurtui Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje per aviacijos smūgį, dėl kurio kaltinamos Damasko pajėgos, penktadienį pranešė Ankara.

Tuo metu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasmerkė Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) ir jo sąjungininkės Rusijos „beatodairišką ataką“.

Dar dešimtys turkų karių buvo sužeisti ir išgabenti gydyti į Turkiją, penktadienį nurodė su Sirija besiribojančios Turkijos Chatajaus provincijos gubernatorius Rahmi Doganas (Rahmis Dohanas).

Turkijos pajėgos skaudų smūgį Idlibe patyrė kelias savaites didėjus įtampai tarp Sirijos sukilėlius remiančios Ankaros ir Damasko sąjungininkės Maskvos.

J. Stoltenbergas „paragino visas šals deeskaluoti šią pavojingą padėtį ir vengti siaubingos humanitarinės padėties šiame regione tolesnio blogėjimo“, penktadienį sakė jo atstovas.

Kalbėdamasis telefonu su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušoglu) NATO vadovas „pasmerkė besitęsiančias Sirijos režimo ir jo rėmėjos Rusijos beatodairiškus aviacijos smūgius Idlibo provincijoje“, pridūrė atstovas.

Turkija ragino Sirijos režimą atitraukti pajėgas nuo Idlibe įkurtų turkų stebėjimo postų, bet Maskva kaltino Ankarą padedant „teroristams“ Sirijoje.

Pagal 2018 metų susitarimą su Rusija, turėjusį užtikrinti ramybę Idlibe, Turkija yra įkūrusi šiame regione 12 stebėjimo postų, bet keletas buvo apšaudyti B. al Assado pajėgų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) po naujausios atakos Idlibe skubiai sušaukė saugumo kabineto pasitarimą Ankaroje.

R. T. Erdogano atstovas spaudai Fahrettinas Altunas (Fachretinas Altunas) sakė, kad po aviacijos smūgio Turkijos kariai atsakė veiksmais prieš visas žinomas režimo pajėgų pozicijas.

F. Altuno pranešime tarptautinė bendrija raginama vykdyti įsipareigojimus užbaigti smurtą Idlibe ir Damasko režimo „nusikaltimus žmoniškumui“.

Po vėliausių smūgių Idlibe šį mėnesį žuvusių Turkijos saugumo pajėgų skaičius išaugo iki 53.

Iškilus didelio masto konflikto pavojui buvo dedamos diplomatinės pastangos jo išvengti. Kaip praneša Anatolijos valstybinė naujienų agentūra, Turkijos prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas (Ibrachimas Kalinas) pasikalbėjo telefonu su JAV nacionalinio saugumo patarėju Robertu O'Brienu (Robertu O'Brajenu), bet kol kas jokių detalių apie šį pokalbį nepateikiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
> itarus. Tamstai "ant smegenų" korona.

Itarus

Itarus portretas
Visas nesamones pasaulyje kuria kremliaus arabai nuo seno. Ir visi tie "pabegeliai", bei Europos griovimas yra finansuojami kremliaus jegu. Dar neaisku is kur korona taip "sklandziai" plinta po pasauli...

Jonas

Jonas portretas
Kaip iseina,jai Lietuva okupuotu rusai ir mes po truputi issivaduotumem ir liktu toks miestas kaip Klaipeda ir mes ji stengtumemes atkovot is okupanru ir musu valstybes valdzia vadintu rezimu ir visas pasaulis mus smergtu uz musu veiksmus.?Tai ,kad ponai parsidavet,arba nusisnekat konkreciai
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių